Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Петте най - значими сражения в историята

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
    И в какво точно се изразява този упадък на т. нар. "Хунска империя"?
    След такова огромно поражение за хуните край Каталунските полета,бързо се изпаряват имперските им амбиций.По-късно те деиствително нападат Италия с грабителска цел.Хунория е типичен пример за номадска империя,която се изгражда единственно на успешно проведени завоевателни войни.След като търпят разгром обаче, поради неустоичивостта на държавата им, тя започва да се срива.По същия начин се е сринала и монголската империя.

    Comment


      ICA написа
      Разбира се, че битката при Зама е най-важната(1) в историята на човечеството! Но самата битка всъщност едва ли е била чак толкова решителна(2). Преди нея са се случили много събития с решаващо значение за изхода на Втората Пуническа Война. Зама е само логичния завършек(3) на тази война, в която може би най-решителна е била една несъстояла се битка. Това е битката за Рим, която Ханибал така и не провежда.
      Зама е най-важната битка с това, че не е решителна, но е логичният звършек на войната.

      Това изречение, с което съм повече от съгласен, изчерпва както въпроса за Зама, така и въпроса за Втората пуническа война. Остава въпросът защо това сражение и тази война се определят като най-значими в историята. Тойй пък изчерпва въпроса за значимостта на темата.

      P.S.
      Като приключим тук предлагам да се върнем към въпроса кой е най-ощетеният народ.
      Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

      Comment


        Доста се чудих какво да правя с тази тема. Все пак заглавие като "5те най-важни сражения в историята" подтиква към доста Дискавъри-стки поглед върху историята, така че ще я заключа. Препоръчвам сраженията да бъдат разглеждани в контекста на съответните войни, в съответни теми. Иначе тия списъчета с имена и години... това не е дори разговор, да не говорим за дискусия.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

        Comment

        Working...
        X