Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гробовете на Българските владетели

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Аз лично не съм запознат с визирания надпис но Пл.Павлов го превежда не като "цар поп Георги" а като "погина цар Георги" - ако се приеме второто тълкуване определено става въпрос за цар Георги Тертер ²².А и звучи доста нелогично след замонашаването на Георги Тертер ² същият да е запазил царската си титла под каквато и да е форма.

Comment

Ако е верен вторият превод и ако авторът му е Иво граматик, значи става въпрос за Георги ² Тертер.
      (\_/)
      (°_°)
      (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

resavsky написа
        Аз лично не съм запознат с визирания надпис но Пл.Павлов го превежда не като "цар поп Георги" а като "погина цар Георги" - ако се приеме второто тълкуване определено става въпрос за цар Георги Тертер ²².А и звучи доста нелогично след замонашаването на Георги Тертер ² същият да е запазил царската си титла под каквато и да е форма.
        надписът за който говориш е в друга църква ... параклисът в местността "Господев Дол"...там имало и стенописи запазени но аз изобщо не можах да стигна до него защото беше много горясало и тревясало.Този надпис според Ст.Йорданов е врязан в рамката на изображението на Бог Отец и наистина е писан от Иво Граматик .Според него той пристига в манастира от Тракия през 1322г..."когато погина цар Георги" ... за този вече е сигурно че е Георги Тертер II
        http://www.terrabyzantica.blogspot.com/

Comment

Доколкото знам (и вече го споменах), там някъде трябва да има и надпис, който оповестява, че авторът е избягал от Тракия заради изтъпленията на каталунските наемници, което веднага го отнася с десетина години на зад по времето на цар Светослав Тертер, когато синът му Георги ²² още е бил жив, значи става въпрос за баща му Георги ², който би трябвало някъде по това време да е починал.

Достъпът до тези църкви свободен ли е? И как може да се стигне до там, далече ли е от Русе?
          (\_/)
          (°_°)
          (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Warlord написа
            Достъпът до тези църкви свободен ли е? И как може да се стигне до там, далече ли е от Русе?
            До 3 от тях има направени пътечки ... някога ...и спокойно се ходи.Пътеките до останалите 2 сега са силно буренясали горясали и капинясали....според мен ти трябва поне брадва за да минеш.
            По ред са :

1. Берберницата /пътеката не се вижда и е почти невъзможно да се мине през гъсталака освен ако не си носиш моторна резачка /:tdown

2.Затрупаната църква с параклиса Архангел Михаил - влиза се спокойно . Има решетка с катинар на входа но е възможво да се заобиколи и да се издрапа отстрани.В параклиса има стенописи.Останали са фрагменти от ктиторския портрет на Йоан Асен II /Ст. Йорданов Скалният манастир Св Архангел Михаил при с.Иваново/ но надписите са труднозабележими.Запазена е сцената "Събор на архангелите" облечени са в знатно облекло от него време.Н а стената на скалната църква до параклиса има запазен стенописи.:tup:

3.Кръщялнята - влиза се спокойно.:tup:

4.Параклиса Господев Дол /с надписа на Иво Граматик който в горепосочената книга е датиран в 1322г.../ - него изобщо не можах да го намеря.Положението е като в джунгла...:tdown

5.Съборената църква "Св Тодор"/Теодор Стратилат и Теодор Тирон"...пътечката е проходима но входа е с решетка и катинар...не се пробвах отстрани щото ми е мила кожичката - любимичката...може би следващия път ще се опитам да вляза някак си :sm186:

6."Църквата" или "Св Богородица" от др. страна на реката е .... мястото е за туризъм...пълно е с народ но църквата е страхотна.Стенописите - също.Портрет на цар Йоан - Александър.:rock:

Някъде около 20 - тина км от Русе е...за да стигнеш до тези зачуканите църкви се свива преди ресторантчето /за тази която е експонирана не свиваш ами продължаваш направо/ вляво минава се едно мостче и после държиш дясната посока...тук - там може да си надереш колата щото има храсталаци.
            Задължитерно с дълги гащи и високи обувки - има змии...аз лично видях 2 пепелянки за около 1 час време.
            Last edited by Imperial; 30-10-2006, 00:47.
            http://www.terrabyzantica.blogspot.com/

Comment

Макар и със закъснение, налага се да ви върна към въпроса за гроба при с.Вознесенка. Възможността Ст.Ваклинов да е прав, че в него е бил погребан Аспарух, ми се струва нищожна. Основният аргумент гробът да бъде свързан с Аспарух е намерената в него сребърна фигурка на орел или ястреб. Ваклинов и коментаторите на находките след него идентифицират тази фигурка с византийско знаме - легионен орел. Аз не съм сигурен дали този военен символ от времето на Марий е бил използван във византийската армия през VII в. Но дори да е бил използван все още, легионният орел винаги е с разперени крила, а птицата от Возненсенка е с прибрани крила и в подчертано миролюбива поза.
              Освен това единствените писмени данни за Аспаруховата смърт гласят, че той бил "погубен от измаилтяните на Дунава ", а Вознесенка е край Днепър - в Украина.

По въпроса за смъртта на Калоян и това кой е Манастрас: Златарски обяви този човек за куманин, без да има особени основания. Пл.Павлов обаче доста солидно обоснова схващането, че Манастрас няма нищо общо с куманите.

Comment

Какви доказателства съществуват че Мария, първата съпруга на Иван Асен I е погребана в Червен?

Comment

За пръв път чувам, че Иван Асен I имал съпруга на име Мария.
                  Ако не съм пропуснал някакво важно генеалогично откритие, мисля, че този владетел е имал само една съпруга и тя се е казвала Елена.

Comment

не се заяждай с човека - очевидно става дума за Иван Асен номер две.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Не се заяждам - почудих се.
                      Но и за втория Иван Асен да е думата - пак не ми се струва възможно. Ако тази Мария ще е унгарската принцеса, наричана Ана Мария, тя е умряла в Търново, а в този сезон (това е било лятото - време за обичайно водене на военни действия, тъй като известието за смъртта й царят е получил пред обсадения Цурулон) да се транспортира тялото до Червен е доста сложна работа, свързана с предварително осоляване. Не виждам защо биха го правили.
                      Ако пък под тази Мария следва да разбираме оная хипотетична "руска съпруга" на Иван Асен II, намирам, че просто не е сериозно - руска съпруга той не е имал. "Руската съпруга" е просто измислена - твърдение без аргументи.

Comment

Някой знаели какво стана с прабългарския гроб намерен до Шумен от проф. Рашев преди повече от 1 година? Споменаваше се за четири могили от които арехеолозите бяха разкопали само едната, но какво стана с другите не се разбра...

Comment

Иван Асен ² е имал първа съпруга (може би отпреди да бъде провъзгласен за цар) на име струва ми се ако помня добре Мориана (а не Мария). И нейният гроб е известен.

Comment

Някакъв източник, на който да се опира това?

Comment

Моят източник я назовава с името "Мория".

Comment

Добре де, Бояр, дай го този източник. Какъв е - хроника, надпис, приписка, просопографска бележка?
                                Единствената "Мория", за която аз се сещам, беше спомената в заглавието на една статия заедно със Серсемкале. И не е човек, а крепост.

Comment

Working...
                                X