Трябват ни източниците за Симеон и Петър, първият когато се обявява за император на българи и ромеи, как го пишат в старобългарските сборници от точно този период -дали директно го наричат цар, или го наричат цясар. За втория също можем да видим най - ранните наименования в старобългарски.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Произходът на думата цар
Collapse
X
-
Гост
-
Хана написаВъзможно е КЯСАРЬ да е дошла през гръцкия (или германските), а ЦЯСАРЬ директно да е латинска заемка, кой знае. Но надали това има особено значение.
Guy de Mont Ferrand написаА какво ще кажете за хипотезата, че титлата идва от тази, която дава на Тервел император Юстиниан Носоотрязания? Основанията ми са следните:
Интересно е също, че владетелите след Тервел са се кръщавали канасубиги и архон...:sm186:
T.Jonchev написаImperator - е носител на висша военна власт в Рим (диктатор, консул, претор, по-късно и доста рядко - легат). Тъй като римските принцепси от Август нататък са неизменно носители на imperium, те са императори и дългата употреба на думата за държавния глава постепенно превръща тази дума в титла.
T.Jonchev написаОфициално Август и Цезар са превърнати в титли от Диоклециан във връзка с въвеждането на тетрархията и домината: старшият владетел е Август, а младшият (потенциалният му приемник) - Цезар. По този начин името на Цезар, превърнато вече в титла, отива на второто място в ранглистата.
P. S.
Лъчезар написаОфтопик: (извън темата)
Българите бяха засегнати (не съм чувал за споменаване на думата прабългари в историческите хроники)....
Отговор:
модератор написаДа припомним, че темата е за произхода на една конкретна дума. Не е ясно защо трябва да се забъркват тук и прабългарите, освен нечие желание те да са забъркани навсякъде. И макар темата наистина да е напълно кръчмарска и несериозна, все пак нека не се занимават форумите непрекъснато с едни и същи неща.Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 18-03-2007, 16:08. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Гост
Divide et impera
Е нали затова специално казах , че е извън темата
А иначе тази тема е актуална и неизяснена докрай, затова се споменава на много места. Докато не се изчисти историята от алогизми, политика и априорни постулати, темата ще си стои актуална. Нищо не е твърдо доказано нито напълно изчистено все още.
Comment
-
Ги, ти май откри ключа към отговора на загадката!:tup:
А отговорът, според мен е, че дори да няма връзка с титлата кесар, получена от Тервел, титлата цесар (цясар) вероятно по някакъв начин идва директно от латинския (влашкия).:tup:
Аре, че гледам за българите.
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
...Last edited by Guy de Mont Ferrand; 20-03-2007, 00:06.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написаАко е така, аз моля четящите темата, най-вече колегите, ако използват хипотезата за нещо, и тя не е изказвана от никой друг преди това, нека поне да споменат, че е моя, тъй като наистина е така и това е първото й публикуване в публично пространство.
Comment
-
Мисля, че темата за това дали българският цар е император - вече е била обсъждана.
Иначе, Императоре, защо смяташ че българските управници по това време са били напълно наясно с тънкостите на ромейската йерархия? Васелевса да е бил цар - въпроса е , че щом титлата е давана от василевса, то тогава не е ли по-правилно да разглеждаме йерархията от негова гледна точка - тоест дали за ромеите весилевс е било равно на българския цар?
Иначе възниква голям повод за спекулации когато се размешат две йерархични структури, та макар и близки. това се видя в миналия спор за това дали България е империя. така че нека се оточняваме според българската йерархизация е така и така, според ромейската - така и така.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаМога да претендирам за съавторство. Да кажем, хипотезата на Ги-Цезар, или нещо такова.:pA strong toun Rodez hit is,
Comment
-
княз Крылов написаМисля, че темата за това дали българският цар е император - вече е била обсъждана.
княз Крылов написаИначе, Императоре, защо смяташ че българските управници по това време са били напълно наясно с тънкостите на ромейската йерархия?
P. S. Впрочем, ако Ги е възприел последната ми корекция (за липсата на връзка с титлата на Тервел) имаме хипотеза Ги - Цезар, а пък ако не, имаме две отделни хипотези - на Ги и на Цезар. Само да не се окаже, че сме открили топлата вода.Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 18-03-2007, 20:50.
Comment
-
Струва ми се невероятно Юстиниан в знак на голямата си благодарност да подари на Тервел Загоре, да го наметне с хламида и да го удостои с ВЛАШКА по произхода си титла. Да не говорим, че в този период власите никакви ги няма, поне не се споменават, а ако съдим по малко по-късни извори, те са по Тесалия, по планините, в Преспанско или на север от линията Ниш-София (още по-късно). най-вероятно Тервел си е получил византийската титла кесар, именно в гръцкото й озвучаване.
Защо при Симеон има фиксиран и втория начин на изписване и произнасяне? Според мен има две възможности: палатализация (смекчаване) на К в Ц и съответно КЯСАРЬ става на ЦЯСАРЬ в много по-ранна епоха или директно заемане от средновековния западноевропейски латински. Първото ми се струва по-вероятно, тъй като не намирам никакви исторически основания за второто. В първите ръкописи на старобългарски език е зафиксирана една дума, която отдавна си е съществувала в славянските езиц, просто не е имало писмени паметници, за да има и по-ранни сведения. Паралелното съществуване на двете титли в писмения период е било възможно поради последващо наново заимстване на КЕСАР от гръцкия, вероятно по времето на Тервел.
Comment
-
...Last edited by Guy de Mont Ferrand; 20-03-2007, 00:03.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Лъчезар написаСамата дума бат знаем откъде е.
И още един вероятно силно невежествен въпрос - доколкото знам, титлата на Аспарух се предполага да е била "кан"/"хан", на Бат Баян - също, евентуално - и на другите братя, нали?"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Гост
Българските владетели по онова време - от Кубрат нататък, са били високообразовани и просветени хора, владетели на цивилизовани поначало държави (неслучайно имаме толкова паметници на класически гръцки език и се използва титлата архонт - някой замислял ли се е изобщо ЗАЩО имаме надписи на КЛАСИЧЕСКИ гръцки от българите?) и таквоа незнанеие е било просто абсурдно. Възприемайки титлата царъ, те са я смятали за еквивалентна на император (василевс), което означава, че тя не е дошла от кесар, а или от цезар или е имала стар български аналог. В самата българска представа канасубиги е бил "От Бога поставен владетел", което означава, че над него не е имало смъртен човек, т.е. еквивалентно на император. Как така от император ще паднат по -ниско ?
Comment
-
Хана написаСтрува ми се невероятно Юстиниан в знак на голямата си благодарност да подари на Тервел Загоре, да го наметне с хламида и да го удостои с ВЛАШКА по произхода си титла..
Хана написаДа не говорим, че в този период власите никакви ги няма, поне не се споменават, а ако съдим по малко по-късни извори, те са по Тесалия, по планините, в Преспанско или на север от линията Ниш-София (още по-късно). най-вероятно Тервел си е получил византийската титла кесар, именно в гръцкото й озвучаване.
И тъй като с цясар се означава василевса, смятам, че кесарят си е кесар, цесарят си е цесар (василевс). Като не изключвам възможността понякога и кесар да се е използвало наместо цезар, особено когато става дума за първите римски цезари, както в оня случай с кесаревото... Възможно е славяните още при нахлуването си на Балканите да са възприели в езика си титлата цясар за назоваване на римския император с това си звучене именно от власите между Стара планина и Карпатите. Това са горе долу границите и на славяно-българската федерация (или каквото там е било) през V²² и VIII век.
И тук ми хрумва нова идея. :1087: Когато славяните започват да прииждат на Балканите, официалният език в империята все още е латинския.:1087:А официалното име на Юстиниан е IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVSTINIANVS AVGVSTVS.:1087:
Хана написаВ първите ръкописи на старобългарски език е зафиксирана една дума, която отдавна си е съществувала в славянските езиц, просто не е имало писмени паметници, за да има и по-ранни сведения.
P. S. Все пак не трябва напълно да се отписва и теорията за иранския произход на титлата цар.:mhehe: :mhehe: :mhehe:
Comment
-
...Last edited by Guy de Mont Ferrand; 20-03-2007, 00:03. Причина: Автоматично сливане на двойно мнениеA strong toun Rodez hit is,
Comment
Comment