Общи въпроси около играта

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • messire Woland
    -
    • Jan 2003
    • 10623

"Главное Управление ЛАГерей" е.
    А за тоталитарните държави - предполагам, че така ще да е. Макар че, сигурно ще е с някакви макро-показатели, а няма да е с конкретни хора. Затова пък, сигурно в тия държави управникът ще може да контролира по-малко неща, отколкото в демократичните. Поне мен тази схема ме устройва - ще се занимавам с повече неща. Стратегията винаги е по-важна от тактически детайли
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• gollum
      фрогландец на вестконинска служба
      • Jan 2003
      • 22550

Ами, Гоги, аз лично не знам за управление, от което всички да са доволни. Сиреч, ще има, както и навсякъде другаде. Въпросът е какви форми и размери ще има това недоволство, а последното зависи до голяма степен от самата държава и решенията на управника.

Comment

• Gaden Gogi
        The Voice of Reason
        • Oct 2003
        • 10940

Че аз не се оплаквам, просто любопитсвам евентуално какви проблеми би имало дно такова управление..

Comment

• messire Woland
          -
          • Jan 2003
          • 10623

@Гоги
          Ами зависи. На първо място, в тоталитарните държави се подтискат инициативните хора, главно поради причината, че в тяхно лице управниците виждат заплаха. От друга страна, в тази система се толерира доносничество, а хората, умеещи да хвалят величията се придвижват много бързо нагоре. Което спомага за ниската ефективност на управленските решения.
          Недоволството обикновено се изразява пасивно - хората работят по-лошо и некачествено. Предполагам, някои помнят, а останалите поне са чували популярния преди 10.ноември.1989 г. израз: "Държавата ме лъже, че ми плаща, а аз се правя, че й работя.". Това е една от формите на неосъзната пасивна съпротива. Която доста сваля качеството на БВП.
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• Gaden Gogi
            The Voice of Reason
            • Oct 2003
            • 10940

:o запознат съм с действителността, но аз имах предвид (и предполагам това се подразбира от темата където питам) как ще стоят нещата в играта, да знам колко да се притеснявам.

Comment

• gollum
              • Jan 2003
              • 22550

Ами така ще стоят - както ги изложи и Воланд . Тоталитарната форма на управление поначало дава известни пердимства, защото при подходящо съчетание от идеология и харизматичен вожд позволява мобилизация на ресурсите на социума. Но този подем обикновено е краткотраен и с времето организацята се усложнява все повече, пораждайки все повече междинни нива, т.е., с времето ефективността на тоталитарната държава пада значително и миналия ентусиазъм се замества с апатия.
              Разбира се, допълнителното подтискане може да влоши нещата, а и неизбежно се унищожават противниците на ежима, а те често са от по инакомислещите (сиреч и по-способните).

Comment

• Gaden Gogi
                The Voice of Reason
                • Oct 2003
                • 10940

Значи първо трябва да бутнем училищата, даже ще има файда защото поне с 40 % ще ми скочи работната сила. Пък предвид че играта ще е кратка (максимум 4 години и малко) това няма да се отрази същественно.

Comment

• gollum
                  • Jan 2003
                  • 22550

опит за анализ

Ами както си прецениш, Гоги. Само че имай предвид, че с цел симулация много процеси ще бъдат малко ускорени спрямо реалността. И че ако ще управляваш тоталитарно, то това ще е в резултат от някаква полуреволюционна промяна и тя ще се еслучила преди известно време, а не енподсрествено перди началото на играта.

Comment

• Gaden Gogi
                    The Voice of Reason
                    • Oct 2003
                    • 10940

Процедурен въпрос: вместо изкуственно да се ускоряват събитиета не е ли по-лесно един ход да е с по-голяма продължителност? примерно 3-6 месеца?

Comment

• messire Woland
                      -
                      • Jan 2003
                      • 10623

Проблем са сраженията. Представяш ли си, колко много събития може да се случат за 3-6 месеца.
                      Проект 22.06.1941 г.

Comment

• Gaden Gogi
                        The Voice of Reason
                        • Oct 2003
                        • 10940

е че? нали сраженията нямаше да са детайлни. so? значи може да ги разглеждаме не като сражения а като кампании, а те точно по толкова продължават.

Comment

• gollum
                          • Jan 2003
                          • 22550

Да, това е основният проблем. Т.е., може да се направи в игра където войните ще се решават напълно абстрактно на базата на национален военен потенциал (т.е., всяка държава има стойност за военен потенциал и стойнстите се сравняват).

Comment

• Gaden Gogi
                            The Voice of Reason
                            • Oct 2003
                            • 10940

е точно толкова абстракно не, но съвсем спокойно могат да се задават целите на една кампания, това са точно към 3-6 месеца, пък и с нивото на условност за което говорехме малко трудно ще се получат по-детайлни сражения. Още повече че не еднократно беше споменато че целта на играта е предимно икономико-политическа, а другото е страничен ефект.
                            Хм, имам чувството че интересът почва да замира.

Comment

• gollum
                              • Jan 2003
                              • 22550

Е, не, за 6 месечни ходове точно толкова абстрактно трябва да бъде. Никакви реални команди или оперативни планове не биха могли да съставят.
                              Инак на мен интересите са ми в две области: социално моделиране и военни дейстивя - другото не ме вълнува чак толкова, добавих го, защото имаше подобни желания.

Но въпросът, всъщност, е съвсем другаде. Идеята е не да се наподобява дейстивтелността или да се търси реализъм (нещо безсмислено във форумна игра, сопред мен), а напротив, да се подходи откъм обратната страна, сиреч да се оставят единстевно елементите, които имат значение. Та при сегашния модел съм се опитал да спостигна това - т.е., хем да има стратегически решения в областта на политиката и икономиката, хем да има достатъчно детайлни военни действия, така че уменията на играчите наистина да имат значение.
                              Дали съм успял ще се разбере съвсем скоро.

Comment

• Gaden Gogi
                                The Voice of Reason
                                • Oct 2003
                                • 10940

Чакаме да видим....без да даваме зор

Comment

Working...