If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Според мен книгите са класи над сериала. Първо съм чел книгите и като гледах какви са ги надробили двамата умници....
Може в книгите, на места да са поразтегнати сюжетните линии, да има излишни герои(за едни излишни, за други не), но в сравнение с "Колелото на времето" и "Малазанска книга на мъртвите" всичко си е на мястото.
А като съм се размрънкал, не ми харесва и че я изрусиха за сериала. Естествена е още по-готина.
Това сериозно ли?! Че то русото е един от основните плотове в сериала бе?!
miau - дай рецепта как се прави мащабен фентъзи сериал с по 5 милиона на епизод, когато такива като вас искат всеки епизод да е 300 милионен „Властелин на пръстените“... още повече, към момента, не помня да е правено нещо подобно. Фентъзи сериал имам предвид. Смешните упражнения като "Артур", "Мерелин" и прочие не се броят.
Това сериозно ли?! Че то русото е един от основните плотове в сериала бе?!
miau - дай рецепта как се прави мащабен фентъзи сериал с по 5 милиона на епизод, когато такива като вас искат всеки епизод да е 300 милионен „Властелин на пръстените“... още повече, към момента, не помня да е правено нещо подобно. Фентъзи сериал имам предвид. Смешните упражнения като "Артур", "Мерелин" и прочие не се броят.
Какво значение има това колко струва всеки епизод? Четеш книгите, гледаш сериала и виждаш, че на сериала нещо му липсва(и то в големи количества) и това не са парите или декорите.
Като се има предвид каква е популярността на сериала по цял свят, да отделяш по 5 млн на епизод и после да се оправдаваш, че парите не стигали е смешно. Амазон даде 160 млн. лири на тримата от Top Gear само за първия им сезон. HBO искат с нищо да направят нещо.
Не четеш книгите и готово
Аз не съм ги чел и никак не ми пречи - кефя се на сериала, а да го наречеш "нищо" е доста неадекватно - най-скъпата и най-успешна продукция в историята на ТВ сериалите е (доколкото знам).
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Какво значение има това колко струва всеки епизод? Четеш книгите, гледаш сериала и виждаш, че на сериала нещо му липсва(и то в големи количества) и това не са парите или декорите.
Като се има предвид каква е популярността на сериала по цял свят, да отделяш по 5 млн на епизод и после да се оправдаваш, че парите не стигали е смешно. Амазон даде 160 млн. лири на тримата от Top Gear само за първия им сезон. HBO искат с нищо да направят нещо.
Първо ме питаш какво значение има, после се оплакваш, че 5 милиона били смешна сума за амбициозен сериал?! Последно? Какво му липсва, така и не каза- нещо?! По принцип феновете на книжната поредица "Песен за огън и лед" (чел съм ги) мрънкат за липса на мащабност. Без големи кинти в масовки и CGI ефекти няма как да бъде постигната, а те струват кинти. Продукцията се снима на поне три различни локации всеки сезон. Не знам дали си наясно за каква логистика става дума. Нямам проблем с мащабността. В някои отношения бие доста претенциозни иначе пълнометражни филми. НВО е телевизия която се издържа от абонаментни такси, не от реклами. Нямат неограничен бюджет, а и имат други проекти- все пак "Игра на тронове" с 10 епизода на година не могат да напълнят 365 дни тв време.
Книгите съм ги чел доста преди да излезе сериала и явно затова имам един такъв, горчив привкус в устата, когато гледам сериите. Първи сезон беше добре. След това само надолу и надолу. За който не е чел книгите няма как да ме разбере. Във форума сте се оплаквали от това, че дадена книга(която сте чели) е екранизирана по ужасен начин, а пари за филма е имало достатъчно. Ама като се съберат некадърници и направят филм всички знаете какво се получава. Уве Бол няма винаги да е сам и на върха.
Първо ме питаш какво значение има, после се оплакваш, че 5 милиона били смешна сума за амбициозен сериал?! Последно? Какво му липсва, така и не каза- нещо?! По принцип феновете на книжната поредица "Песен за огън и лед" (чел съм ги) мрънкат за липса на мащабност. Без големи кинти в масовки и CGI ефекти няма как да бъде постигната, а те струват кинти. Продукцията се снима на поне три различни локации всеки сезон. Не знам дали си наясно за каква логистика става дума. Нямам проблем с мащабността. В някои отношения бие доста претенциозни иначе пълнометражни филми. НВО е телевизия която се издържа от абонаментни такси, не от реклами. Нямат неограничен бюджет, а и имат други проекти- все пак "Игра на тронове" с 10 епизода на година не могат да напълнят 365 дни тв време.
Ами аз отговорих. Ето какво съм написал:
Четеш книгите, гледаш сериала и виждаш, че на сериала нещо му липсва(и то в големи количества) и това не са парите или декорите.
Ще добавя и актьорите.
Никога не се е случвало докато чета някоя от книгите да си кажа, че не ми е интересно и да отида да правя нещо друго, при положение, че няма какво да правя. На 80% от сериите съм си казвал "хайде по-бързо да свършват".
По принцип във филмите се избягват много сюжетни линии. От една страна времето е малко, от друга - трудно се запомнят за кратко време много лица.
Ако в книгата можеш да се върнеш назад и да видиш - какъв беше тоя, в един сериал е трудно. А и изграждането на книгата при Мартин е сложно. Докато успееш да си спомниш откъде идваше този герой, какво правеше в предните глави - те вече са го убили
Но съм съгласен, че в сериала наблягат предимно на екшъна. Същото беше и с Властелина.
Това е с избягване на сюжетни линии? За много хора периодично ситуцията е "Тоя кой беше?". Да не говорим, че и актьори сменят. Планината го играха досега 3 различни актьори до момента...
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Книгите съм ги чел доста преди да излезе сериала и явно затова имам един такъв, горчив привкус в устата, когато гледам сериите.
И при мен е така (чел съм ги преди да гледам сериала - а и в него не съм отишъл по-далеч от първия сезон), но вероятно помага, че не ми харесаха особено. Хубаво е вземал от няколко реални истории (някъде много явно), но не си е направил труда да ги съчетае добре (т.е. да направи необходимите промени - не съществени промени са направени няколко; отделно, основната реална история е по-интересна и с повече интриги, въпреки старанията му в тази посока). В резултат на това се получава една странна манджа, на която просто ми е много трудно да повярвам - липсва логиката. Отделен проблем е желанието да се разкажат няколко отделни истории, а връзката между тях да се остави за накрая (а този край вероятно няма да дойде с тези темпове), в резултат на това всичко е мудно и претрупано. И с всяка следваща част се претрупва допълнително.
А за екшъна и кървищата съм съгласен - това е акцент и в книгата (уж да е по-реалистично, но доста отстъпва на реалността, от която се е вдъхновявал), но военната част е много слаба в книгата така или иначе (а мащабността се свежда до бегло споменати многохилядни тълпи - където бройката е малка, а погледът е отблизо, нещата са по-добре), на в сериала си е основна част. От друга страна, поне част от нестиковките по тази линия в книгите са се опитали (не знам дали съзнателно или просто така им се е получило) да ги позаглушат.
обаче те разбирам - всичко това е въпрос на вкус и ако си фен на нещо, обикновено има за какво да се дразниш. В случая на мен ми помага, че не ми хареса особено първоизточника, на този фон сериала общо взето "става".
Динаин написа
Това е с избягване на сюжетни линии?
Ще се изненадаш. Не съм чел повечето от "прословутите" епични фентъзи поредици (miau спомена две по-долу), но ако са по-зле от това... ужас. Трябвало е да си се придържа към исторически роман за войните на розите, вместо да ги взема за основа и след това само да добавя странични линии и герои. То затова е и цялата работа с трепането им, според мен (да, уж е за да е по-тъмно и "реалистично" ): с желанието му да ги описва сякаш са важни и същевременно да се въвеждат все нови и нови във всеки един момент, няма как без постоянно да ги премахваш. Има си цели части само да проследиш кой какъв беше и защо се намира там. Въпреки че повечето нямат никаква роля за самата история, а са просто за цвят.
Хаха, и този си позволява да критикува Толкин. Също толкова мнения има и че четенето на книгите е загуба на време, ако си гледал сериала. miau, не мисля, че критиката ти е честна, при положение, че самият Мартин участва в създаването на сериала.
Хаха, и този си позволява да критикува Толкин. Също толкова мнения има и че четенето на книгите е загуба на време, ако си гледал сериала. miau, не мисля, че критиката ти е честна, при положение, че самият Мартин участва в създаването на сериала.
Мартин участваше най-дейно в създаването на първи сезон(затова е и най-силния сезон до сега). Сега каквото и да прави трябва да се съобразява със сътвореното от ония двамата. И да искат няма как да върнат сериала към книгите.
ОТ
За мен риболова е загуба на време. Да се шляеш цял ден в гората с пушка на рамо и да се наричаш "ловец" също е загуба на време. Ама като трябва да отидеш до магазина, който е на 200 метра от теб отиваш с колата, че те мързи да ходиш пеша. Обаче не съм тръгнал да спирам ловджиите и рибарите да си вършат заниманията.
Малко по-сериозно по темата
Или не съвсем, защото аз лично поради ред причини не харесвам фантастика или исторически сериали. И така:
- Breaking Bad
- Better Call Saul
- Sherlock
- Fargo
- Rome
- House of Cards
- The Sopranos
- Mad Man
- Coupling
- The Worst Week of My Life
- Snuff Box
- Curb Your Enthusiasm