Guy de Mont Ferrand написа
Виж мнение
P.S. Трябва да призная, че и аз навремето си падах много по книжки от рода на "Тревожни столетия" на Георги Гавраилов. С времето започнах да прозирам пропагандата в нея, но откъм фактология все още считам, че за 1972г. е невероятно постижение като изследване.
, когото роднините на гореспоменатата скрили след битката при Никопол, лекували му раните и го пратили обратно в Европата со все булката да живеят в мир, любов и западен комфорт (колко стандартна история, а?). За Срацимир не мога нищо да мисля без да съм се начел как си требе (а не съм
), но ми се струва, че не му е много чиста работата нито с крузейдърите нито с Баязид.
Въобще интересно четиво е, но няма това, което твърдиш, че има. Подозирам, че мнението ти е извадка от някой автор, който много иска да вярва, че Ловеч незнайно как и под каква форма не е османско владение до третата четвърт на ХV в. Най-вероятно Станко/Кусам войвода и неговите хайдути са го владяли. 
(тоя път съм саркастичен). Стремя се именно да не вадя единични факти от контекста (чувАл ли си я тая: "мисли глобално, действай локално"?), а иначе давам примери за по-голяма яснота. Папството (независимо кое от двете по времето на Никополската битка) със сигурност не е разпоредило и избиването на оряховските схизматици
Comment