Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви въоръжени сили са необходими на България в бъдещето?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

a_godumov написа Виж мнение
    За да тръгнем по този път според мен първо трябва да има задължителна наборна военна служба. Това ще гарантира, че голяма част от населението ще има поне някакво военно обучение (особено ако ноборната служба е добре изпълнена и организирана). Това е важно, защото необучен човек и да има оръжие няма да може да окаже особена съпротива. Вторият важен фактор според мен трябва да е либерален режим за придобиване на огнестрелно оръжие, още от години преди хипотетичната война, за да може голям процент от населението да има огнестрелни оръжия. Ако трябва да се върна към примера със САЩ, при положение, че там по различни оценки, които съм чел има около 270 милиона огнестрелни оръжия, не мога да си представя как би могла тази държава да се окупира.
    Само да допълня твоят пост. Официално притежателите на оръжие в САЩ са 80 милиона (да осемдесет милиона!). Само AR-15 (цивилните версии на M16\M4) и нейни варианти се произвеждат по около 400 000 всяка година само за вътрешният пазар. Подобна е бройката и за M1A (подобрен M14 с по-добри материали, 18 инчова цев и изключителни мерни прибори). Очилата за нощно виждане използвани от морската пехота, ДФ и специалните части се продават в Амазон (ако си амеркиански гражданин разбира се, иначе носиш съдебна отговорност ако си ги поръчаш, камо ли да опиташ да ги изнесеш зад граница) за около $2К и хората ги копуват масово.
    АР-15 се произвежда за всички калибри, включително 7.62х39, 7.62х51 и любимият ми 6.8 във вариант с газово бутало.
    Освен това хората стрелят - стрелят повече от всички наборни армии и повечето професионални такива. Както ти каза, окупирането на САЩ освен невъзможно е и безмислено.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Моя баща навремето е бил командир на БТР в Грудово и взводен командир от диверсантна рота, та той ми е разказвал, че заповедите им са били в случай, че турската армия премине техния рубеж оцелелите от неговата рота не е трябвало да се оттеглят назад за прегрупиране, а скатаване в началото и преминаване към диверсия в тила на врага и масов терор в тила на врага. Под терор са разбирали взривяване на инфраструктура, атаки на конвой, както и изнедващи набези над цивилното население на врага. Мисля, че точно по същия образец трябва да се обучи и армията ни - в случай на атака буквално да се слее с населението и месноста и да почне терор над врага, пак ако ще и 500 000 похотинеца да вкара се тая. Аз съм от Костенец и ако знаете какви още гори имаме около Белмекен и Мусала ... Татко ми е преподал доста добра част от своята подготовка, тъй че започне ли се партизанство нямам намиране. 2006 година исках да се запиша в израелската армия, но един мой приятел от дивизия Голани беше доста обедителен да не го правя (да уточня, че е с чин капитан) защото онези от Хизбула не се сражавали по правилата и IDF дава доста жертви за калпав резултат. Немисля обаче, че трябва да се откажем на 100% от бронираната техника, едно разумно количество например 100 танка и 400 машини на пехотата е добро нещо, както и стабилно ПРО. ПО време на Йом Кипур IDF много ядове имаха с силната противо-самолетна отбрана на Египет и танковите юмруци бяха безсилни без авиация. Тук пак ще отбележа, че не трябва изцяло да се премахва даден тип войска, например аз съм фен на Грипена и 4-6 нови самолетчета би било добре, както ако може да запазим 5-6 Миг 29 в летежна форма и 6-8 ударни хиликоптера. Аз поне така ги виждам нещата.

Comment

Освен провеждането на бойните действия мисля, че трябва да се обсъди и пропагандата на двете хипотетично враждуващи страни.

1. Турската страна:

В последно време пантюркизма в Турция като идейно течение взе да губи силата си за сметка на неоосманизма/панислямизма. От тук следва, че потенциални основни точки на пропаганданата машина на Анкара според мен биха били:
        1.1. по религиозна линия

- тук естествено най-важно е да се стигне до душата на мюсюлманина и да се търси подкрепа в мюсюлманските страни и мюсюлманите като цяло
        - обвинения в дискриминация, геноцид, преселване и пр.
        - оказване на помощ на мюсюлманската общност срещу "злите" неверници
        - борба с атеистите

- когато напрежението започне да расте предполагам, че първо биха започнали с интернет. Десетки/стотици жертви ще се появят по социалните мрежи, форумите, за да разкажат своите истории на турските интернет потребители. Ще се създадат сайтове, които да показват колко зле положението на мюсюлманите останали под чужда окупация. След седмица/месец (зависи от интензитета на изостряне на отношенията) ще се появят първите "любителски" кадри как са бити/измъчвани/убивани мюсюлманите във "вековния" враг.
        - следващата естествена стъпка е телевизиите с национално покритие (т.е. тези, които са официозни и близки до елита) ще съобщят в кратък анонс какво става в интрнет пространството, а по-късно ще започнат излъчването на първите репортажи от мястото на "събитието". Ще бъдат показани заканите в коментарите под клиповете качени в сайтове тип ютуб със заканите на българските радикали (така да се каже), които чакат възможността да влязат в сблъсък с "правоверните".
        - нормално ще последва официална реакция от МВнР с опровержение на информацията и ще бъдат поканени представители на турските медии да дойдат на място и да видят как стоят нещата. Но това ще бъде перфектния момент турската страна да се намеси официално и да започне официалното влошаване на отношенията и последствията от това.

1.2. кръвна линия
        - възстановяване на отдавна изгубената "тюркска" идентичност на българите и обединение с "братята" ни покрай Босфора. Тази точка не е за подценяване, защото така може при добре проведена пропагандна кампания да се внася разединение в общественото мнение в България, а по време на война това би било по-лошо и от загуба на битка.
        - Предполагам, че като начало биха свикали форум за алтернативни "историци', които защитават тюркския/турския произход на българите (колкото и спорен да е в действителност). Едва ли биха се различавали много от платените македонисти в интернет и ще създадат сайтове, където е показана "истинската" българска история без руската "пропаганда" целяща поробване на "тюрките". После ще се създадат всякакви организации и НПО-та за защита правата на прабългарите в България от славянското робство и т.н.

2. Българската страна:

2.1. Исторически сантименти

2.1.1. Робството
        - отново ще се популяризира от "будни патриоти" терминът робство/иго, а не владичество.
        - усилено се строят паметници и църкви в памет на убитите по времето на робстовото
        - започва снимането на исторически сериали посветени на борбата срещу вековния враг
        - публикуването на десетки нови книги, статии и списания посветени на зверствата на турската (а не османската, както би трябвало да бъде) власт, държава и пр. спрямо българите

2.2.2. Балканските войни

- смятам за нормално да се създаде сериал/игрален филм посветен на тематика с цел популяризиране на войнския дух и патриотичното мислене у младите българи.
        - пак откриване на паметници и печатане на книги, списания, брошури и пр. посветени на тематиката
        - известни певци и певици ще направят клипове с известни патриотично настроени песни посветени на войните за национално обединение (ако няма ще ги измислят )
        - появяват се от изневиделица сайтове популяризиращи подвига на БА през онези славни времена
        - всички говорят за великия български войник

2.2.3. Панславизъм

- българите не са нищо повече от православни славяни, които се борят от векове с тюркския поробител
        - дава се гласност на псевдонаучни изследвания доказващи превъзходството на славяните над "лошите" западняци (да не говорим за турчолята)
        - от всички славянски земи се появяват хора, които са готови да се бият за славянските си братя
        - организират се протестни акции в подкрепа на България в големи славянски градове ( големи градове на славянски страни)

2.2. Историческа (историчарска) пропаганда:

- в Пакистан в съседство с хундзите е открито отдавна изгубеното племе чукундур-бълхар , което говори на чист бълхарски език и това е живото доказателство, че прабългарите не са с алтайски произход
        - след многогодишен труд в Монголия и Централна Азия учени откриват, че прадедите на тюрките са се наричали чукундур-бълхар, т.е. турците са производни на българите
        - на серия от научни конференции с участието на волжски българи се стига до изводът, че прабългарите са били в конфликт с праселджуките още в тяхната най-първа родина
        - след серия от генетически изследвания се установява, че повечето турци в Турция нямат нищо общо със селджуките/османлиите, а са наследници на прабългарите

2.3. Религиозна линия

- християни от цял свят се обявяват в наша защита
        - официално Ватикана ни подкрепя
        - Последната "преграда" пред исляма срещу "беззащитна" Европа
        - Православието е единственото правилно Христово учение

3. Военновременната пропаганда смятам, че няма да се отличава по нищо от сега съществуващите. В интернет ще бъка от лъжливи сведения от "очевидци".
        Не бих се учудил, ако стане възможно фалшифицирането на сателитни снимки с цел доказване на военен успех над врага (ако е създаден вече подобен способ моля да ме извините). Може би и гледането "на живо" на военните действия чрез система за наблюдение в реално време (ако е ясно небето и се развие подобна способност) ще бъде по-популярно.

Това е, което ми идва за сега като основни идеи за пропаганда от двете страни, но несъмнено "Да разлаем кучетата" ще бъде от помощ и за двете страни.

П.П. Ще се радвам и други да дадат идеи за потенциална пропаганда от двете страни на фронта.

Comment

Какви ВС са ни необходими :
          Започваме от това или нулата , което е все едно.http://alternathistory.livejournal.com/380532.html
          За осъдените на живот и смъртта е приключение!

Comment

Трябва ни договор с Русия и една база стратегически ракети със среден обсег в Странджа:-)

Comment

В момента ситуацията на страната ни е още по-добра: американски бази пазят руски газопроводи. Малко случайно се получи, но не е зле.
              Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

Хатори Ханзо написа Виж мнение
                Навремето имах един приятел швейцарец и той ми беше казал, че всеки запасняк (и той включително) има вкъщи бронирана каса с униформа, лично оръжие и комплект боеприпаси и така до 50 годишнината. Другия интересен факто който той ми беше споменал, че до онзи момент (2001 година) няма извършено тежко криминално престъпление с това лично оръжие! Не е вече времето на директната съпротива - това е като при боксов мач където единия е бърз и откланя ударите и изтощава якото добиче с изпъкналите жили и вени отвсякъде. Всеки около нас ако знае, че имаме способрен мобилизационен резерв обучен кадърно и мотивиран да се държи то много ще се замисли дали да атакува, а не дали имаме 1500 или 3000 танка от еди кой си модел с 300 единици авиация. Аз лично мисля, че в близките години може и да има локален конфликт когато ще си проличи на Балканите кой не е спал под дървото последните 20 години и кой е бил буден!
                Аз мисля,че подобно мислене е може би актуално за ... и аз не знам кой век.За всеки случай преди оръдията.Кво правят тия каубои срещу 2 танка? Освен за партизанска война и диверсии за друго не стават.Колкото до разликите в манталитета и какво ще стане като се дадат автомати в циганските махали ми е бедна фантазията да си представя ако преди това не са го продали на черно.За това си трябва и жизнен стандарт и манталитет какъвто ние за съжаление нямаме.

Comment

Хане, не подценявай партизанската война и диверсията! Също не е за пренебрегване и мирното, но масово гражданско неподчинение. Срещу него са безпомощни въоръжени до зъби войски. В наше време тези три вида съпротива доказват, че са много ефективни срещу който и да е агресор, стига събитията да се отразяват свободно от медиите по цял свят.
                  С малки изключения днес ще ти е трудно да намериш държава, чиито народ би се радвал повече на завоюването на друг при положение, че това завоевание би му струвало по няколко стотин войника върнати в чували всеки месец. Същото важи и за това, че мнозина биха гледали с погнуса на успехите на своите войски, ако те са свързани с брутално насилие над мирното населине в превзетата страна. В този смисъл наблягането на тези елементи в отбранителната доктрина на малките държави ми се струва разумно.
                  Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

Защо разводнихме и обезмислихме хубавата тема с безсмислени дрънканици и логореи, с които се демонстрира, колко много знаем?!
                    Предлагам да пишем по същество спазвайки следните пунктове:
                    Лично мнение за развитието като цяло на БА - организация, структура, численост, задачи.
                    Лично мнение за развитието на сухопътните сили- организация, структура, въоръжение , численост.
                    Лично мнение за развитието на военноморските сили - организация, структура,въоражение, численост.
                    Лично мнение за развитието на военновъздушните сили- организация, структура, въоражение , численост.
                    В мненията си нека се позоваваме на световният опит и практика, на производители , цени и прочие реалности.
                    Не искам да обиждам никого с началото в този си пост, аз също не правя изключение, но виждам как интересни и полезни за нас като информация дискусии, изчезнаха зарити от логореи и безсмислици.
                    С уважение към всички!

Comment

Ваша Светлост, простете, но това, което искате от съфорумниците е да свършат работата на военния министър и на парламентарната комисия за национална сигурност! Според моето скромно мнение такова едно усилие е доста непосилно за отрудените ни в много други направления съфорумници, защото не може да бъде извършено без сериозни познания на редица сфери от живота в страната ни /например демография и бъдещи тенденции, финансово моделиране на очаквания ръст на икономиката са само малка част от тях/, а така също и на познания по подобни практики и тенденции в други страни. Накратко, за да се изпълни желанието Ви ще е потребно не един, а няколко съфорумника да имат поне по една Военна Академия зад гърба си, куп специализирани курсове и познания в няколко сфери, а отгоре на това ще се наложи да седнат да поработят заедно.
                      В този смисъл снисходително моля за Вашето разбиране, ако се отдаваме на малко повече разглаголстване по аспекти, които са достъпни за хора с нашето ниво на познания и интелект.

Гюстав Льо Бон

Comment

Ок, моля всички да се успокоят, доколкото мога, наглеждам темата. Донякъде съм съгласен с Конт, че ще е добре да се пише малко по-конкретно, естествено, с изричното уточнение, че всички сме лаици, т.е. изказваме лично мнение и е нормално то да не почива върху няколко готови доклада и анализи от финансови, логистични и прочее отдели . Но това не ни пречи да изказваме някакви идеи за един или друг клон на въоръжените сили (дори с някакви конкретни числености, модели и структура), защото темата го изисква в определена степен. Ясно е, че ако някой чиновник от МО случайно погледне темата, ще се смее с глас, но какво толкова.
                        Та, мисълта ми е, че ще е по-добре да се критикува или обсъжда малко по-конкретно, нищо повече.

Comment

Именно, Голъм. Иначе мисля, че тонът е джентълменски и аз лично нямам никакви претенции към уважаемия Конт, който се извини наколко пъти преди да предложи мнението си за логореята...
                          Обратно към темата. Посоката, в която исках да поразмишляваме е, че след като ни е трудно да определим какви въоръжени сили трябва да имаме в конкретиката пожелана от Негова Светлост, то може би е добре да помислим какво още ни трябва извън тях. Защото само след няколко години България няма вече да има резерва на няколкото поколения преминали всеобща наборна военна служба, а той ще бъде сведен до малцината бивши професионални войници. В този смисъл не е ли добре да поговорим какво трябва да учи населението, за да може и то да е що годе адекватно в случай на военен конфликт.
                          Моят въпрос е за становището ви към въвеждането на предмет по военно обучение в училищата? Необходим ли е или не и до колко сериозно трябва да е нивото на знанията придобивани в него?
                          Когато бях ученик такъв предмет се учеше, но си беше майтап, защото момчетата така или иначе знаеха, че ще ходят в казармата, а дамите знаеха, че няма. А военните лагери бяха повод за веселби. В наше време нещата биха могли да преминат на малко по-сериозно ниво.

Гюстав Льо Бон

Comment

Благодаря за великодушното разбиране!
                            Живея от 10 години в чужбина и от тук е много лесно да си патриот! Вече съм на 47 а вчера станах дядо. Дъщерите ми също като мен предпочетоха живот и реализация в чужбина. Пръснати сме по света. Като почти всяка българска фамилия. БЪЛГАРИЯ МИ Е МНОГО СКЪПА И БОЛИ, КАТО ВСЕКИ ДЕН ЧЕТА, СЛУШАМ И ВИЖДАМ, КАК ОТ ДЕН НА ДЕН ТИХО И ПОСТЕПЕННО И БЕЗВЪЗВРАТНО Я ГУБИМ. Спомням се как дядо Йоцо прогледна като видя българския генерал. Една от проявите на държавност е армията - може би най-важната. ДА НЕ Я ГУБИМ!
                            Сега конкретно.
                            Някога във средна образователна степен изучавахме Начално Военно Обучение /НВО/! Беше весело и полезно - поне за мен и подготвяше бъдещите наборници за живота в армията , също стимулираше младежите към професията военен /защитник на отечеството/. Мисля си че следва да се възстанови, но и колкото и да е напрегната програмата, едва ли ще даде такъв резултат да подготви мобилизационен резерв.
                            Някога имаше Организация за Съдействие на Отбраната /ОСО/ - там се подготвяха до някаква степен специалисти за армията парашутисти, летци безмоторници, летци витлова авиация, шофьори, радисти, стрелци,авиомоделисти, корабомоделисти, мореходци/ветроходни и прочие . Лично аз съм минал подготовка през аероклуб - парашутизъм и боен клуб карате - киокушин и морски клуб имах капитански права за водач на съд до 10 бруто регистър тона, впоследствие тук в чужбина вече за по-голям тонаж. Мисля си : ОСО - това е много сериозна форма за пред казармена подготовка и послевоенна служебна поддръжка на знанията и уменията при това на доброволни начала - тоест там отиват само мотивирани хора.
                            Друго което си мисля:
                            Очевидно е, че по редица икономически причини БА никога вече няма да достигне този си числен състав а и не е необходимо, защото не се каним да завладяваме територии или да търсим военно решение на несбъдната българска мечта териториално обединение на българските земи. Живеем в съвсем други измерения.Няма две мнения, армията следва да е професионална и добре заплатена, и да е дислоцирана така, че да може да защити територията и населението а и също да има социален ефект, частите й да са разположени в райони с традиционна ниска заетост , представете се ефекта. Следва да има и мобилизационен резерв- доброволен -на териториална основа, като се използват най-различни икономически стимули / безплатно висше образование ако е военноприложно или частично платено ако не е, ежемесечни макар и невисоки добавки за мобилизационна готовност и прочие/, за да направят службата привлекателна. Разбира се БА е длъжна да има силата да сдържа всички претенции към българските земи и да е способна да защити живота на българските граждани вътре в страната а в определени ситуации и извън - без разбира се да разпалваме войни, мисълта ми е за евакуация на български граждани или защита на гражданските ни кораби от сомалийските пирати например.
                            В последно време ни внушават, че реформата в армията върви на организационно ниво, но на ниво бойна техника поради високи цени на високотехнологичвните оръжия е на стартова позиция от много време а и заради липса на политическа воля.
                            Пример авиацията ни , ще ни коства около 2 млрд. в долари или евро. Нямаме ги тези пари. Хайде де! А че сега в условията на европейска криза може да се договаря по изгодни цени. Първо никой не иска пари накуп, плащат се за срок 10 или 15 години , но явно доставчиците не са готови да плащат огромните комисионни,, второ има пари в България , колко държавни фондове стоят неизползвани. Пример така нареченият сребърен фонд и желанието на Дянков да го използва за закърпване на дупки в бюджета - губела се стойноста му от инфлацията. Ми да го направят относително активен да е гаранционен фонд за държавен заем за закупуване на бойна авиация - многоцелеви изтребител. Така и парите на бъдещите пенсионери си остават непипнати а и армията директно става гарант че утре няма да ги ползват пенсионерите от друга държава.
                            Станах много пространен и обстоятелствен - ПРОСТЕТЕ!
                            При интерес към темата ще си позволя да представя личните си виждания за организационното изграждане на БА в следващи постове!
                            С уважение към участниците!
                            Конт

Comment

Значи колеги, темата звучи доста по-сериозно от съседната алтернативка за бъдещ конфликт с Турция.

Comment

Както вероятно си спомняш, темата за конфликта с Турция възникна от тази. Точно защото не може да се прави нещо, без да знаем за какво ни е. В конкретния случай не е възможно да има "мнение за развитието като цяло на БА - организация, структура, численост, задачи" (да ползвам формулировката на Kont), без да знаем какви са задачите. Защото записаното в Конституцията "Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост" е изключително разтегливо.

Comment

Working...
                                X