gollum написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сериали
Collapse
X
-
-
pnp5q написа Виж мнениеА тоя леден крал - не знам защо тъй реших, но не изключвам напълно и той да е от специален сой. Даже като се сетя, че, за разлика от армията си, не се бои от огън - разкъса кръга пред скривалището на Бран - се чудя да не се окаже и той заслужил драконовъд.
Comment
-
Това за пътуването става така, щото нали Бран се върна назад във времето и предизвика аномалии и сега времето тече по различен начин на различните места.
Това за Ледения крал, че не се бои от огън, може да е просто грешка, такива имаше много в сериала. В сериала не се знае дали е Старк. Видях една снимка на актьора, който играе Ледения крал облечен в бронята на Kingsgard и да стои до Артър Дейн.
В книгите е вероятно белите бродници да преследват един специален Таргериан, който да язди леден дракон. Но още не са го хванали. В сериала също може да го преследват същия този герой. Това за сега е само теория.
Чичо Бенджен ще има по-различна роля в книгите.
Comment
-
Петир що го отписахте като незначителен. Сега разполага с една от най-силните и непокътнати армии във Вестерос, другите са меко казано объзкървени. Лорд протектор е на малуомното кралче от Долината, а на Север фактически вече няма войска, която да му оспори претенциите. Санса, дори и да стане владетел (Джон Сноу няма как), ще и трябва съпруг-разбирай армия
Comment
-
miau написаа някой епизоди са си направо излишни
miau написаОт друга страна, пак в книгите, Денерис, Санса, Джон, Роб са деца, от днешна гледна точка, на по 13-16 години.
А иначе "тогава" момичета на 13-14 са си вече практически "възрастни", същото важи и за момчета на 15-16. Ясно е, че не можем да очакваме да са много зрели и умели, но това е донякъде проблем на историята - липса на такива персонажи. Може би защото много бързо ги "разрежда".
За Бейлиш аз го определих като "дребен интригант", така че това е лично мнение (при това, гледал съм само малко от първия сезон, така че се базира на впечатления от книгите: иначе актьора (гледал съм го в разни ирландски филми) много ме кефи), което май не се споделя от останалите. Та, да поясня: то е очевидно, че двамата с Варис "направляват" целия конфликт и интрига. Така че в книгата са основни "кукловоди от сенките". Въпросът е, че не са никак убедителни, особено като мотивация. Повече е ситуацията на "той е умен и умел интригант" (твърдение на автора), а не да си направиш такъв извод сам, на база на действията на персонажа.
Нека да анализираме ситуацията. Към началото на романа двамата с Варис имат пълен контрол над всичко съществено в кралството, т.е. са "властта в сянка". Разбира се, това е така, защото имат нещастник за крал, който не се вълнува от нищо и още по-голяма нещастница за кралица, а останалите "перове" в кралството (по донякъде неясни причини) почти никак не се интересуват от властта. Между другото, това никак не звучи като ситуация на "игра за трона", ама нейсе, фактически е това. И, между другото, оказва се, че с май само едно изключение (поне за което се сещам) главите на "големите къщи" до един са неамбициозни некадърници, а наследниците им - дваж повече.
Та, тези двамата на практика контролират всичко, т.е. вече са във върхова позиция в началото на романа - не е нужно да правят нищо повече. Обаче кой знае защо, започват ред конспирации (е, започнали са ги от по-рано), които в крайна сметка водят до това, че и двамата губят тези си позиции. Да, единият (Кутрето) в следствие на ред чудодейни машинации (т.е. предимно чрез късмет, а не толкова умение - поне не повече умение, отколкото може да се очаква от някой измамник-картоиграч) се сдобива с голяма власт над един (или два, не помня) от големите родове. Обаче нека сравним какво губи с това, което получава? Контрол над кралството за контрол над част от него. Първото - от сенките (т.е. - особено за идиотите на сцената, - непроследим, но могъщ), второто - директно (т.е. вече по-уязвим). А ако приемем, че целта им е била да върнат Таргаринените на трона (на Варис поне), то пак по-добре биха я свършили тази работа оставайки да контролират нещата в двора, а не отдалечавайки се от него.
Иначе - да, представени са като да са умни и добри в интригите, особено "Кутрето". Но на мен не ми стои много убедително това представяне.
Zalmoxis написаАко тук визираш възхода на фанатиците, това не е нещо, с което да можеш да се разправиш ей така.
Но така или иначе крайният ефект е силно ограничена кралска власт. ако продължат с "изкусните си манипулации" накрая ще вземат да получат теокрация.
Zalmoxis написаДжофри беше абсолютно непредсказуем към края и решаваше всичко на своя глава. Какво щеше да реше отровителството на майка му?
ПП Надявам се, че е очевидно, но засилвам нещата, за да е забавно. Пък и не помня много от текста, така че вероятно това-онова изкривявам или пропускам.
Comment
-
Има някакви големи несъответствия в потока на времето.
Според сериала, Рикон Старк в първи сезон е на 3 години, а когато Рамзи го набучи със стрели вече е на 11 г. !
А Голъм все говори за минали няколко месеца. Както и да го въртя, трябва да са минали поне 2 години между първи и шести сезон"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
За сериала не знам, там така или иначе са принудени да се съобразяват с това, че са избрали за някои роил относително подрастващи актьори и те за тези години си, ами растат. В книгата между петте тома не е минала повече от година, според мен, може и по-малко да е. Поне на протежение на първите четири тома са няколко месеца вътрешно време.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеако бяха използвали актьори-деца, щяха да имат по-голям проблем, отколкото имат сега, защото децата в тази възраст растат и се променят много бързо, а сериалът се снима няколко години.
Гаврата на Саут Парк с него ми допада повече
Comment
-
gollum написа Виж мнениеПърво, поне в книгите, Джофри е разглезено идиотче-психопатче (не е много изненадващо с оглед на произхода), но е контролируем - на първо място с това се справят част от хората от обкръжението му, на второ - чичо му (достатъчно ефективно). А дядо му въобще няма проблем да го овладее. Така че ако има някаква опора, това е майка му. Премахваш я и ще стане много по-контролируем.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеМмм, приятно е да се види единственият реален (и мислещ) политик във Вестерос . Може би ако не го бяха премахнали по такъв начин, би имало нещо интересно за накрая.
Discover topics like Funny, and the magic of the internet at Imgur, a community powered entertainment destination. Lift your spirits with funny jokes, trending memes, entertaining gifs, inspiring stories, viral videos, and so much more from users like Thund3rbolt.
наистина е жалко че го премахнаха
Comment
-
В офиса имам един колега, който е чел книгите и следи сериала, та още като дойдох сутринта (защото знае, че съм чел донякъде книгите и иска да си обсъжда с някого) веднага ми разправи последния епизод, та се сетих за това, което Залмоксис пишеше по-долу:
Ако тук визираш възхода на фанатиците, това не е нещо, с което да можеш да се разправиш ей така. Да си спомним за поклонението в Каноса и борбата за инвеститура.Last edited by gollum; 27-06-2016, 13:30.
Comment
-
Ау, че страшно спойлна!
Чакай пък аз да ти пусна клюки с картинки тогаз!
Между другото, Чарлз Данс сме го гледали и в Перла в короната - ако си спомняте този добър сериал за Индия като британска колония."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
Comment