Лингвистични отклонения
Collapse
X
-
-
Comment
-
"Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
FitzRoy Somerset, 4th Baron RaglanComment
-
чернилката - моя
Книжовно правило! Във функция на подлог относителното местоимение за лица в м.р. ед.ч. е който: Иван е ученикът, който се класира първи на олимпиадата. Във функция на пряко допълнение следва да се използва формата когото: Ученика, когото поздрави преди малко, е победителят в олимпиадата Иван.
От неизменяемото въпросително местоимение за предмети що също се образува относително местоимение щото. То, както и що има ограничена употреба в съвременната българска реч. В български се употребява и неизменяемия релатив дето. Употребата на дето е характерна за народната реч.Last edited by Изчезнал Безследно; 04-07-2016, 12:03."Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
-
Странно ми се стори и на мен, когато си го прочетохМного странно изказване. Не се ли говорят различни диалекти навсякъде? Живял съм само в Пловдив и в София. Употребата на "където" вместо "който" беше отбелязана не от мен, а от miau. Аз също съм срещал това, в София. Вече употребата на "който" вместо "когото" е нещо, което според мен е по-широко разпространено. Даже твоето изречение е граматически невярно. Според книжовната форма е правилно да се каже в случая "някого, който". Но звучи странно и вероятно заради това никой не го казва
затова го редактирах. Но ти си ме "цитирал" по същото време.
Именно в регионите посочени от теб са характерни подобни отклонения - знам го добре, защото съм роден в Пловдив.
Но това е нищо, в региони като Банско, ми се е налагало да напрягам слух и фантазия, за да схвана какво ми говорят.
Comment
-
-
Comment
-
Прочетох малко по въпроса. "Дето" действително може да замества "където" и досега аз знаех само тази употреба на думата. Но си прав, че може да замества и относителните местоимения. Аз мислех, че това е погрешно, но определено има прецедент за това и в писмената реч. Изглежда, че през Възраждането са тикали "дето" навсякъде.Comment
-
Дето има една дума:
Гран залък глът - гран дум не дум па.Last edited by Изчезнал Безследно; 04-07-2016, 20:11."Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
-
През 93-та цъках на VAX под VMS. Ако това случайно ти говори нещо, може да се сетиш и къде съм цъкал
Comment
-
-
Comment
Comment