d-r V. написа
Виж мнение
http://www.book.store.bg/p43956/arhe...-dzhonova.html - тук я продават, 15 лева плюс доставката

от 1983 година е.

Сериозно, от цялото ти писание разбирам, че си убеден, че съм предубеден. И сигурно заради това дори не обръщаш внимание като пиша: "Тезата за физическото унищожение води до недоказуеми казуистики около конкретни бройки. А вече и тук стана ясно, че броят на членовете в домакинство е несигурна работа. Защото дори и да има такова нещо, то едва ли може да се определи като колапс." А пък ти в духа на марксиската школа първо измисляш нещо неказано и после почваш да го громиш.
. Относно противоречевия характер на предния ти пост няма да казвам нищо, написаното от Кухулин се припокрива в общи линии с онова, което аз бих казал. Сега по Добруджа и Марица (не знам защо ги слагаш в един кюп) - как я изкара тая тенденция за намаление на християнското население? И друго - от кога християнско в Тракия = българско? Все си мисля, че някой и друг грък също се е подвизавал из Тракия през периода
. Естествено, че ислямизация имаме през 16 век, има я и през 15-ти, по всяка вероятност ще да е имало и във втората половина на 14 век. Аз ти говоря все едно и също - "молбите", дето ти размахмаш от време на време, са документи от 17 век и отразяват друга реалност, та нямат място в дискусия по процеси от 14-15 век. Иначе по въпроса с наличието на ислямизация нямам никакви възражения, номерът е да се установи нейният интензитет и каква част от мюсюлманите в дадено селище Х през год. Y са обръщенци в исляма първо поколение (дотук се простират възможностите на изворите). Съпоставяйки данни от възможно най-дълга серия документи би позволило очертавянето на някаква тенденция, характерна за разглеждания район. Резултатите придобити за един регион нямат почти никаква представителност за друг - достатъчно е да се погледнат Софийското поле и Родопите, за да е ясно, че еквилибристиките на база аналогия могат да са крайно подвеждащи.
. Ми много ясно, то изхождайки от тази логика и всичко общо 5 турка да са се заселели на Балканите в даден момент, то към разглеждания момент пропорционално дялът на християните от общия брой на населението ще намалее. Въпросът според мен е друг - запазва ли се съотношението на мюсюлмани -християни константен през разглеждания период или не? Тук трябва да се отчете различния естествен прираст на едната и другата конфесия, ислямизация и механичен прираст в следствие на миграция при едните и другите. Второ щом тези и куп други фактори (най-вече социално-икономически), които имат влияние върху демографското развитие се вземат предвид добре би било да се наблюдава тенденцията в развитие. Отново в колкото по-дълъг период можем да се разкрачим, толкова по-добре. Работата е там, че като се заровиш в детайлите опираш до един бюлюк особестите на изворите (които ние чекнем, за да използваме за целите на историческата демография, а те по рождение са си документи за съвсем други цели) и се получава естествено разделение на периодите - 15- нач. на 17 в.; 17-18 в.; и 19-ти век. Като цяло мисля, че сме много далеч от привличането в оборот на достачен набор от изворов материал, който да позволява някакви уверени заключения. Все пак, бихме могли да изкажем плахи хипотези на база на онова, което е вече известно. В тоя смисъл по-горе сложих текста на Цв. Георгиева, който на 90% се припокрива с моята визия въпроса, та няма смисъл на се повтаряме. Мисля, че основната синтенция е, че някакъв генерален извод за демографските процеси на територията, припокриваща се с дн. България трудно би моглъл да се направи. В няколкото ясно обособени зони освен, че предосманската ситуация е коренно различна, различни са и демографските тенденции след завладяването. Ти по този въпрос имаш ли възражения? Ако ли не, защо говориш за "българите" сякаш това е хомогенна компактна маса от население с общи демографски процеси? Аз май вече съм те питал нещо в този смисъл, я да видим сега ще ми отговориш ли?
По детайлите съм напълно съгласен с "докторчето", мисля добре го е казал. А propos за мен не е чудно, че му взучиш предубеден и аз колко пъти съм те обвинявал в същото
.
Comment