Коя от тия думи трябва да е с ирански произход? И колко думи трябва да имат ирански произход, за да се направи заключение за прабългарите? Добрев не е лингвист, тъй че неговото мнение по лингвистични въпроси не е авторитетно.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Лингвистични отклонения
Collapse
X
-
Todor написа Виж мнениене са ли тези думи доказателство за иранският им а не тюркски произход
Като цяло, човек първо трябва да си изясни лингвистичната методология (която не е никак проста), а после да навлиза в конкретиката.
Comment
-
Ако иранските,думи,не го правят Ирански език,кое би трябвало да го направи?И дайте примери с тюркски думи в този период ,записан с гръцки букви.Всички тези глупости за "професионални" лингвисти и методики,на мен си ми звучат абсурдно.Нито съм фен на професор Добрев,нито антифен,в книгата ,която съм споменал думите от всеки надпис са разгледани една по една търсени са аналози на познати и ирански и тюркски езици и почти винаги съвпадението е от иранските.Някои хора в края на 19-и началото на 20-и век решили,че древните българи са тюрки(понеже били"конен народ",демек,като монголо-татарите хипотеза,недоказана) и йок,никакво мърдане от този възглед.Неслучайно съм споменал ,английският,той е най масовият ирански език в света в момента.Произходът ,му е от старонемски,средновековен френски,средновековен латински и келтски.Все ирански езици.Като говорите за "старославянски",да не би и те да не са ирански(аз си имам моя хипотеза,славянските говори,са част от угрофинските,а не от иранските,но нямам съответното,подковаване да я докажа).Въпреки това ,дайте ни аналог за тези думи в другите "славянски" езици.Не са и турцизми,проучил съм това внимателно.Last edited by Todor; 29-12-2017, 21:09.
Comment
-
Мисля, че ще е по-добре да пиша тук, а не в "Сериали": гледам, значи, трета серия на сериала на Дискавъри "Унабомбър" и там разправиха един разкошен лингвистичен анекдот ли, истина ли - за загадката на "родината на славяните". Значи, нацъфтяват къде 7 век славяни из цяла Европа, но никой не знае отде са се взели, докато някой лингвист не забелязал, че всичките им думи за дървета са взаимствани! И къде-къде място без дървета - блатистата долина на Припят в Украйна! Та така."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Todor написа Виж мнениеАко иранските,думи,не го правят Ирански език,кое би трябвало да го направи?
пета ~ foot
приятел ~ friend
пет ~ five
плосък ~ flat
Виждаш съответствието п ~ f и това може да се приведе като аргумент в полза на родството между българския и английския език. Двойката панталони ~ pants не може да се сочи като такъв аргумент.
Todor написа Виж мнениеВсички тези глупости за "професионални" лингвисти и методики,на мен си ми звучат абсурдно.
Todor написа Виж мнениеНеслучайно съм споменал ,английският,той е най масовият ирански език в света в момента.Произходът ,му е от старонемски,средновековен френски,средновековен латински и келтски.Все ирански езици.Като говорите за "старославянски",да не би и те да не са ирански(аз си имам моя хипотеза,славянските говори,са част от угрофинските,а не от иранските,но нямам съответното,подковаване да я докажа).
Todor написа Виж мнение?И дайте примери с тюркски думи в този период ,записан с гръцки букви.
...
Въпреки това ,дайте ни аналог за тези думи в другите "славянски" езици.Не са и турцизми,проучил съм това внимателно.
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеМисля, че ще е по-добре да пиша тук, а не в "Сериали": гледам, значи, трета серия на сериала на Дискавъри "Унабомбър" и там разправиха един разкошен лингвистичен анекдот ли, истина ли - за загадката на "родината на славяните". Значи, нацъфтяват къде 7 век славяни из цяла Европа, но никой не знае отде са се взели, докато някой лингвист не забелязал, че всичките им думи за дървета са взаимствани! И къде-къде място без дървета - блатистата долина на Припят в Украйна! Та така.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеЩо се отнася до звученето на думите, на първо място се търсят закономерни фонетични съответствия. Пример от английския:
пета ~ footНикто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеДаже и в момента, на две шишета червено вино, не мога да си представя каква връзка може да има между гащи и пантс. А смятай ако човек е трезвен...
"Все это великолепие разбивалось о маленькую бумажку, прилепленную к входной двери магазина:
ШТАНОВ НЕТ
— Фу, как грубо, — сказал Остап, входя, — сразу видно, что провинция. Написала бы, как пишут в Москве: «Брюк нет», прилично и благородно. Граждане довольные расходятся по домам."
Винената терапия е хубаво нещо. Ненапразно англи и скаси казват "A glass of wine a day keeps the doctor away".Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Значи господин Кухулин в този форум пиша,само леко пийнал(за мен леко пийнал,е след литър водка,без излишно самохвалство,то,не ,че и е похвално да се самоубиваш бавно).Хванахте ме.Ами аз виждам ,много общо между ,гащи и пантс,произведете си я между,всички,фонетични транскрипции,през,които минава,съвременният английски(преди това,неслучайно,съм го споменал,като най модерният Индо-европейски език).Има нещо общо в звученето,не знам ,дали ,го долавяте.
Comment
-
Todor написа Виж мнениеАми аз виждам ,много общо между ,гащи и пантс,произведете си я между,всички,фонетични транскрипции,през,които минава,съвременният английски(преди това,неслучайно,съм го споменал,като най модерният Индо-европейски език).
Comment
Comment