Какво четеш в момента

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • albireo
    QC
    • Sep 2004
    • 2836

Хех, когато я четох за първи път (като юноша бледен) си прзинавам честно, че сексуалните фантазми ми бяха по-интересни. По-късно, когато бях поуталожил пуберските си пориви съм я захващал, като специално, четях само философските "мишления" . Видяха ми се доста плоски и тъпи. Но така и не съм успявал да я прочета като единен текст, като "колело на удоволствието" както казваш ти.
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

• Док Холидей
      tlon uqbar
      • Feb 2004
      • 3916

нямам къде другаде да го пусна

Comment

• Kaiser
        ветеран
        • Jun 2004
        • 486

Док Холидей написа
        нямам къде другаде да го пусна

http://www.lamortdanslart.com/danse/...dd_holbein.htm
        Правилно си го пуснал. Доста време се взирах, гравюрите са... много силни и напрягащи. Не знаех, че Холбайн има такава серия, поне (да благодаря на господин Хьойзинха) "танцът на смъртта" като сюжет ми бе донейде познат. Какво голямо напрежение е изискало да изместиш преживяването на Смъртта от колективното преживяване на фреската, към личното, интимното, към гравюрата? Има нещо гадно в това. Но природата си е природа.

Браво за представянето Док.

ПС Albireo, хвърли един поглед на корицата на изданието на Сад

Comment

• Док Холидей
          tlon uqbar
          • Feb 2004
          • 3916

вчера четох за холбайн и още 20на в една книжка "гении, лудост, слава" или нещо от типа. 3ти том от 11 томна поредица. всеки том е за различна сфера - художнци, писатели, политици, композитори. т. нар. за услеснение на обществото гении. кратки биографични данни, подкрепени от доста извори + серизоно занимаване с болестите, лудостите, маниите и личните им трагедии. не е гадна жълтения. допада ми. намерил съм само томчето за художници.

преди лягане ще чета "доктор фаустус".

Comment

• Хана
            ~
            • Feb 2005
            • 2499

Kaiser написа
            Чета Какво четеш в момента.

Изписавам темата като книга.
            Интересни цитати, Кайзер , при това изразяващи доста точно характеропатиите на авторите им
            Като благодарност приеми едно твое изображение от Холбайн

В интерес на истината идеята не е на Холбайн, а е странстващ средновековен сюжет, откъс от Le Danse Macabre от Любек има Ханс на аватара си.

Comment

• Kaiser
              ветеран
              • Jun 2004
              • 486

Хана, изкушаваш ме да се прекръстя на Der Keyser Точно такъв Keyser не желая да бъда. Gottes Wille, но е много зловещо. Или Смъртта е зловеща, покрай тази тъмнина сякаш ти нашепва dar Tog isch dein, die Nacht isch mein.

Я по-добре да поизпеем някое весело текстче от Carmina Burana, така де, немският може да бъде и весел език Ето, някои и се приспиват (вярвам успешно) с дебели немски книги...

Comment

• Док Холидей
                tlon uqbar
                • Feb 2004
                • 3916

А плановете се промениха.

Почти прочетох

и вече беше станало среднощ та само довърших предговора на

Comment

• Mephistophel
                  новак
                  • Feb 2007
                  • 5

В момента чета "Зазоряване" на Ницше и "Енеади" на Плотин.
                  Всеки, умеещ сам да направлява кога, как и за какво да мисли, притежава интелект. При различните индивиди интелекта е в различна степен развит. Колкото по-добре един индивид може да контролира мисленето си, толкова повече интелект има в него.

Comment

• Kaiser
                    ветеран
                    • Jun 2004
                    • 486

Наведнъж ли ги четеш тези толкова малки книжки, или имаш някаква теория на четенето?

ПС Остарявам, едно време бях по-добре с наблюдаването на българската книга, ето и това издание Чехов виждам за първи път...

Comment

• Mephistophel
                      новак
                      • Feb 2007
                      • 5

Хахаха...е,не е стествено...
                      Наблягам на Ницше,а Плотин съвсем наскоро го взех и само съм го почнал.
                      Не е нужно да споменавам,че Енеадите на Плотин са много трудни за четене.
                      Всеки, умеещ сам да направлява кога, как и за какво да мисли, притежава интелект. При различните индивиди интелекта е в различна степен развит. Колкото по-добре един индивид може да контролира мисленето си, толкова повече интелект има в него.

Comment

• Kaiser
                        ветеран
                        • Jun 2004
                        • 486

Не е нужно, прав си. Затова и така си стоят на рафта квъщи. Още е рано за тях. Евала на съставителя.

Както казва един приятел, Ницше е готин. От него последно препрочетох Веселата наука, а около него последно опитах да прочета Ницше от Майкъл Тенър (от някаква нова поредица Малка оксфордска библиотека). Пълна скука, отказах се на 20-тата страница. Като ми хрумне мога да опитам отново...

Comment

• Док Холидей
                          tlon uqbar
                          • Feb 2004
                          • 3916

Плотин пробвах да го чета. За момента не стана. Цочо Бояджиев.

Comment

• Хана
                            ~
                            • Feb 2005
                            • 2499

Kaiser написа
                            Я по-добре да поизпеем някое весело текстче от Carmina Burana, така де, немският може да бъде и весел език Ето, някои и се приспиват (вярвам успешно) с дебели немски книги...
                            Кармина Бурана е на късно латински Нищо, че операта е новонемска. Сега се замислих и нищо весело на немски не можах да изкопая от паметта си, освен може би споменатата Весела наука, която пак не е точно весела.

Comment

• Kaiser
                              ветеран
                              • Jun 2004
                              • 486

Док Холидей написа
                              Плотин пробвах да го чета. За момента не стана. Цочо Бояджиев.
                              Напоследък точно Мълчанието и гласовете на ноща на Цочо живо ме вълнува, както си личи и от постовете.

Хана, защо си мислех, че някои части от Carmina са на висок среднонемски и старофренски... Ето повод за пътуване до Мюнхен

Ницше и е весело:

Мъж и жена

"Грабни жената на твоето сърце!"-
                              Тъй прави той, а тя - краде (22 от "Шега, хитрост и отмъщение" във Веселата наука)

Comment

• Док Холидей
                                tlon uqbar
                                • Feb 2004
                                • 3916

Не отказвам пътуване до Мюнхен. Само намери място, където човек да остане за малко по-дълго време. Засега там не ми се събират повече от 24 часа.

Comment

Working...