кало, благодаря за обяснението, аз не съм гледал въпросния сериал. Но и по него възникват определени въпроси, например, за количеството наноботи, което би било необходимо. Не мисля, че подобно нещо е осъществимо в мащаба на цяла държава (не голяма), какво остава за цялата планета. Не виждам и как биха могли да ги управляват. Освен ако не си представим някакъв тип наноботи, които се самопроизвеждат от всякакви достъпни материали и използват всякакъв тип достъпна енергия за целта (нещо като "черните облаци" от Лемовия "Непобедим", но в наномащаб, разбира се), което ще означава, че могат и да еволюират. Но в такъв случай "изчезването на електричеството" ще е най-малкия проблем, защото навлизаме в друг сценарий: на Земята едва ли ще остане нещо друго, освен въпросните наноботи.
Не знам, според мен, постапокалиптичен сценарий без трайно изчезване на електричеството може и да има смисъл да се обсъжда. Другото е твърде фантастично.
"Прогрес" в смисъл на "развитие", т.е. степента на организираност на обществата нараства (организираните държави увеличават големината и обхвата си). Нищо повече - човешката история продължава. Каквото и общество да се възроди, ще е много различно, най-вероятно и тенологичният му път ще е различен, няма как да се повторят същите неща. Не си представям прогрес в смисъла на "възходящо технологично развитие", ако за това питаш.
Не знам, според мен, постапокалиптичен сценарий без трайно изчезване на електричеството може и да има смисъл да се обсъжда. Другото е твърде фантастично.
Кухулин написа
Comment