Какво четеш в момента

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • Guy de Mont Ferrand
    chevalier
    • Nov 2006
    • 4570

Почнах "Дивият наследник" на Уго Атарди; засега изглежда обещаваща.
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

• gollum
      фрогландец на вестконинска служба
      • Jan 2003
      • 22550

Определено е стара, като се има предвид кога е излязла. И е пълна с доста спорни неща. Но за начално запознаване става, стига нещата да не спрат дотам. Има и други разни кусури, които са обсъждани във форума, доколкото помня.

ПП Няма как да е запознат с тезите на Резун, защото двамата се разминават във времето твърде много .

Comment

• Sula
        ветеран
        • Feb 2009
        • 758

Щях да попитам Кало, защо смята теорията на Резун-Суворов за "фентъзи", но гледам, че временно е отстранен. Някой може ли да ме насочи към дискусии по темата във форума, че не открих такива до момента?

Благодаря.
        Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

• gollum
          фрогландец на вестконинска служба
          • Jan 2003
          • 22550

Sula написа
          Някой може ли да ме насочи към дискусии по темата във форума, че не открих такива до момента?
          Има цяла титаническа тема, посветена на този въпрос, в раздел ВСВ. И освен нея е обсъждан в поне 20 други теми. Ако е за въпрос, аз също смятам книгите на Резун за алтернативна история. Във всеки случай, исторически не са, нито военно-исторически (най-много публицистика, впрочем, труда на Хард е също публицистично упражнение, а не исторически (пак лично мнение)).
          Но да те предупредя, след като са чупени мечове и сцепвани щитове и шлемове по този въпрос в продължение на около 8 години, формирало се е определено мнение на управата по въпроса и разни специфични правила. На мен, да речем, темата ми е безкрайно неинтересна вече (за разлика от въпроса какво наистина се е случило през първите седмици след нападението).

ПП Но не знам дали трябва да ме слушаш, де. Така или иначе, моите интереси във форума са повече в посока на военните форумни игри, отколкото другаде. И смятам, че най-вече тези раздели трябва да се развиват .

Comment

• han asd
            ветеран
            • Jun 2009
            • 340

Златният телец - отново

Comment

• Kaiser
              ветеран
              • Jun 2004
              • 486

Requiem написа
              Книгата е много добра, предполагам, че имаш предвид Hitler's Empire? Истинска енциклопедия е, и за разлика от "Тъмният Континент", например, заключенията му не биват излагани преди доводите.
              Благодаря, но буквално съм в "процес на придобиване" на Hitler's Empire (открих, че amazon.de върши отлична работа), а вече имам Inside Hitler's Greece (която също тепърва ще преглеждам подробно).

Плановете ми се промениха малко и въобще не съжалявам: четенето на Повелителят на мухите на Голдинг беше просто невероятно вълнуващо. Великолепен роман; а сега ще почна Златото на краля на Перес-Реверте (най-накрая се появи нова книга за Алатристе).

+ добро историческо четиво: История на Арабския Изток (1798-1945) на Анри Лоранс - издание на "Кама".

Утре пък, живот и здраве, ще си взема Седем мъже на война на Марк Феро (големи очаквания); друго хубаво издание, което ми хвана окото и ще гледам да поръчам е Духът на Просвещението на Цветан Тодоров.

P.S. Есетата на Саид предполагам са тези:ТУК.

Comment

• Guy de Mont Ferrand
                chevalier
                • Nov 2006
                • 4570

Kaiser написа
                Плановете ми се промениха малко и въобще не съжалявам: четенето на Повелителят на мухите на Голдинг беше просто невероятно вълнуващо.
                Да, невероятна книга, на която преди години попаднах съвсем случайно и я прочетох на един дъх. Чак впоследствие разбрах, че е приета за класика в западноевропейската и американската литература. Напълно заслужено.

Comment

• Одет
                  новак
                  • Mar 2010
                  • 10

''Бял шум'' на Дон ДеЛило - един американски роман, безутешен и прекрасен...

Comment

• Guy de Mont Ferrand
                    chevalier
                    • Nov 2006
                    • 4570

"Глупаци в чужбина". Марк Твен винаги ме е забавлявал.

Comment

• AggressiveRefrain
                      ветеран
                      • Jan 2009
                      • 520

Съжелявам, ако това се смята за офтопик, но имам въпрос относно литература - да знаете труд, в който добре да е изследвана темата за Виенския конгрес?
                      Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

Comment

• Одет
                        новак
                        • Mar 2010
                        • 10

Априлският брой на сп. Лик - чета за изчезналите ръкописи на Кафка, за Юрсенар и едно есе на Томас Бернхард; все готини неща

Comment

• Diadoch
                          редовен
                          • Feb 2010
                          • 59

Рей Бредбъри - 451˚ по Фаренхайт

Comment

• aiwara
                            Hard Rocker
                            • Aug 2006
                            • 377

Разбрах, че Метро 2034 щяла да се продава в Бг от следващата седмица!

Comment

• mironikon
                              Мироникон І фон Раштатт, император на Скрандинавия
                              • Nov 2009
                              • 46

Стара книжка, която прочитам май твърде късно - "Живата факла" - Стивън Кинг
                              По-лесно е да спечелиш битка, отколкото да убедиш глупав човек.

Comment

• Одет
                                новак
                                • Mar 2010
                                • 10

На мен много ми хареса ''Мъртвата зона'' на Кинг - една такава силна, особена... ''За писането'' е друга негова хубава книга.

Comment

Working...