Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гробовете на Българските владетели

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    В книгата на Бистра Николова "Православните църкви през Българското средновековие" има пасаж за църквата Св Никола в с. Станичене строена "в год 6840" /1332/ в момента на територията на Сърбия е разкрито погребение на светска личност в т.н. гроб 15 където върху златотъканата дреха на погребания украсена с орнаменти и двуглави орлив ,върху златна лента е извезано името на Йоан Александър с титла "цар на българи и гърци"....
    Находката не е публикувана от сръбските изследвачи а ползваната литература е: Любинкович Р. "Црква Светг Николае у Станиченью" и Габриелич С . "Прилог познаваня живописа цркве Св Николае код Станиченьа"
    Възможно е да е гроб на царя защото за негово погребение в Св Петка в Царевец се съди по намерено парче от долната част на каменен саркофаг на което има релеф на крака в ботуши с двуглави орли ... доколкото знам често използван хералдически знак през тази епоха
    Ама защо да го погребват чак в Пиротско ако е починал в Търново...всъщност някъде казано ли е къде е починал Йоан Александър?

    Има хипотеза дрехата да е подарък на някой знатен феодал управлявал земите там ..в църквата има галерия от ктиторски изображения, показващи цяла болярска фамилия от XIV век. Заедно с главния дарител - Костандин, на стените са изобразени неговата съпруга, родителите му Арсений и Ефимия, братя, сестри и всички членове на фамилията.Чрез анализа на облеклото на Костандин Смилка Габелич заключава, че той е имал много висок ранг - вероятно севастократор или кесар.
    Last edited by arhangel; 28-02-2007, 19:29.
    http://www.terrabyzantica.blogspot.com/

    Comment


      Да не би да е някой от роднините на цар Иван Александър? Знае се, че голяма част от тях емигрират в Сърбия по времето на Стефан Душан...

      А иначе царят май е починал в Търново...В една византийска хроника като че ли имаше такова сведение.
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...


      блог за средновековна балканска история

      Comment


        Струва ми се странно Йоан Александър да е погребан там. Пирот дори не е бил в пределите на България по това време. А пък ако имаше и съвсем минимална вероятност това да е погребение на български цар, Проф. Б. Д. да ни е проглушил ушите досега. А саркофаг на цар Йоан Александър не е предвиден в неговия проект за пантеон на българските владетели.

        "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
        It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

        Comment


          IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
          Струва ми се странно Йоан Александър да е погребан там. Пирот дори не е бил в пределите на България по това време.
          Бил е.Влизал е във владенията на Белаур.
          Ктиторския надпис глоси:
          ..."С благоволението на Отца и с изпълнението на Сина и със съдействието на Светия Дух изписа се и се изгради този храм на св ... и със средствата на Арсений и Евтимия и Костандин...в дните на благочестивия цар Йоан Асен и при господина /Б/елаур в год 6840 /1332/"...

          Йоан Александър е назован с името Йоан Асен ...
          http://www.terrabyzantica.blogspot.com/

          Comment


            Йоан Александър е умрял през 1371 г.
            P. S. Специално попрегледах и картите. Малко са противоречиви. Наистина, в някои карти е включен в границите на България. Но дори да приемем, че е български град мисля, че трябва да има много сериозна причина да го погребат чак там - в периферията на държавата.
            Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 01-03-2007, 11:27.

            "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
            It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

            Comment


              Guy de Mont Ferrand написа
              А иначе царят май е починал в Търново...В една византийска хроника като че ли имаше такова сведение.
              Намерих само датата 17 02 1371 ама къдде е починал ... не мога да изровя
              http://www.terrabyzantica.blogspot.com/

              Comment


                Един въпрос? Как гледате на хипотезата (може и теория да е станала), че Пресиян/Персиян син на Иван Владислав е погребан в манастира в гр.Михалковце източна Словакия?

                Comment


                  В Пирот е погребан не цар Иван Александър а Иван / Йоан/ синът на цар Михаил Шишман негов братовчед и съперник за престола.Иначе саркофага с костите на Иван Александър е намерен през 1946 г. при разкопки на Царевец но за вечен позор на българската археология по непотвърдени данни костите са изхвърлени в река Янтра.

                  Comment


                    Не знам кой е погребан в Пирот, не е логично да е Иван Александър, макар да не е известно къде всъщност е погребан той. Онова парче капак, намерено през 1946г., се свързва с Иван Александър само защото на обувката, запазена на релефа му, има същия орел като на Иван Александровата обувка на миниатюрата от Лондонското четвероевангелие. Това едва ли е съвсем сигурен аргумент, за да "погребем" този цар в "Света Петка".
                    От друга страна не е невъзможно един покойник в Пирот да бъде погребан в дреха, собственост на този цар. Звучи парадоксално, но през средновековието също е имало практика на одежди "втора употреба" и то точно сред аристокрацията. Впрочем това може би си заслужава отделна тема, тъй като историята на бита и битовите отношения е не по-малко интересна от политическата.

                    Ктиторският надпис е много любопитен. Белаур - ясно, но кой е Йоан Асен, наречен цар? Resavsky, кой син на Михаил Шишман по-точно имаш предвид? Спомням си, че още у Бурмов имаше допускане за гражданска война в България в началото на 30-те години. На този фон ктиторският надпис може да хвърли важна светлина. Я да се съсредоточим върху това!

                    Comment


                      Йончев изворите не са ми под ръка но мисля става въпрос за Иван Стефан който преди това е бил цар в периода 1330 - 31г.Известно е,че Белаур подкрепя именно него в междуособицата за трона.Другият син на Михаил Шишман - Шишман доколкото си спомням бята във Византия и към 1341 г. Кантакузин шанатжира Иван Александър че ще го прати с кораби във Видин.Изобщо изглежда,че северозападните български земи са центъра на съпротивата срещу Иван Александър.Това прави поставянето на ктиторския надпис на противника на Иван Александър Иван Стефан в Пирот доста вероятно.Имаше хипотеза,че в този надпис си визира Иван Александър като е поставен от Белаур в момент на на подобряване на техните отношения но ми се вижда малко вероятно.Нямаме абсолютно никакви податки за дори и временно подобряване на отношенията между Белаур и Иван Александър като двамата си остават непримирими противници.

                      Comment


                        И аз си помислих, че него визираш, но няма как да е той. Иван Стефан след 1331г. е живял в Дубровник заедно с майка си - има тамошни документи за това, които са неоспорими, а в 1343г. той е подписал дарствена грамота, от която става ясно, че е жив и - естествено - с царствени претенции. Дори да е умрял скоро след това (не помня по-късен документ, който да го споменава като жив, но това не значи, че няма такъв) как ще го погребат в Пирот? Белаур отдавна вече е слязъл от сцената, а Душан (в случай, че по това време Питор е бил негов) едва ли би си развалял отношенията с шурея заради един политически отдавна консумиран роднина.

                        Comment


                          За гроба си прав но относно ктиторския надпис мисля че се отнася именно за него.Иначе не мисля,че Стефан Душан е владял Пирот и въобще тези територии за първи път влизат към сръбската държава чак през 1878 г.

                          Comment


                            resavsky написа
                            За гроба си прав но относно ктиторския надпис мисля че се отнася именно за него.Иначе не мисля,че Стефан Душан е владял Пирот и въобще тези територии за първи път влизат към сръбската държава чак през 1878 г.
                            То няма кой знае какви данни, но по този надпис примерно може да се съди, че границата между България и Сърбия е минавала между Ниш и Пирот. Аз имам смътния спомен за някакви гранични отстъпки на България след поражението на Михаил Шишман. От друга страна, през 14 век границите са минавали достатъчно на запад (вж. "Мрачката грамота")- повече от днешните. През 15 век Пирот и Ниш май неколкократно са остстъпвани от османците на сърбите- на Стефан Лазаревич и Георги Бранкович, но владичеството им не е особено трайно. Всъщност инфилтрацията на сърбите в района би трябвало да е започнала едва след кръвопролитията по време на "спахийските" бунтове от 1836- 1850 г.
                            A strong toun Rodez hit is,
                            The Castell is strong and fair I wis...


                            блог за средновековна балканска история

                            Comment


                              За ктиторския надпис - абсолютно съгласен!

                              Comment


                                А за Белаур и неговия бунт срещу Иван Александър би следвало да се отвори отделна тема.Мисля,че като териториален и времеви обхват това е най-продължителната междуособица в Средновековна България.

                                Comment

                                Working...
                                X