Кухулин написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Лингвистични отклонения
Collapse
X
-
-
Възможно е Трубачов да има право, възможно е и ти да си прав. Лично аз не мога да преценя коя от двете хипотези - слово или словя - е по-вероятна, съдейки по наличната информация. Не виждам решаващи аргументи в едната или другата посока.
От по-общи съображения хипотезата словя е за предпочитане - изисква по-малко същности и има по-кратка доказателствена верига. Бръснач на Окам.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеВъзможно е Трубачов да има право, възможно е и ти да си прав. Лично аз не мога да преценя коя от двете хипотези - слово или словя - е по-вероятна, съдейки по наличната информация. Не виждам решаващи аргументи в едната или другата посока.
От по-общи съображения хипотезата словя е за предпочитане - изисква по-малко същности и има по-кратка доказателствена верига. Бръснач на Окам.
От "славен и прочут" да се стигне до "ясно говорещ, разбираем"...... мен лично подобна семантична връзка ме напряга , пък за бръснача за Окам - изобщо не го виждам къде е в тази схема. За сравнение имаме например думата "прословут" където семантиката и връзката с глагола е пряка и директна.Last edited by Atom; 07-02-2020, 23:54.
Comment
-
Atom написа Виж мнениеНе знам какво толкова те притеснява тази морфология. При един езиков контакт може да се получат много неща, които на пръв поглед нямат толкова лесно обяснение - примерът със словаците е показателен. Представи си, че си гръцки двуезичен мисионер, който мисли на гръцки, но владее и славянски език. В мозъка си, ти възприемаш тези хора са "склавени" и те говорят на "склавеника". Когато говориш на тях на родния им език се обръщаш към словьни (отговаря на склавени), но за теб това е твърдо съществително, защото няма как да мислиш в други категории. Затова когато им проповядваш на собствения им език им говориш за "словенски език" (отговаря на склавеника). За тях обаче славьни все още е прилагателно и сега им се добавя още едно - словенски. Т.е. досега славяните са говорили на "словьн език", сега освен това мисионерът им говори и на "словенски език". С течение на времето за да се избегнат недоразуменията славьни де променя да словяни и също започва да се възприема като съществително. Защо се променя така? - по някаква аналогия - едно от трите предложения които дадох вече или нещо съвсем различно.
Контактът е двупосочен и е станало каквото е станало. При еднопосочен контакт може да се получат аномалии които да се проследят. Например нашата дума "руснак". Самите руснаци се определят като русские, но ние също не можем да възприемем едно прилагателно за етноним. За разлика от гърците нашите езици са много близки и няма как просто да възприемем думата "руски" за съществително, а конструираме нови думи. Хората самоопределящи се като русские, отначало стават московци, а след това руснаци. Ако нямахме тази мисловна спирачка в главите си никога нямаше да се наложи да се мисли нова дума.
От къде идва руснак? - във всеки случай не от "русский". Използвали сме самоопределението на западните руси - русини, но за да има разлика сме го променили до русинак / руснак. Останалите форми обаче - прилагателни и т.н. остават същите. В резултат ако тръгнеш да търсиш някаква строга морфологична връзка между руснак, рускиня и руски, то такава няма. Нормалното морфологично развитие би било руснак, русначка, руснашки, а тук е някакъв абсолютен миш-маш. Това не означава обаче, че думите ги няма или, че ако няма строго морфологично обяснение те не могат да съществуват.
Comment
-
Ето това го прочетохте от Болшая енциклопедия,признайте.Карл Велики=Крал.Знам много ,добре кой е Цезар.Не съм сигурен ,че на латински е Кайсар.Това за пръв път го чувам.Но знаем ,че има много примери в Римската история в ,които управляващият владетел баща се титулова Август и дава съвладетелска титла на синът си примерно Цезар.Тоест тази титла е второстепенна.Няма логика българските владетели (пак забърквате българите в славянското море,аман) при положение ,че се считат равни на римските първият е Симеон ,последният Йоан Шишан наричат себе си в разни документи Цар на българи и гърци.Такива са фактите.е и македонците твърдят ,че Йоан Владислав ,се е самонарекъл български Цар ей така само да се легитимира ,но всичко е плод на емоции.Какъв е механизмът за загуба на цели 2 букви от преминаване от латински към български(славянски според вас)
Comment
-
Atom написа Виж мнениеВ старобългарския речник на СУ значението на глагола слоути, словя е дадено като Славя се; прочут, прославен съм с нещо. - http://histdict.uni-sofia.bg/oldbgdi..._show/d_08751/, От този глагол лингвистите които подкрепят тази теза извеждат "словянин с първоначално значение "ясно говорещ", "гръмко говорещ, разбираем" за да може да се свърже в опозиция с немец.
От "славен и прочут" да се стигне до "ясно говорещ, разбираем"...... мен лично подобна семантична връзка ме напряга , пък за бръснача за Окам - изобщо не го виждам къде е в тази схема. За сравнение имаме например думата "прословут" където семантиката и връзката с глагола е пряка и директна.
Сравни например благословити, славословити и др. Семантичното развитие е 'славя се' < 'говорят много за мен'.
Comment
-
Todor написа Виж мнениебългарски(славянски според вас)
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениенито един топоним от бѣлъ 'бял' не е дал -εα- или -ια-.
Въобще специално бял при тях е разтегнато - ето цъкни тука на произношението - бял дом на полски
"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеСравни например благословити, славословити и др. Семантичното развитие е 'славя се' < 'говорят много за мен'.
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеИма, има - в полски и белоруски - Бияли сток съм чувала, но не мога да го намеря (и на скрийншота от материалите на Кутузов го дава Бело-/Бялы-), затова пък изрично фигурира Бела (Биала, Бияла) - почти най-горе в лявата колонка, стр. 797.
Въобще специално бял при тях е разтегнато - ето цъкни тука на произношението - бял дом на полски
[ATTACH=CONFIG]32884[/ATTACH]
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеAtom, слути и словя имат много общо, а по-точно това са две форми на един и същи глагол. Просто /у/ пред гласната става /в/. Примерно като уиски ~ виски. Затова от слоу-ти вместо слоу-я имаме слов-я.
При това положение е ясно, че семантиката на новите думи, ще е свързана със слово, но от тази семантика не могат да се правят никакви изводи за значението на глагола слоути-словя, тъй като той просто не участва при словообразуването на тези нови думи.
Comment
-
Atom написа Виж мнениеПри това положение е ясно, че семантиката на новите думи, ще е свързана със слово, но от тази семантика не могат да се правят никакви изводи за значението на глагола слоути-словя, тъй като той просто не участва при словообразуването на тези нови думи.
Comment
-
От девет кладенеца вода ще ти докарат само за да ти докажат, че славяни не съществуват, а се явяват конструкт на късно външнополитическо влияние - било гръцко (флоринокуртизъм), било панславянско (божодимитровизъм) - при все, че разпространението на етнонима ясно говори, че тези изроди не само ги има, но и си се самонаричат така още преди да влезнат в досег с ИРИ и преди появата на панславизма.Last edited by boilad; 08-02-2020, 17:30.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
boilad написа Виж мнениеОт девет кладенеца вода ще ти докарат само за да ти докажат, че славяни не съществуват, а се явяват конструкт на късно външнополитическо влияние - било гръцко (флоринокуртизъм), било панславянско (божодимитровизъм) - при все, че разпространението на етнонима ясно говори, че тези изроди не само ги има, но и си се самонаричат така още преди да влезнат в досег с ИРИ и преди появата на панславизма.
Напротив, застъпниците на другата теза дават поводи на хора като Курта. Защото там няма теза - има ту едно , ту друго, ту трето.
Comment
Comment