Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Антиутопията

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

много интересна тема, която едва сега забелязах.
    Много добри постове на мелиса, която май вече не е в този форум, както и на Кайзер...

Comment

Много добри постове на мелиса, която май вече не е в този форум, както и на Кайзер...
      М`да, няма съмнение че е така. За радост, Кайзер все още е в този форум .

Pnp5q, "Енерган 22" не съм го чел, за какво става въпроси струва ли си?
      Другите две книжки, които си споменала някак излизат от темата (вече си ги спомням доста смътно, бая годинки изтекоха откакто съм ги чел, но поне дотолкова паметта ми може да ми послужи), независимо какво точно определение ще използваме (имаше една малка дискусийка в началото на темата, изпъстрена с както отбеляза кало, "добри постове на Мелиса и Кайзер").
      Мисля си, че и фантастиката на Ефремов също е далеч, тя по-скоро влиза в някои моменти в утопичните теми . Нищо, че в "Часа на бика" се описва тоталитарно общество (естествено, пак въпрос на понятия ).

Comment

Наистина, тия двете са по-скоро само "допирателни" към темата.
        "Енерган 22" обаче е тъкмо на място. Действието се развива в държава в Южна Америка с отровена природа и купонна система на раздаване на горивата /която лошите управници се опитват да запазят, придобивайки и укривайки от обществеността находището на открития нов минерал, катализиращ обикновена вода в бензин за кратко време.../ - някакви такива работи - минерала беше в инкска или майска гробница... известен на старите индианци, намерен от новите партизанос...
        Добро фантастично-приключенско четиво от автора на "Фалшификаторът от Черния Кос" и "Рицарят на Бялата Дама", но елементите на анти-утопия си бяха съвсем отчетливо представени.
        "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Далеч не всичко, споменато напоследък в темата, съм чела, но имам някаква вътрешна съпротива срещу смесването на фантастиката и антиутопията. Не всеки достатъчно мрачен фантастичен текст е антиутопия. Докато "Град обреченный" определено има и фантастически, и антиутопични черти, "Пикник край пътя", пък и други неща на Стругацки, които съм чела (да си призная, не съм чела много, любимото ми е "Понедельник начинается в субботу"), не са антиутопии според мен. За да е антиутопия едно произведение, ключов в него трябва да е утопичният момент, главното да е прекрасния нов свят.

Comment

Да, май има такъв момент, ще се съглася и аз. В известен смисъл нито една книга на Стругацки не влиза (според мен) точно в категорията антиутопия (то въпросът за уместността на категориите е отделен, но да не го подвигаме пак ). Може би ако се разгледа като един сбор от текстове цялата им поредица за бъдещето (мързи ме да изброявам всичките книги, но са вързани и постепенно изграждат едно "общо" бъдеще), то тогава може да се заключи, че "Вълните усмиряват вятъра" в известне смисъл е "краят на утопията". от друга страна, "Хищните вещи на века" дори и разгледане отделно има доста силен мотив в тази посока .
            Особено с оглед на една доста широка и стабилна утопична вълна във научната фантастика (особено съветската), като "предводител" на която (разибра се, условно) може да бъде посочен Ефремов, то съвсем си е антиутопия .

За сметка на това Лем, според мен, има поне една съвсем "чиста" антиутопия - "Конгрес по футулорогия". А "Фиаско" в определен смисъл се доближава до това.

Comment

Новоизлязла руска антиутопия - "Армада" - в текста на лит.критика почти е преразказана. Завръзка - Русия строи огромен флот, чрез който - с един вероломен удар - да унищожи Америка.

Comment

Любимата ми утопия, а както видях и на други е "Прекрасният нов свят". Не видях в темата да се споменават "Обитаемият остров" и "Космосът да ти е на помощ Александър", а според мен и двете влизат в тази категория.
                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Е, за "Обитаемият остров" може да се спори, защото там "антиутопичният" вид е по-скоро фон (както често се случва във фантастиката), отколкото основна тема или дори нещо, което се обсъжда .
                  От "Космосът да ти е на помощ, Александър" нищо не си спомням, освен че я четох в доста крехка читателска възраст.

Pnp5p, то това хубаво, но не разбрах къде е "антуитопичността" на този сценарий? По-скоро звучи като типичен "остросюжетен" трилър, каквито има доста, все с фантастичен привкус и подобни гигантически пропорции. Воланд наскоро ми посочи последната книга на Переслегин, която при все, че уж е в друг жанр си е точно итерация на този тип писателски усилия (да се въплътят мечтите в дела, ако не в реалността, то поне на хартия... един забавен вид изместване, в котео обаче не виждам нищо утопично или анти).

Comment

тук има ужасно много почитатели на утопиите, които всъщност са почитатели на чистата научна фантастика.

Comment

М`да, има нещо вярно в наблюдението ти, Док. Аз също бях навремето последователен (най-вече във възгледа си, че всяко открито книжно тяло, носещо под някаква форма етикета "научна фантастика" следва да се подложи на изчитане) почитател на научната фантастика, но това беше отдавна. Напоследък ако ми се случи да се опитам да прочета нещо подобно, обикновено откривам, че не мога (изключенията се броят на пръсти и спадат предимно към препрочитането или в много редки случаи - към четене на неща на Лем, които навремето на се ми попаднали). Нещо подобно май обсъждахме в една тема с Хана - как все по-рядко посягаме към "художествена" литература по една или друга причина, това тук е частен случай на същото.
                      За да се върна на темата - случва се върху скоропостижно погиналото тяло на научната фантастика да избуи антиуопия .

Comment

никога не съм изпитвал интерес към н.ф.вкъщи е затрупано от "галактика" от азимов, лем, саймък и прочие. пробвал съм да чета азимов но не издържах. не ми харесва бъдещето. да не кажа, че ми е ужасно скучно. излиза така, че проблемите, ония непреходните са решени, а писателите, творящи в научната фантастика ни поставят нови проблеми. наказуемо ли е убийството на робот и прочие. щом правото още не се е изказало по въпроса, значи не е наказуемо и точка ))
                        може би при мен нещата са обясними - като се има предвид един друг цитат от достоевски, но по-добре дан е го споделям тук, че скоро ще ме обвинят членовете на управата, че превръщам БС в клуб на Достоевски.
                        Никога не съм се заигравал с фантастиката освен ония две книги на жул верн ако се броят за н.ф. те ми харесаха.

Comment

Никога не съм се заигравал с фантастиката освен ония две книги на жул верн ако се броят за н.ф. те ми харесаха.
                          Кои "две книги", че и "ония" ? Иначе май би трябвало да се броят, поне донякъде. А за това, че не си се увлякъл вероятно може да бъде обвинявана и възрастта ти - научната фантастика си бе увлечение на определени поколения и май е поотминало (макар че и тук се случва една мешавица понякога макар и с частни измерения). Впрочем, при фантастиката както и навсякъде другаде се срещат много рядко наистина добри неща насред огромно поле с плява.

Comment

извинявай, забравих да напиша кои - от земята до луната и около луната
                            нф книгите бяха вкарани в машината на компютърните игри. никой няма да тръгне да чете 2000 страници на азимов за клеон ² и какъвто беше там главния му герой от фондацията /вече съм забравил/ ами ще прасне един старкрафт или warcraft3 или WoW. Ако искаш да си губиш времето с глупости на НФ основа - компаниите, които бълват игри се стараят )))

Comment

Именно за това става въпрос - други времена, други идеали . Впрочем, май се отклоняваме от доста време насам от темата (не само последните постове). Ако нея я има още, в което не съм убеден.

Comment

gollum написа
                                Pnp5p, то това хубаво, но не разбрах къде е "антуитопичността" на този сценарий?
                                Ех, аз се надявах да последвате линка. Та - съвсем накратко:
                                Натоварват се с хиляди маса бомби, вкл. ядрени, отплават и в един момент насред океана:

И изведнъж флотът "ослепява" и "оглушава". По-точно, така си мислят отначало. Цялата земна суша е отишла на дъното. И е останал само флотът с жено-фобния адмирал во главе; поради което на корабите няма нито една жена. И в целия свят също.

Всеобщата обърканост преодоляват първо главният лекар и главният психолог, които внушават на Адмирала, че е длъжен да се обяви за диктатор и да почне да въвежда ред (от никого все още ненарушен) с желязна ръка. И да даде на хората цел: да обяви, че някъде е останала суша и те ще я намерят непременно!
                                Следва намиране на остров без хора, но с маймуни... и т.н. :aaa:

Comment

Working...
                                X