"Време Разделно"-вярно правен по фалшив документ, но пък изпипан перфектно.Костюми, оръжия и прочие са правени по оригиналите. Абе красота!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Любим филм?
Collapse
X
-
НАЙ ДОБРИЯ
абе на време разделно не са му главното оръжията и костюмите!кастинг майна...редник раян да го духа...смело сърце е отличен...враг пред портата с изключение на 2 момента могат да си го пускат само в ссср и юесей...леон-култов......Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
araslan написаабе на време разделно не са му главното оръжията и костюмите!То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
наистина такава личност най-вероятно не е съществувала но по този начин казваш че историята като наука е поръчана от комунистите...сигурно те са поръчали потурчването на Родопите за да може после да се заемат с с т.н. "възродителен процес".Не оставайте с грешно впечатление че съм "за" този срамен акт в новата ни история но да кажеш че е "Време разделно" блести главно с костюми и оръжие е просто...не намирам подходящи думи Парабелум......Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Е, а с какво "блести" инак филма? Не е с художествени достойнства, във всеки случай, нито пък с актьорска игра (с три-четири изключения тя беше посредствена). Още по-малко пък с достоверност. Така че остава зрелищността - костюмите, декорите, атмосферата, общо взето това беше, кактосе казва "на ниво".
Comment
-
дори това което казвате да е вярно нима такива или подобни събития не са случили в Родопите?нима е нямало такива зверства по отношение на населението живеещо там?какво значение има кой го е поръчал филма и за каква цел след като има огромен психологически ефект в/у зрителя.нима е имало българин на който след като е изгледал филма да не му е кипнала кръвта?според мен филма е добър защото пресъздава мрачната картина на ония времена,които за винаги ще останат в нащата история и ще ни напомнят че българите са силна нация оцеляла и след подобни мрачни събития.Вярвам на всички с изключение на дявола в тях!
Comment
-
Е, хъм, самият факт, че ти е допаднало точно пропагандното внушение на филма, показва, че поне то е било успешно .
Инак, да, вероятно такива зверства са се случвали в Родопите по онова време, но донякъде съществено е и че такива зверства са се случвали навсякъде по света и са били, така да се каже, обичайна практика - при това, на собствената държава към собственото й население, а далеч не само на враждебна държава към покорено население. Просто този тип наказателни мерки са били нещо обичайно и за тогава, че и за по-рано.
Т.е., мотивът е съществен.
Инак кактоотбелязах, филмът няма никаквиспециални художествени достойнства, поне според мен, разбира се.
Comment
-
такива зверства на етническа основа се случват и сега,и едва ли е необходимо да посочвам конкретни събития просто погледнете новините.но от думите ти оставам с впечатлението че ти си съгласен с подобен род действия независимо дали те са спрямо собствения ти народ или някои чужд.така ли е?а как би реагирал на чужд филм в който колят българи?пак ли ще е пропаганда?Вярвам на всички с изключение на дявола в тях!
Comment
-
1939-2част
Очевидно не си ме разбрал - естествено, че не ме одобрявам подобни събития, но въпорсът е какво всъщност е посланието на този филм? ДАли призовава към етническа толеранстност, показвайки съответните зверства? Аз бих казал, че е по-скоро обратното и за да го докажа, ще те помоля да си припомниш какво точно си почувствал, когато си излизал от кинозалата - дали не бе жлеание за мъст? Защото на твърде много хора е подействал така и точно това е пропагандното му послание, ще ме прощаваш. Та поради тази причина не одобрявам особено споменатия филм. А тъй като му липсват и художествени достойнства, то съвсем не виждам за какво да му се радвам.
И въпросът не е дали колят българи или други, а че колят.
Впорчем, зверствата не са на етническа, а на верска основа според филма. Но доколкото ми е известно, помюсюлманчването в повечето случаи не е ставало насилствено, а е било малко или много доброволно, като впрочем, не е взимало кой знае какви размери.
Comment
-
?
Абе айде и аз да си кажа любимите филми - Междузвездни войни обаче старите серии, Мементо (на този филм действието се развива отзад напред и е много интересен и объркващ), както и повечето български филми. За други не се сещам.Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
Може би не знаеш, но по-често смяната на вярата е ставала напълно доброволно - просто разликата е била, че подобна промяна е давала големи предиства в социалното положение - намалени данъци, допълнителни права и т.н. Насилствената смяна на вярата, доколкото на мен ми е известно, се извършва сравнително за кратко и е много по-рядко явление от доброволната (и като цяло, стремежът съвсем не е бил към промяна на вяратана цялото население - една занчителна разлика спрмо християнската практика, да речем (разбира се, зад това се крият финансови причини предимно)).
Поне така знам от историци, които се занимават с периода.
Comment
Comment