В случая голяма вероятност за контра атаки аз не виждам.
Съвсем груба сметка. Нека първоначалният фронт да е 150 км. Да речем, че ти имаш три бригади, с които да го защитиш, а противникът те напада с 12 бригади. Ако избереш да действаш изцяло пасивно, това означава да се защитаваш навсякъде, т.е. да разпределиш силите си по равно (естествено, тактически ще ги съсредоточиш някъде в зависимост от представата си за това къде са възможните подходи). С други думи, ти заемаш по 50 км с една бригада и се надяваш, че поне ще те нападнат навсякъде, т.е. ще можеш да задействаш и трите си бригади. Т.е. разчиташ всяка от твоите бригади да трябва да се бие срещу четири.
Обаче противникът ти, знаейки че ти си пасивен и нямаш възможност за активни действия, може да избере вместо това да те нападне само на един участък, но с 8 бригади. Естестевно, ще смачка твоята бригада и ще удари другите позиции във фланг или дори ще пробие към тила и ще продължи ататък, използавйки превъзходството си в сили, за да охранява фланговете си. Ти така или иначе не можеш да контраатакуваш, т.е. не представляваш активна заплаха.
Така в крайна сметка две от бригадите ти ще бездействат, докато една трябвада се справя с много повече сили.
А ако добавим в калкулацията и десантните възможности... веднъж направят ли десант с мобилни части, какво ще използваш, за да ги спреш? Най-добрата ти опция са сили, които могат да действат активно и да контраатакуват.
Поне аз виждам нещата по този начин. Не мисля, че управляемите оръжия и съвремените комуникации и разузнаване променят толкова съвременанта сухопътна война.
Comment