Какво четеш в момента

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • delibero
    новак
    • Oct 2005
    • 36

Конкретно по темата:
    "История на Прусия" от Мишел Керотре и "Шивачката на очи" от Димитър Шумналиев
    Историята не обединява хората. Историята никого с нищо не задължава. Но без нея всичко се лишава от основи.

Comment

• Док Холидей
      tlon uqbar
      • Feb 2004
      • 3916

и как ти се струва второто?
      любопитен съм да разбера

Comment

• delibero
        новак
        • Oct 2005
        • 36

Разкази - житейски историйки със сюжети от началото на 90-те.

Цитат: "Бабо, осем пъти продадохме къщата. Време е да се измитаме!"
        или "Бухнаха се в морето като в пюре от ябълки- топло с променящи се ухания, с мързеливи охлюви по бялото дъно."

Шумналиев - http://www.slovo.bg/showbio.php3?ID=372

Главен редактор на вестник "Нощен труд" - личи си!!!
        Историята не обединява хората. Историята никого с нищо не задължава. Но без нея всичко се лишава от основи.

Comment

• ahileas
          не съвсем редовен
          • Dec 2006
          • 202

delibero написа
          Конкретно по темата:
          "История на Прусия" от Мишел Керотре и "Шивачката на очи" от Димитър Шумналиев
          Какво ще кажеш за първата книга, чудех се в петък дали си заслужава? Все пак е писана от французин.
          "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

• delibero
            новак
            • Oct 2005
            • 36

Сега стигнах до Бисмарк.
            Иначе до момента съм доволен от подхода на автора да раздели времето на всеки от управлявалите (електор, херцог или крал в последствие) на отделни части, свързани конкретно с икономика, администрация, армия, външна политика, социална сфера, културен живот. Демографските справки са доста подробни и изненадващи поне за мен - примерно % на поляците в Източна Прусия.
            Не знаех, че кралете са предпочитали да говорят на френски.
            По никакъв начин произходът на автора не е оказъл влияние - обективно разглежда нещата, а и историографията, която посочва е от предимно немски автори.

И един въпрос:
            Ти практикуваш ли правото?
            Last edited by delibero; 17-02-2007, 14:24. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

• Kaiser
              ветеран
              • Jun 2004
              • 486

delibero написа
              Сега стигнах до Бисмарк.
              Иначе до момента съм доволен от подхода на автора да раздели времето на всеки от управлявалите (електор, херцог или крал в последствие) на отделни части, свързани конкретно с икономика, администрация, армия, външна политика, социална сфера, културен живот. Демографските справки са доста подробни и изненадващи поне за мен - примерно % на поляците в Източна Прусия.
              Не знаех, че кралете са предпочитали да говорят на френски.
              По никакъв начин произходът на автора не е оказъл влияние - обективно разглежда нещата, а и историографията, която посочва е от предимно немски автори.

И един въпрос:
              Ти практикуваш ли правото?
              Има една вече опропастена от странични коментари правна тема, трябва ли и тук юристите да се развихрите

По същество. Книгата е много приятно и полезно историческо изследване, първа подобна монография за история на Прусия представена на български (сега се замислям защо не я цитирах в онази пространна наша дискусия за Прусия, а тръгнах с Пол Кенеди, няма лошо де). И да говорили са си френски (какво вече знаеш немския на Фридрих Велики е бил лош), и да има някакви там подялби на Полша, не че са нещо особено, та и някой и друг поляк ще да е влязъл в Кьониграйха.

ПС е щом е :1087: съм спокоен

Comment

• delibero
                новак
                • Oct 2005
                • 36

:1087:

Comment

• ndragostinov
                  ветеран
                  • Dec 2003
                  • 1160

Купих си публикацията на някои интересни документи на някогашната Държавна сигурност и в момента съм по средата. По доста добър начин връщат читателя обратно в миналото - особено докладите за това кой какво казал по адрес на Георги Домитров, "вражески" коментари за погребението му, следенето на духовенството и др.
                  Truth will save the world

Comment

• Пилот
                    Генерал-полковник
                    • Feb 2005
                    • 2876

ndragostinov написа
                    Купих си публикацията на някои интересни документи на някогашната Държавна сигурност и в момента съм по средата. По доста добър начин връщат читателя обратно в миналото - особено докладите за това кой какво казал по адрес на Георги Домитров, "вражески" коментари за погребението му, следенето на духовенството и др.
                    Откъде си взе тази книжка?
                    „Аз, Драгомир, писах.
                    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

• Luchs
                      ветеран
                      • Sep 2004
                      • 303

"Тайните на Третия Райх" на Василий Веденев.......

Comment

• Док Холидей
                        tlon uqbar
                        • Feb 2004
                        • 3916

stinks

Comment

• Luchs
                          ветеран
                          • Sep 2004
                          • 303

става за четене

Comment

• ndragostinov
                            ветеран
                            • Dec 2003
                            • 1160

Пилот написа
                            Откъде си взе тази книжка?
                            От пл. Славейков. Една доста дебела книга с тъмни меки корици. Има публикувани 145 документа и си я взех за 15 лева.
                            Truth will save the world

Comment

• НВС
                              Повърхностен пещерняк
                              • Jan 2007
                              • 340

"Изкуството на войната" - сборник по трактати на Сун Дзъ, Лао Дзъ и други "Дзъ" - много се изненадах. Не очаквах че ще я намеря по книжарниците. Нещо уникално е източната философия за войната! В предговора се дава пример - думите на един пълководец, който току що е спечелил битка и блюдолизците искат да му издигнат монумент. Ето какво казва победителя: "...Да бъдеш войн - значи да предотвратиш насилието, да оставиш настрана оръжието, да не загубиш величието си, да установиш в страната мир и да увеличиш благосъстоянието на хората. А сега заради мен телата на войните от двете царства лежат на бойното поле, защото аз използвах насилие. ... Не, по-добре е да издигнем тук олтар..."
                              "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

Comment

• Гост

Свободен цитат:
                                "Който може да надделява, може да командва 10 души;
                                който има силен глас, може да комадва 100;
                                който има обаяние може да командва 1000;
                                който знае с каква скорост се движат многото хора, може да командва хиляди;
                                но само който чувства Вселената като свой дом може да управлява Поднебесната".

Comment

Working...