Аз лично не съм запознат с визирания надпис но Пл.Павлов го превежда не като "цар поп Георги" а като "погина цар Георги" - ако се приеме второто тълкуване определено става въпрос за цар Георги Тертер ²².А и звучи доста нелогично след замонашаването на Георги Тертер ² същият да е запазил царската си титла под каквато и да е форма.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Гробовете на Българските владетели
Collapse
X
-
resavsky написаАз лично не съм запознат с визирания надпис но Пл.Павлов го превежда не като "цар поп Георги" а като "погина цар Георги" - ако се приеме второто тълкуване определено става въпрос за цар Георги Тертер ²².А и звучи доста нелогично след замонашаването на Георги Тертер ² същият да е запазил царската си титла под каквато и да е форма.
Comment
-
Доколкото знам (и вече го споменах), там някъде трябва да има и надпис, който оповестява, че авторът е избягал от Тракия заради изтъпленията на каталунските наемници, което веднага го отнася с десетина години на зад по времето на цар Светослав Тертер, когато синът му Георги ²² още е бил жив, значи става въпрос за баща му Георги ², който би трябвало някъде по това време да е починал.
Достъпът до тези църкви свободен ли е? И как може да се стигне до там, далече ли е от Русе?(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Warlord написаДостъпът до тези църкви свободен ли е? И как може да се стигне до там, далече ли е от Русе?
По ред са :
1. Берберницата /пътеката не се вижда и е почти невъзможно да се мине през гъсталака освен ако не си носиш моторна резачка /:tdown
2.Затрупаната църква с параклиса Архангел Михаил - влиза се спокойно . Има решетка с катинар на входа но е възможво да се заобиколи и да се издрапа отстрани.В параклиса има стенописи.Останали са фрагменти от ктиторския портрет на Йоан Асен II /Ст. Йорданов Скалният манастир Св Архангел Михаил при с.Иваново/ но надписите са труднозабележими.Запазена е сцената "Събор на архангелите" облечени са в знатно облекло от него време.Н а стената на скалната църква до параклиса има запазен стенописи.:tup:
3.Кръщялнята - влиза се спокойно.:tup:
4.Параклиса Господев Дол /с надписа на Иво Граматик който в горепосочената книга е датиран в 1322г.../ - него изобщо не можах да го намеря.Положението е като в джунгла...:tdown
5.Съборената църква "Св Тодор"/Теодор Стратилат и Теодор Тирон"...пътечката е проходима но входа е с решетка и катинар...не се пробвах отстрани щото ми е мила кожичката - любимичката...може би следващия път ще се опитам да вляза някак си :sm186:
6."Църквата" или "Св Богородица" от др. страна на реката е .... мястото е за туризъм...пълно е с народ но църквата е страхотна.Стенописите - също.Портрет на цар Йоан - Александър.:rock:
Някъде около 20 - тина км от Русе е...за да стигнеш до тези зачуканите църкви се свива преди ресторантчето /за тази която е експонирана не свиваш ами продължаваш направо/ вляво минава се едно мостче и после държиш дясната посока...тук - там може да си надереш колата щото има храсталаци.
Задължитерно с дълги гащи и високи обувки - има змии...аз лично видях 2 пепелянки за около 1 час време.Last edited by Imperial; 30-10-2006, 00:47.
Comment
-
Макар и със закъснение, налага се да ви върна към въпроса за гроба при с.Вознесенка. Възможността Ст.Ваклинов да е прав, че в него е бил погребан Аспарух, ми се струва нищожна. Основният аргумент гробът да бъде свързан с Аспарух е намерената в него сребърна фигурка на орел или ястреб. Ваклинов и коментаторите на находките след него идентифицират тази фигурка с византийско знаме - легионен орел. Аз не съм сигурен дали този военен символ от времето на Марий е бил използван във византийската армия през VII в. Но дори да е бил използван все още, легионният орел винаги е с разперени крила, а птицата от Возненсенка е с прибрани крила и в подчертано миролюбива поза.
Освен това единствените писмени данни за Аспаруховата смърт гласят, че той бил "погубен от измаилтяните на Дунава ", а Вознесенка е край Днепър - в Украина.
По въпроса за смъртта на Калоян и това кой е Манастрас: Златарски обяви този човек за куманин, без да има особени основания. Пл.Павлов обаче доста солидно обоснова схващането, че Манастрас няма нищо общо с куманите.
Comment
-
Не се заяждам - почудих се.
Но и за втория Иван Асен да е думата - пак не ми се струва възможно. Ако тази Мария ще е унгарската принцеса, наричана Ана Мария, тя е умряла в Търново, а в този сезон (това е било лятото - време за обичайно водене на военни действия, тъй като известието за смъртта й царят е получил пред обсадения Цурулон) да се транспортира тялото до Червен е доста сложна работа, свързана с предварително осоляване. Не виждам защо биха го правили.
Ако пък под тази Мария следва да разбираме оная хипотетична "руска съпруга" на Иван Асен II, намирам, че просто не е сериозно - руска съпруга той не е имал. "Руската съпруга" е просто измислена - твърдение без аргументи.
Comment
Comment