Лингвистични отклонения
Collapse
X
-
Много странно изказване. Не се ли говорят различни диалекти навсякъде? Живял съм само в Пловдив и в София. Употребата на "където" вместо "който" беше отбелязана не от мен, а от miau. Аз също съм срещал това, в София. Вече употребата на "който" вместо "когото" е нещо, което според мен е по-широко разпространено. Даже твоето изречение е граматически невярно. Според книжовната форма е правилно да се каже в случая "някого, който". Но звучи странно и вероятно заради това никой не го казва
Last edited by Zalmoxis; 03-07-2016, 23:18.Comment
-
Comment
-
Аз говоря по този начин, пък имам интернет от 93-та.Просто вече и неграмотните имат интернет, и докато преди само си ги слушал как говорят, сега вече можеш да видиш и как пишат. (по крайните квартали и шопската земя е повсеместно използването на "къде", вместо "където", "които", "който", "в които", "към които" и т.н. - примерно "отивам у кръчмата, къде ходИхме завчера" и "ще се срещам с оня, къде ме би предната седмица").Comment
-
Сънят е слаб заместител на кофеина!Comment
-
Именно. А когато излезе книга на английски за тези географски области (не за камионите) и после тази книга се преведе на български, в българската версия би трябвало да се наричат Сконе и Шеланд, а не Скания и Зеланд, както ги нарича английския автор. Така е прието да се наричат тези области в българския, именно защото това е най-близкото до шведското и съответно датското им наименование. И когато някой говори за Скания и Зеланд на български, не всички могат да го разберат. Ще си помислят, че става дума за камионите или пък за областта в Холандия.Comment
-
Транскрипцията и транлитерацията на имената са сложна работа.
Уж има правила, но кога се спазват, кога -не...
Налага се някой прочит на име и така си остава. Например - Исак Нютон и Айзък Азимов. А за прочита на Чарлс/з Дикенс/з да не говорим.
За Швеция и нейните области си признавам, че съм невеж.Last edited by ValBo; 04-07-2016, 08:21.Сънят е слаб заместител на кофеина!Comment
-
"Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
FitzRoy Somerset, 4th Baron RaglanComment
-
Като се позамисля малко, май и аз съм грешка...
който, която, което ще да се използват за личности, а дето - за предмети и същества.
камъка, дето падна
кучката, дето те залая
мъжа, който говори
жената, която върви по пътя
може да се каже и "мъжа, дето говори", но изразява известно пренебрежение към говорещия.
"кучето, което тича" пък, изразява отношение към животното като към личност.
Кухулин- очаквам компетентното ти мнение..."Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
-
Интернет има преди прозорците на Гейтс - с университетски сървери. UNIX имаше команда rn read news.
В работата имах достъп до интернет преди 90-та"Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
-
Интернет има от доста по-рано. Мрежови структури за обмен на данни също. В България, още по татово време, бяха обединили няколко групи от правец 82 в различни части на страната. Но ако говорим за истински интернет и масово ползване - дайте да сложим 95 като начало. Даже малко по-късно - след завършването на DONLast edited by ValBo; 04-07-2016, 10:19.Сънят е слаб заместител на кофеина!Comment
-
Не, изобщо няма такова нещо. "Който" е местоимение, а "където" е наречие - съвсем различни неща са.
За Зеланд съм съгласен, понеже действително може да се обърка със Зееланд, а и откъдето и да го погледнеш, няма как да изкараш Зеланд от Sjaelland. Обаче името Скания е широко разпространено и не виждам проблем с него. Скания е латинизираната форма - не е само на английски и не е от вчера.Comment
Comment