А защо ли се пропуснаха Херес де ла Фронтера и Кахамарка?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Петте най - значими сражения в историята
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
mitya написа1.331-Гавгамела/Александър успява да разгроми окончателно Персия/
2.Каталуанските полета-451/обединената армия на Рим и германските племена разгромява хунете/
3.Хейстенгс-1066/Вилхелм Завоевателя предопределя бъдещето на Англия/
4.Гренада-1494/краят на арабската власт в Европа/
5.1588/Непобедимата армада/
6.Лепанто-1571/разгрома на турския флот/
7.1683-Виена/разгромяването на турците/
8.1815-Ватерло/послидната битка на Наполеон/
9.1914-Марна/френската контраатака/
10.1916-Вердюн Сома и Ютланд
1941- Пърл Харбър
11.1942-Ел Аламейн и Сталинград
12.1944-Десантът на Нормандия
13.1945-Берлин
+Поатие и КонстантинополМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
messire Woland написаМале, каква тема ... а някаква обосновка имаш ли, или? Освен това има някакви странности - първо, "Десантът на Нормандия" ... сигурно е грешка де, все пак Нормандия никъде не е правила десант. Второ, Ел Аламейн и Сталинград са в двата края на пространството на войната и някак да ги споменаваш на една позиция ми се вижда странно. Трето - Берлин 1945та - какво му е значимото? В смисъл, да, голямо сражение е, но пък чак да е значимо ... то си е предрешено вече, като края на войната. Голямо, но не особено важно според мен. "Хейстенгс" и "Каталуанските" полета най-вероятно са просто грешки при копирането, нали?albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Някой спомена ли Маратон, Платея, Саламин или спасяването на Римската Република от Гай Марий, Ярмак, Ктезифон, Тур (или Поатие е споменато), Константинопол? Просто 5 са много малко. Нататък са завземането на Константинопол (но в 1204), Одрин (1205), Плочник, Никопол, Варна, Виена (двете Виени ) Стогодишната има много блестящи победи на англичаните, но войната печелят французите (затова няма да напиша ...............). После са Маренго, Ватерло, Марна, т.нар. битка за Москва (ел Аламейн и 22.06.1941 са кат Азенкур или Аустерлиц или пък Кана- големи победи - файда никаква - в по-далечен план), Пърл Харбър (споменат тук - но само заради атомната бомба (а не само за намесата на САЩ)- аз считам, че това е една от причините за пускането и). За другите континенти - може би божествения вятър, аз там нямам много познания. Но ще е интересно найстина да се изберат пет и да се защитава избора. На тоз етап аз не съм готов, като гледам и повечето са кат мен.
Comment
-
Ще се престраша да взема участие в тази тема, стойностна точно толкова, колкото темата за най-великите пълководци и темата за най-големите военни провали.
Разбира се, че битката при Зама е най-важната в историята на човечеството! Но самата битка всъщност едва ли е била чак толкова решителна. Преди нея са се случили много събития с решаващо значение за изхода на Втората Пуническа Война. Зама е само логичния завършек на тази война, в която може би най-решителна е била една несъстояла се битка. Това е битката за Рим, която Ханибал така и не провежда.
Всички останали "велики" битки може би нямаше да се състоят, или щяха да се състоят, но с други участници и на други места, т. е. нямаше да са същите сражения, ако Ханибал беше победил Рим. При подобен сценарий може би Константинопол нямаше да е Константинопол, Адрианопол нямаше да е Адрианопол, нямаше да има кой да разпне Христос, а върху клавиатурите ни сега вместо латиница можеше да има пунически букви, напр.:mhehe:
Други важни битки:
- битката при Милвиевия мост през 312 г., която пък е предшествана от други важни сражения в Северна Италия.
- битката при Адрианопол през 378 г., която поставя началото на края. Дори римляните да я бяха спечелили, мисля че е било въпрос на време те да претърпят едно такова катастрофално поражение.
- битките за Константинопол през 626 г. и 717/718 г.Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 07-07-2007, 09:33.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
кало написахм, битката при З(Ц)ента (Сента) през 1697-ма. ИМХО е доста по-важна от Виенската.
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаЩе се престраша да взема участие в тази тема, стойностна точно толкова, колкото темата за най-великите пълководци и темата за най-големите военни провали.
Разбира се, че битката при Зама е най-важната битка в историята на човечеството! Но самата битка всъщност едва ли е била чак толкова решителна. Преди нея са се случили много събития с решаващо значение за изхода на Втората Пуническа Война. Зама е само логичния завършек на тази война, в която може би най-решителната битка е една несъстояла се битка. Това е битката за Рим, която Ханибал така и не провежда.
Всички останали "велики" битки може би нямаше да се състоят, или щяха да се състоят, но с други участници и на други места, т. е. нямаше да са същите битки, ако Ханибал беше победил Рим. При подобен сценарий може би Константинопол нямаше да е Константинопол, Адрианопол нямаше да е Адрианопол, нямаше да има кой да разпне Христос, а върху клавиатурите ни сега вместо латиница можеше да има пунически букви, напр.:mhehe:
Други важни битки:
- битката при Милвиевия мост през 312 г., която пък е предшествана от други важни сражения в Северна Италия.
- битката при Адрианопол през 378 г., която поставя началото на края. Дори римляните да бяха спечелили тази битка, мисля че е било въпрос на време те да претърпят едно такова катастрофално поражение.
- битките за Константинопол през 626 г. и 717/718 г.
Comment
-
mitaca написаМоето предложение е да намерим 15 битки (по схемата предложена по-горе от мен), които са променили света.
Интересно, че едва успях да измисля пет битки. Ако се напъна сигурно ще измисля още, но не съм уверен, че ще са значими колкото вече изброените пет.
mitaca написаИма разлика от спора за великите пълководци!Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 07-07-2007, 09:36.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
Comment