Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Петте най - значими сражения в историята

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Петте най - значими сражения в историята

Ей, форумовци, позволявам си да ви предложа една анкета. Не знам дали това, което ще напиша е било разисквано, но все пак - кои са петте най - значими сражения в човешката история. Извинявам се ако се повтарям с друга подобна тема.

5 е малко...

Comment

KG125 написа
      5 е малко...
      10 достатъчно ли е?
      plamen_starbov написа
      Ей, форумовци, позволявам си да ви предложа една анкета. Не знам дали това, което ще напиша е било разисквано, но все пак - кои са петте най - значими сражения в човешката история. Извинявам се ако се повтарям с друга подобна тема.
      Е как реши, че най-значимите сражения в човешката история са точно пет?
      А и какво означава най-значими?
      Лично според мен този тип анкети са наистина смешни и повече от безсмислени.
      Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Така както е формулирана темата не отговаря на изискванията на раздел "Елитни/Анализи". Ако темата добие подходящ вид ще бъде върната в "Анлаизи", но дотогава ще седи в "Общи Дискусии".
        Форумен Правилник

Comment

Някъде трябва да има (моя) тема за най-великите сражения (без да се спряга някаква тяхна бройка) в историята на войните.
          Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

И аз съм за по-закръглена бройка като 10:
            1. Саламин - краха на персийското настъпление към Европа - 480пр.н.е.
            2. Граник - Александър твърдо стъпва в Мала Азия; започва да се създава универсалната елинистичта култура.
            3. Зама - след тази победа Рим става безспорния лидер на Средиземноморието.
            4-5. Цариград 718 и Поатие - 732 - спират арабското настъпление към Европа
            5. Превземането на Цариград 1453 - формалния край на Средновековието
            6-7. Виена и Лепанто - слагат край на турската военна мощ
            8. Разгрома на Великата армада - слага край на испанското морско могъщество
            9. Ватерло - слага край на оппитите на Наполеон да създаде "Обединена Европа", а може би и и обединен свят
            10. Москва - спирането на немците води до обрат на ВСВ и попречва налагане на нав световен ред.

Comment

И аз подкрепям идеята за 10 битки...
              1.479-480г.пр.Хр. - битките при Термопили , Платея и Саламин(пдкрепям Галахад);
              2.Битката при Гавгамела(331)- слагаща край на Персия;
              3.Съгласен съм с Галахад за битката в пустинята Зама.;
              4.1453 падането на Константинопол и навлизането на османците в Европа;
              5-6.Отново съм съгласен за битката при Лепанто, Гърция през 1571г, където Испански и Венециански ескадри разбиват Турския флот и Османската империя губи морското си надмощие, а в последствие и боен дух и др.;
              7.Единодушие в мненията, за Испанската армада и Ватерло...;
              10.Незнам или Москва или пъкпадаето на Берлин....
              По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
              --- Цицерон ---

Comment

Хе, такива битки може да се измислят стотици, не знам защо все големите взимате - например Йорктаун 1781г., или Кортес пред Мексико и Писаро при Каямарка обръщат радикално пътя на историята. Или пък в другия край - Цушима 1905г или Хуай Хай 1949. Има айде не хиляди, но поне стотици и някаквото им подобно класифициране по-по-най е чиста журналистическа безсмислица
                XV mile the sea brode is
                From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Пропуснахте Сталинград - там съдбата на Света е поставена на кантар, докато немците са на 160 метра от Волга, а руснаците отбраняват буквално последните къщи на самия бряг.
                  А също и Курск - най-голямото танково меле в историята. Това определено са от най значимите битки.

Битката при Марна също не е спомената. Тя е най-грандиозната касапница в дотогавашната история. В тази битка измират близо един милион човека! И след нея става ясно, че германците няма да могат да направят пробив на англо-френската отбрана и войната се превръща в позиционна.
                  (\_/)
                  (°_°)
                  (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Гетисбърг, Пенсилвания (1 до 3 юли 1863) - слага край на всякакви надежди за конфедеративна инвазия на север. При евентуална победа, пътят към Вашингтон щял да бъде открит и можеше да има още една страна в Северна Америка.

Това е най-голямата битка на територията на континента
                    "Щом не щеш мира, на ти секира"

Comment

Sir Gray написа
                      Има айде не хиляди, но поне стотици и някаквото им подобно класифициране по-по-най е чиста журналистическа безсмислица
                      Или да запитаме "в чия история"?
                      Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                      (собствен патент)

Comment

Ами Шипка къде я забравихте. А от ПСВ мога да добавя освен Марна и Вердюн. Сега не ми се мисли за други но по нататък може да ми хрумне и още някоя.
                        Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Sir Gray написа
                          Хе, такива битки може да се измислят стотици, не знам защо все големите взимате - например Йорктаун 1781г., или Кортес пред Мексико и Писаро при Каямарка обръщат радикално пътя на историята. Или пък в другия край - Цушима 1905г или Хуай Хай 1949. Има айде не хиляди, но поне стотици и някаквото им подобно класифициране по-по-най е чиста журналистическа безсмислица
                          Мда, до тук (почти)всички отговори са тясно евроцентрични и са избрни най-големите и известни сражения
                          Търси се в Античността, в Средновековието, в Новите времена...Че ще има битки на Александър, Наполеон и от ВСВ е ясно, само дето не разбрах защо избирате точно тези? Казаха се Граник и Гавгамела, аз обаче мисля, че ключова е Исос.
                          При ВСВ, нито Ленинград, нито Москва, а битката за Англия. Чърчил го е казал най-добре - никога съдбата на толкова много хора е е зависела от толкова малко. Ако Англия беше паднала, Хитлер нямаше, или поне не веднага, да се обърне към СССР, а САЩ най-вероятно нямаше да се намеси.
                          За Наполеон, Ватерло е последната битка, но не и решаващата за мен. Тя, в известна степен, е предварително обречена на неуспех. Истинският провал на Наполеон е при Березина.
                          Иначе към списъка мога да добавя и битките за надмощие в Китай през 3ти век пр.Хр., най-вече сблъсъка Кин и Чу, което радикално ще промени съдбата на половината свят.
                          Вилхелм Завоевателя и 1066, малко е било необходимо за да се преобърне историята в онзи момент - представете си последствията от една викингска или саксонска Англия.
                          "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                          Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Ами трудно си е да се вкарат в определена бройка, дори 10. При мен само за бълг. история и то за периода V²²-ХVв. са 16 (и то защото почти всички не са написани, а напиша ли ги - ще станат повече ).

А за евроцентризма. :sm186: Замислих са де сложа и някоя битка извън Европа. Ама къде се Великите сили, големите - в Европа. Където са големите - там са и големите битки. И какво да се прави - ограничих се с Центъра на света. :nod:

Comment

mellisa написа
                              При ВСВ, нито Ленинград, нито Москва, а битката за Англия. Чърчил го е казал най-добре - никога съдбата на толкова много хора е е зависела от толкова малко. Ако Англия беше паднала, Хитлер нямаше, или поне не веднага, да се обърне към СССР, а САЩ най-вероятно нямаше да се намеси.
                              Наскоро обсъждахме в тоя форум възможността за успешна немска инвазия в Англия. Тук всички бяха единодушни, че Хитлер е взел правилното решение като се е отказал от тази операция.

За ВСВ също трябва да се отбележи и сражението между английските и немските войски в Египет. Германците нахлуват откъм Либия, но са спряни преди да достигнат делтата на Нил. И тази битка е била "на кантар", ако Хитлер беше овладял Египет и Суецкия канал това коренно щеше да промени нещата.
                              (\_/)
                              (°_°)
                              (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Working...
                              X