Аз също все съм си мислил, че Черната смърт не играе кой знае каква роля по нашите земи.Чумата се пренася с керваните от Изтока и до колкото знам (даже май го бях чел тук), че българските царе затварят границите на държавата за чужденици (?)
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Имало ли е демографски и етнографски колапс на българското население през 15 и 16 век
Collapse
X
-
Тошев, в четенето е майката, не в словоблудсвата а ла най-големия тарикат на говеждия пазар в Осман пазаръ. Откак е почнала тази дискусия, понеже съм наясно с какво аз не знам, питам хората, които убедено ми твърдят разни неща на какво почива тази убеденост. И теб те питам същото, ама все така и не получавам отговор и излиза, че колкото повече питам, толкова се задълбочава проблемът. Нещо коментарец по текста на прочутия закон за пазара в Карнобат (каквито впрочем с лопата да ги ринеш за Балканите и Анадола) няма ли да направиш? Що се отнася до многотомната история, на мен поне за това ми служи, теб като те влече толкова чети си я. А какво аз съм собствено написал, ако съм изобщо, в твоя конкретен клиничен случай няма никакво значение. Да завърша с един лаф на Мутафчиева (лека й пръст) - всеки се излага както може!
Comment
-
AggressiveRefrain написа Виж мнениеАз също все съм си мислил, че Черната смърт не играе кой знае каква роля по нашите земи.Чумата се пренася с керваните от Изтока и до колкото знам (даже май го бях чел тук), че българските царе затварят границите на държавата за чужденици (?)
Много ми е трудно да си представя, че такава една епидемия която навестява многократно Константинопол няма да засегне земите на северозапад. Това за затварянето на границите от българските царе аз лично приемам с огромна доза съмнение по отношение на възможностите за практическа реализация на такъв проект. Още повече, че основен преносител на заразата е черния плъх, а за плъховете граници няма. При положение, че има данни за драстично намаляване на населението в земите на сегашните Италия, Франция, Англия, Германия,Полша, Русия аз лично бих заложил на варианта да е имало и сериозни последствия на Балканите. Поради някакви причини обаче това не е документирано толкова добре както в западна европа.
С уважение,"Никой народ не е бил победен в собствените си учебници" - Will Durant - американски историк и философ
Comment
-
Иво.Станоев написа Виж мнениеСпоред френския Национален Център за Научни Изследвания "Черната Смърт" поразява Константинопол 11 пъти в периода 1348 - 1466 година. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1...m&ordinalpos=3
Много ми е трудно да си представя, че такава една епидемия която навестява многократно Константинопол няма да засегне земите на северозапад. Това за затварянето на границите от българските царе аз лично приемам с огромна доза съмнение по отношение на възможностите за практическа реализация на такъв проект. Още повече, че основен преносител на заразата е черния плъх, а за плъховете граници няма. При положение, че има данни за драстично намаляване на населението в земите на сегашните Италия, Франция, Англия, Германия,Полша, Русия аз лично бих заложил на варианта да е имало и сериозни последствия на Балканите. Поради някакви причини обаче това не е документирано толкова добре както в западна европа.
С уважение,
Тошев, обосновете мнението си и без обиди, иначе ще последват санкцииA strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Иво.Станоев написа Виж мнениеСпоред френския Национален Център за Научни Изследвания "Черната Смърт" поразява Константинопол 11 пъти в периода 1348 - 1466 година. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1...m&ordinalpos=3
С уважение,Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало
Comment
-
Чумата има вълни до 19в. Абсолютно смъртоносни са първите вълни а те са преди османското нашествие. Смърността при останалите е константа в нива до 20% през 20-40г.
пп. предлагам някой да заключи темата. имаме едни регистри по нея от които могат да се направят 2 абцулютно противоположни извода. и двата вече са направени. ако на някой не му харесва че нечии роднини са изклали нечии други роднини си е негов проблем.Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
-
AggressiveRefrain написа Виж мнениеЕ добре, ако приемем, че това е така, това би трябвало и да засегне османците, които са навъдили Анатолия, а след 1352г., и Тракия/Македония ?
Comment
-
gollum написа Виж мнениеХанибале, пак се отклоняваме, но не можеш да сравняваш двете явления: сегашната популярна култура и някогашният фолклор. Двете са различни като възникване и като функция. Това е принципно възражение, иначе съм съгласен, че фолклорът не става за нещо повече от общо сведение, защото мотивите, естествено, имат свойството да се "пренасят" и "наслагват" (нещо естествено, за форма на колективна устна памет).Last edited by hanibal; 22-01-2010, 03:29.
Comment
-
Ха, забравих да посоча източниците! [цензура]
Източници за пост …….
За ¹ 1 - Румен Ковачев, Османотурски регистри за казата Ала клисе (Осман пазаръ) от втората половина на ХV – ХV² век, сб. Град Омуртаг и Омуртагския край – история и култура, В. Търново, 2003 г., том 2, с. 310, бел. 54.
За ¹ 2 – Извори за историята на град Омуртаг – том ². Османски документи ХV-ХV²²² век. Превод, съставителство, коментар, бележки, показалци Ст. Андреев, М. Калицин, Кр. Мутафова, В. Търново, 2009 г., с. 294.Last edited by gollum; 22-01-2010, 14:31.
Comment
-
[лек OT]Хана написа Виж мнениеАко приемате народните песни за надежден източник, то трябва и да приемете и че според тях "църната чума" е съществен фактор за влияние върху демографските процеси."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Хана написа Виж мнениеSlavery
от Encyclopedia of Ottoman Empire, 2009 by Gábor Ágoston and Bruce Masters
Comment
Comment