Форумна Игра номер 3 - Империализъм

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • gollum
    фрогландец на вестконинска служба
    • Jan 2003
    • 22550

Хъм. Всъщност темпото на играта не е много по-различно от това на пръвата, а там не си спомням да имаше отказали се. Разликата беше, че там се започна с готова армия, поради което веднага запо(наха и военни действия - може би това е причината да е скучно за някого?

Инак, за ускоряване на играта има много различни начини, които сме обсъждали, но не съм сигурен, че в случая има нужда да се прилага някой от тях. Възможно е, например, дасе ревизира системата за ходовете, като се разделят на стратегически и оперативни (подобна идея вече сме обсъждали), като първите се използват когато няма военни действия (например, в рамките на тази концепция могат да се използват 3 или 6 месечни ходове, което съответно ще ускори производството и науката, но ще намали контрола на играчите върху разхода на средствата (защото много по-рядко ще имат възможност да променят приоритетите и преразпределят средствата). А към оперативни ходове (1 ход - 1 седмица) ще се минава при започване на война.
    В рамките на тази концепция би могло стратегическият ход да има време от 5 дена за ход на играча (плюс колкото е необходимо на Водещите), а оперативния - 1 ден за играча (плюс колкото е необходимо на Водещия). Друг вариант е да се използва реално разпределението на функциите между играчите - ако един играч( ес занимава само с дипломацията, друг само с индустрията и трети - само с военните действия на една държава, мисля че няма да имат проблем да си правят хода в рамките на 2 дена (е, проблемите зе зипломата ще останат донякъде, но не чак толкова големи).

Comment

• Gaden Gogi
      The Voice of Reason
      • Oct 2003
      • 10940

Az pyk ne moga da im razbera kakwo tolkowa hlenчат за продължителността на ходовете, аз лично мога да изчисля и отимизирам един ход в рамките на няколко минути+времето нужно за изписване на нужната документаци най-много30 минути да отидат ако се офлянквам. Дипломацията вече отнема повечко време. Но ако предложенията са добре формулирани и са реалистични едвали ще са необходими повече от 2-3 писма, т.е. в рамките на един ден е напълно възможно да се ореди даден въпрос и то с ЛС, а ако се ползуват други методи за комуникация и по-бързо.

Comment

• messire Woland
        -
        • Jan 2003
        • 10623

Така, щом до там са стигнали нещата, то:
        1. Който смята, че може да се справя и да смята по-бързо като водещ, нека дойде, аз с удоволстве ще му отстъпя мястото.
        2. За продължителността на ходовете - нека всеки участник постне тук, колко според него е оптималната продължителност на хода за играчите и аз ще го определя въз основа на цифрата, която бъде застъпена най широко. Т.е., нека всеки постне едно кратко съобщение в тази тема, което да изглежда така:
        Име на играча / колко дни иска да е хода.
        3. Отказването на Уханов според мен няма нищо общо със сроковете - както казах, с изключение на заповедите за ход 1, от него мисля друго смислено съобщение не е постъпвало. Имам предвид - в заповедите за хода. За ход 2 имаше разни подробности, но те бяха малко и неизчерпателни.
        4. По въпроса на Витман - какво точно не върви в играта? Или пак става дума за скоростта на ходовете? В края на краищата, в рамките на ход 5 се включи нова държава, а и се появиха повече лидери във всички държави.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• Michael Wittmann
          ветеран
          • Nov 2003
          • 552

случайни събития, ход 6

Времетраенето на ходовете ме устройва нямам претенции. Това от което не съм доволен са неща независещи от теб, а именно постояната промяна на броя на играчите.. Сега Уханов се отказа, по средата дойдоха нови и т.н. Още отначалото едвам закърпихме положението... ми няма ентусиясти какво да се прави. Аз лично никога не съм искал да те обвинявам защото виждам, че правиш всичко възможно, а Гоги може би наистина трябва да се пробва като водещ за да види за какво става въпрос.
          Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

• Sir Gray
            варварин
            • Jan 2003
            • 5264

Значи по-кратки ходове не са лоши като идея, НО при положение на задължителни екипи. Не забравяйте, че някои страни (Великобритания например) са ръководят от само един човек, а аз понякога с дни не мога да вляза в нета, или влизам само за бърз прочит. Но генерално наистина може да са по-кратки, да кажем 2 дена за играчите.
            За геймплея - там и аз имам някои мрънкания, но от базисен характер, които не могат да се променят вече (за следващата игра евентуално да се има предвид).
            1. и основно: Всички провинции носят еднакво ИК. Това просто тотално дебалансира играта, особено комбинирано със съществуването на Т провинции. Моето предложение за следващата игра е да има "потенциално" ИК, което да изразява количеството на суровините в провинцията и икономиката, която би могла да се развие там. Някак си не върви на пиклив остров в Тихия океан (или Малта в моя случай) да съществува (или да може да се изгради) толкова индустрия, колкото и в Плимут.
            След това туй "потенциално" ИК да бъде драстично отрязано процентно за неразвитите провинции, нещо от порядъка на 5-10%. Същевременно развитите провинции ще са с почти пълно ИК (90-100%). Този процент ще изразява съществуващата структура, индустрия и ефективност. Така например провинциите в Сахара биха имали ниско "потенциално" ИК и нисък "инфраструктурен" %, докато в Сибир високо "потенциално" ИК, обаче пак нисък % (ефективно орязващ доходите от такива провинции докато не се вложат значителни средства за изграждане на инфраструктура). Допълнително би могло да се сложат и различни "цени" за повишаване на 5% инфраструктура, така в един момент ще се окаже, че няма никакъв смисъл да се дават луди пари за инфраструктура в Сахара, след като максималния доход например ще е 2ИК. Това ефективно ще ограничи колониализма или поне ще го направи недоходоносен.
            Системата, която имаме в момента с икономическата ефективност се оказа бая куца.
            2. ъъъ, имах още нещо да казвам, ама забравих...
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

• княз Крылов
              Анти-Император
              • Mar 2003
              • 4733

ЮАС/ 3 дена за ход и 2 за обработка ...като крайния срок за подаване на ходове да е работен ден (от понеделни до петък).
              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
              きさまはしんでくださいませんか
              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

• messire Woland
                -
                • Jan 2003
                • 10623

Така, за икономическата система - просто трябва бай-сетне да внедрим действащ социален модел и така автоматично да се балансират нещата. Обаче, първоначалната идея беше играта де е малко по-проста, а и все пак е донякъде тест.
                За различните типове провинции - това ще бъде също решено чрез социален модел (с няколко параметъра от сорта на - население / тип население / степен на грамотност)
                Друг баланс за играта би бил, ако аз бях решил в началото да определя за всяка държава стартови параметри - армия, индустрия и т.н. Това обаче може би щеше да наруши част от свободния избор на играчите за развитието им.
                За продължителността на ход 6 - ако всички са готови да речем до четвъртък вечерта (което обаче най-вероятно няма да стане) - аз бих могъл да започна сметките в петък и да започнем ход 7 най-вероятно в неделя сутринта.
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• Imperial
                  Мошенник
                  • Jan 2003
                  • 12066

вижте, много хора просто нямат възможност да влизат всеки ден в нета, смятам че драстично съкращаване на времето за ход просто няма да даде възможност на тези хора да играят.

а и не разбирам за къде сте се разбързали
                  albireo написа
                  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

• gollum
                    фрогландец на вестконинска служба
                    • Jan 2003
                    • 22550

Съгласен съм, че по-кратки ходове не биха били подходящи, особено при положение, че има хора, които не могат всеки ден да отделят дори и малко време на играта. Разбира се, може би ще е най-добре още преди началото на дадена игра да се прави тема-анкета, в която всеки бъдещ играч да сподели колко време и колко на често може да отделя на играта. И аз съм съгласен с Гоги, че с помощта на проста екселска-таблица изчисляването на хода откъм страната на играча е работа за 30-40 минути (до 1-2 часа в най-тежките случаи). Но дипломацията изисква поне 3-4 дена, защото няма как да се разчита цикълът пращам писмо/получавам отговор да става в рамките на един ден.
                    Леко съкращаване може да се постигне едниствено за сметка на работата в екип, където всеки поема част от задълженията, но мисля че при сегашното положение на нещата това е утопично.
                    Времето за смятане от страна на водещия/посредника не бива да се ограничава по какъвто и да е начин и ще се определя всеки път на базата на количество сметки/време, което водещия може да отдели. Т.е., Водещият преценява този параметър сам.

Както вече отбелязахме - има почти готов социално-икономически модел, който ще регулира всичките тези "несъвършенства" на текущия (те не са несъвършенства, доколкото текущия модел е просто разширена "Дипломация", в която се тестват някои неща). С малко тестване в следващата игра ще се види дали моделът ще оправдае очакванията ни.

Comment

• gungan
                      новак
                      • Mar 2004
                      • 9

Ако някой иска да се включа в отбараму-да казва :lol: .Обаче имам едно много важно изискване-абе хора кажете ми как да вляза в играта :cry: .Така де,приусловие,че ме приемете.Благодаря ви от сега.
                      Горд съм,че съм българин!

Comment

• messire Woland
                        -
                        • Jan 2003
                        • 10623

Като начало ако искаш прочети правилата:
                        http://www.boinaslava.net/~woland/project_1/main.html
                        И виж темата с въпроси и отговори. След това си избери някой от участниците или някаква длъжност - за да си по-конкретен, на такова общо искане не знам кой ще ти отговори.
                        Проект 22.06.1941 г.

Comment

• Deimos
                          Admin
                          • Jan 2003
                          • 796

Добре де, тук никой не твърди че водещите са виновни за бавната игра, нито че не си вършат работата както трябва. Просто се замислих затова че аз съм готов с данните за новия ход за точно 15 минути и после чакам една седмица да видя какво ще стане... а на тея дето им трябва по една седмица за дипломацията - ами ако сте толкова заети че не успявате да влезете поне веднъж на ден и да си прочетете ЛС-тата, незнам защо сте се захванали изобщо с играта... тя е за забавление, така че не се оправдавайте че нямате време, не вярвам да работите 24 часа в денонощието, всичко е въпрос на желание.
                          Деймос/Персия - два дена за изпращане на ходовете, без да се забавя играта ако някой не си ги е пратил, и колкото време им трябва на водещите да пресметнат данните от хода(това беше и първоначалното ми предложение)
                          <<..........>>

Comment

• Vereshagin
                            ветеран
                            • Jan 2004
                            • 385

за мен времето е почти без значение
                            2 дена ми звучи добре

Dark Galaxy ---> GoodKnight

Comment

• gungan
                              новак
                              • Mar 2004
                              • 9

След като изчетох правилата и форума с въпроси и отговори придобих по-ясна представа за какво става въпрос.Играта е почти като Hearts of Iron.След като се справям не лошо с нея реших,че мога да се справя и с тази.След дълго мислене /когато играя HoF и EU гледам да направя армия колкото се може по-бързо,за да завладявам територии/ реших да помоля да бъда включен като ГЕНЕРАЛ.За да не съм нахалален няма да настоявам да се вкюча към някой отбор/ЮАС или Швеция/.Ако мислите,че ви е нужен още 1 човек няма да откажа.
                              Горд съм,че съм българин!

Comment

• Neonix
                                Mr. Invisible ;)
                                • Oct 2003
                                • 762

Ме-262 с-у Метеор

Моето мнение е за 3 дена за изпращане на ходовете и колкото е необходимо на водещите за изчисляването им. Сега тези изчисления отнемат по-малко време, но ми се струва, че с напредване на играта нещата ще се усложнят доста за тях и небива да ги ангажираме с фиксирани срокове.

Времето за играчите все пак е нужно не само за дипломацията, но и за комуникацията между играчите от една държава. Ние с Деймос се засичаме сравнително често в ICQ-то, но не винаги е така, а все пак е нужно да съгласуваме действията си.

А и не цялата информация се подава наведнъж. Например за този ход получихме икономическите резултати, но все още няма допълнителната информация за другите неща. С това не обвинявам водещите, а само искам да отбележа, че времето за подаване на ходовете трябва да започне да тече само след подаване на пълната информация.

Поздравления за водещите за труда им и нека не забравяме наистина, че това е само игра и е за забавления на всички ни.

Поздрави!
                                Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
                                СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
                                НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
                                СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

Working...