KIZIL DELI написа
Виж мнение
А по въпроса за Е.Грозданова,тази нейна статия не съм я чел,но монографията за която споменаваш да.И в нея никъде не се твърди че данъка джизие-хане включва от 1 до 15 домакинства.Става въпрос за данъка авариз-хане,при който действително данъчните единици можели да включват от 1 до 15 домакинства.Авариз-хането е извънреден данък и за него е характерно че се взима по съкратени описи,затова и никой не си е позволявал да го използва за демографски или статистически изледвания.Не знам защо си го споменал.Би трябвало да правиш разлика между двата вида данъци.
от големи, стабилни християнски села в полите на Родопите, а в равнината те са тук-там и повечето са войнушки села. Прилагането на проста логика, често дава по-добри резултати от "търсенето на теле под вола".
Струва ми се, че Kizil Deli има основание да говори, че джизие хането не е точен източник на информация за демографските процеси. Давам един пример от Кальонски, който подробно изследва тоя въпрос (във връзка с юруците) в Кюстендилско за периода 1519 - 1530/1 г.. Та той отбелязва, че годишният прираст сред християнските ханета е 0,7%, а при мюсюлманите 1,3%. Това той го отдава на механичния прираст, т.е. нови заселници и си е направил труда да направи много добри таблици по въпроса. Там впрочем не толкова рядко се появява мезрата като територия на заселение на мюсюлманите.
. Като не щеш да ти препоръчвам автори, разходи се из виртуалното пространство, намери си. Само да кажа, че в твоя случей енциклопедичните статии не са толкова лоша идея, кратко, стегнато и ясно.

Comment