Ще се абстрахирам от филмовите качества на лентата (които липсват), и ще задълбая малко във военния аспект. Не мога да разбера, с какъв акъл се правят такива неща, очеизвадно нелепи.
1. Пламтящите щурмоваци - това просто не знам как да го коментирам, зомби апокалипсис? Няма как да се вземе на сериозно такава сцена - подпалени войници продължават устремно щурма си и побеждават(!).
2. Танковете - добре, ясно е, че Тигри в Сталинград не е имало. Обаче и Pz IV Ausf. H (каквито бяха изобразени), е нямало как да има, понеже производството им започва през юни 1943 г.
3. Артилерията - доколкото съм запознат, още през ПСВ се е практикувал "огненият валяк" - артилерията стреля по площи на 50 м пред настъпващата пехота. Тоест още тогава е била достатъчно точна, а във филма се показва, че през ВСВ съветската артилерия не може да нацели вражеските позиции, без да помете и своите, въпреки че са отдалечени на поне 300 метра (това беше ясно казано от снайпериста в една от предните сцени - измери 300 метра от къщата до фонтана и си го записа в тефтерчето)...?
1. Пламтящите щурмоваци - това просто не знам как да го коментирам, зомби апокалипсис? Няма как да се вземе на сериозно такава сцена - подпалени войници продължават устремно щурма си и побеждават(!).

2. Танковете - добре, ясно е, че Тигри в Сталинград не е имало. Обаче и Pz IV Ausf. H (каквито бяха изобразени), е нямало как да има, понеже производството им започва през юни 1943 г.

3. Артилерията - доколкото съм запознат, още през ПСВ се е практикувал "огненият валяк" - артилерията стреля по площи на 50 м пред настъпващата пехота. Тоест още тогава е била достатъчно точна, а във филма се показва, че през ВСВ съветската артилерия не може да нацели вражеските позиции, без да помете и своите, въпреки че са отдалечени на поне 300 метра (това беше ясно казано от снайпериста в една от предните сцени - измери 300 метра от къщата до фонтана и си го записа в тефтерчето)...?
Героичните съветски солдати спират настъплението на половината немска амримя - нещо по подобие на 300 в руски вариант.Обаче пък най-коравите войници остават накрая - 7 /Великолепната седморка/. Абе направо да не се гледа или да се гледа след погълнато солидно количество алкохол така че да ти е все едно какво гледаш
Поне от морскитие фугасни снаряди знам, че целта има е да разрушат небронираните части на кораба - нос, кърма, да изрешетят надстройки, постове за управление на огъня и т.н. но да ударят броня и да не се взриви...хммм. А за съветските солдати може да са удържали немската армия, но съотношението в никакъв случай не е било 10:1 в полза на германците.Да не говорим, че въпросните съветски войници, нямаха почти боеприпаси. Въпреки това при ръкопашен бой на 30 германеца срещу 7 руснака нито един от германците не се спаси.......То чудо, то героизъм, ма това надхвърля и най-смелите пропаганди филми от времето на соца.......Да не говорим че атакуваха фронтално окопите на по-многобройни немски части и ги принудиха да се оттеглят в една сграда. Как загинаха само 2-ма от тях също е загадка.При условие, че германците не спираха да стрелят.....Т-72 и Т-54 бяха доста нескопосано представени като немски танкове, но измежду заварените вертикални листа си личеше съветския им корен

). Разбира се, там събитията се случват сутринта, но има атака на обхванати от огън войници (по-точно, хора с горящи дрехи, които си ги събличат и захвърлят), които помитат противника (който се разбягва при гледката). Явно режисьорът "така е видял нещата" (мисля че това оправдание се използва често) и за да ги направи по-впечатляващи е преместил събитията през нощта (щото пламъците да се виждат по-добре, предполагам, за "ефект" дето се вика) и сигурно пак по същите причини е запалил самите войници като факли, а не само дрехите. Явно пресилване и сигурно не стои добре на екрана. Мога само да отбележа - съсипана е добрата реална сцена, ама какво да се прави, с такъв режисьор... (той и в "Девета рота" значително бе съсипал една иначе потенциално доста интересна история).
. Мисля че дори и сега подобни мисии - във всеки случай, за гаубичната артилерия, се смятат за "опасно близки". Още повече пък ако сред тях няма насочвач (то как въобще ще се свържат с артилерията си - едва ли са прекарали кабел за полеви телефон?), което е малко вероятно за пехотно отделение (съдейки по бройката). Така че - на теория - може, в тогавашните реалности, особено при сталинградския хаос - малко вероятно. Евентуално с директно насочване ще свърши работа при такова разстояние.
Comment