If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
абе на време разделно не са му главното оръжията и костюмите!кастинг майна...редник раян да го духа...смело сърце е отличен...враг пред портата с изключение на 2 момента могат да си го пускат само в ссср и юесей...леон-култов...
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
абе на време разделно не са му главното оръжията и костюмите!
А кое му е най-важното? Фалшификата по който е правен ли? по поръчката на Партията ли?Че е имало потурчвания по Родопите имало е и аз не ги отричам, но че филма е правен по фалшивият летопис на поп Методи Драгинков правен е. Първо такъв поп никога не е съществувал, и второ всичко си го съчиняват отгоре за да оправдаят Възродителният ни процес!
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
наистина такава личност най-вероятно не е съществувала но по този начин казваш че историята като наука е поръчана от комунистите...сигурно те са поръчали потурчването на Родопите за да може после да се заемат с с т.н. "възродителен процес".Не оставайте с грешно впечатление че съм "за" този срамен акт в новата ни история но да кажеш че е "Време разделно" блести главно с костюми и оръжие е просто...не намирам подходящи думи Парабелум...
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Е, а с какво "блести" инак филма? Не е с художествени достойнства, във всеки случай, нито пък с актьорска игра (с три-четири изключения тя беше посредствена). Още по-малко пък с достоверност. Така че остава зрелищността - костюмите, декорите, атмосферата, общо взето това беше, кактосе казва "на ниво".
дори това което казвате да е вярно нима такива или подобни събития не са случили в Родопите?нима е нямало такива зверства по отношение на населението живеещо там?какво значение има кой го е поръчал филма и за каква цел след като има огромен психологически ефект в/у зрителя.нима е имало българин на който след като е изгледал филма да не му е кипнала кръвта?според мен филма е добър защото пресъздава мрачната картина на ония времена,които за винаги ще останат в нащата история и ще ни напомнят че българите са силна нация оцеляла и след подобни мрачни събития.
Е, хъм, самият факт, че ти е допаднало точно пропагандното внушение на филма, показва, че поне то е било успешно .
Инак, да, вероятно такива зверства са се случвали в Родопите по онова време, но донякъде съществено е и че такива зверства са се случвали навсякъде по света и са били, така да се каже, обичайна практика - при това, на собствената държава към собственото й население, а далеч не само на враждебна държава към покорено население. Просто този тип наказателни мерки са били нещо обичайно и за тогава, че и за по-рано.
Т.е., мотивът е съществен.
Инак кактоотбелязах, филмът няма никаквиспециални художествени достойнства, поне според мен, разбира се.
такива зверства на етническа основа се случват и сега,и едва ли е необходимо да посочвам конкретни събития просто погледнете новините.но от думите ти оставам с впечатлението че ти си съгласен с подобен род действия независимо дали те са спрямо собствения ти народ или някои чужд.така ли е?а как би реагирал на чужд филм в който колят българи?пак ли ще е пропаганда?
Очевидно не си ме разбрал - естествено, че не ме одобрявам подобни събития, но въпорсът е какво всъщност е посланието на този филм? ДАли призовава към етническа толеранстност, показвайки съответните зверства? Аз бих казал, че е по-скоро обратното и за да го докажа, ще те помоля да си припомниш какво точно си почувствал, когато си излизал от кинозалата - дали не бе жлеание за мъст? Защото на твърде много хора е подействал така и точно това е пропагандното му послание, ще ме прощаваш. Та поради тази причина не одобрявам особено споменатия филм. А тъй като му липсват и художествени достойнства, то съвсем не виждам за какво да му се радвам.
И въпросът не е дали колят българи или други, а че колят.
Впорчем, зверствата не са на етническа, а на верска основа според филма. Но доколкото ми е известно, помюсюлманчването в повечето случаи не е ставало насилствено, а е било малко или много доброволно, като впрочем, не е взимало кой знае какви размери.
ДОБРОВОЛНО???????????ако смяташ че е доброволно сменянето на вярата под заплаха от смърта на близките ти....(много се отклонихме от темата затова е време да спрем)
Абе айде и аз да си кажа любимите филми - Междузвездни войни обаче старите серии, Мементо (на този филм действието се развива отзад напред и е много интересен и объркващ), както и повечето български филми. За други не се сещам.
Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Може би не знаеш, но по-често смяната на вярата е ставала напълно доброволно - просто разликата е била, че подобна промяна е давала големи предиства в социалното положение - намалени данъци, допълнителни права и т.н. Насилствената смяна на вярата, доколкото на мен ми е известно, се извършва сравнително за кратко и е много по-рядко явление от доброволната (и като цяло, стремежът съвсем не е бил към промяна на вяратана цялото население - една занчителна разлика спрмо християнската практика, да речем (разбира се, зад това се крият финансови причини предимно)).
Поне така знам от историци, които се занимават с периода.
Спорът с "Време разделно" ме накара да се замисля и да отворя нова тема. Там ще се прехвърлим за да обсъждаме потурчването и помохамеданчването.
Тази тема нека да си продължи за филмите.
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment