Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За българската азбука

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Кирилицата реално е гръцката азбука с добавени няколко допълнителни букви. Няма особена принципна разлика със съвременните норвежки или немски варианти на латиницата.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Маготине, кирилицата - да, но аз не говоря за нея, а за глаголицата. Ако я нямаше нея и делото на хората, които са я създали, мислиш ли, че щеше да има кирилица? Т.е. създаването на кирилицата е резултат на случайности и съвсем определено външно културно влияние. Да, след това именно кирилицата се разпространява и за нея (както и за книгите, чрез които се разпространява), вече можем да говорим като за "български", но да не прекаляваме и да видим как точно се развива целия процес.

Comment

gollum написа Виж мнение
        Маготине, кирилицата - да, но аз не говоря за нея, а за глаголицата. Ако я нямаше нея и делото на хората, които са я създали, мислиш ли, че щеше да има кирилица? Т.е. създаването на кирилицата е резултат на случайности и съвсем определено външно културно влияние. Да, след това именно кирилицата се разпространява и за нея (както и за книгите, чрез които се разпространява), вече можем да говорим като за "български", но да не прекаляваме и да видим как точно се развива целия процес.
        За мен "отключващото събитие" е християнизацията. Например грузинците и арменците изобретяват своите азбуки именно в контекста на християнизацията. Убеден съм, че тези и други исторически аналогии навеждат на идеята, че дори и да я нямаше глаголицата, щеше да се взаимства гръцкото писмо за български нужди - както се е ползвало то в езическия период.

Comment

С това съм напълно съгласен - християнизацията е. Но съм съгласен и с другото - най-вероятно щяхме да използваме гръцката азбука и кой знае с какви точно графични знаци щяхме да пишем сега в този форум .

Comment

gollum написа Виж мнение
            С това съм напълно съгласен - християнизацията е. Но съм съгласен и с другото - най-вероятно щяхме да използваме гръцката азбука и кой знае с какви точно графични знаци щяхме да пишем сега в този форум .
            Че ние не я ли използваме и сега . И аз съм съгласен с маготин, делото на св.св. Кирил и Методи е, че блестящо защитават не само тяхната (глаголическата), а и създаването и писането на други азбуки освен латинската, гръцката и еврейската. Но ако ги нямаше дали св. Климент или някой друг пак щеше да се стигне до нещо подобно, а именно създаване на азбука въз о-ва на гръцката с добавени специфични знаци (нови букви) за липсващите звуци, която да обслужва българската Държава (хайде да не е народ ).

Comment

gollum написа Виж мнение
              Нещо като в Кушанска Бактрия...

Comment

Нещо като в Кушанска Бактрия...
                Не съм запознат, може ли да опишеш за какво става въпрос?

Comment

gollum написа Виж мнение
                  Не съм запознат, може ли да опишеш за какво става въпрос?
                  Пишат на своя си кушански език с гръцки букви.

Comment

_magotin_ написа Виж мнение
                    Кирилицата си е точно създадена за нуждите на ПБЦ, от Климент, който си е етнокултурно българин.
                    Колега,Вие наистина ли вярвате,че Климент Охридски е създал кирилицата?

Климент изобретява опростен глаголически шрифт и това ясно е упоменато в "Кратко житие на Климент Охридски"("Изобретил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил") - като предан ученик и ревностен последовател на Кирил и Методой,Климент е имал мисията да съхрани и доразвие глаголическата писменост и изобщо да продължи делото на братята Кирил и Методий.Книжовният център в Охрид,според мен,е създаден за външнополитически цели на ПБЦ,а именно изместване на ИРИ в опитите й за влияние сред централноевропейските славяни,като се изземва и самото средство за влияние - глаголическата писменост.
                    С други думи,предназначението на Охридската школа е да произвежда глаголически книги за износ в териториите,където Кирил и Методий са развивали своята културна дейност.За съжаление тази културно-политическа програма не е постигнала успех и затова днес чехи,словаци и други групи славяни ползват неподходящата латиница,вместо изобретената за самите тях глаголица.

Comment

Докс "Книжовният център в Охрид,според мен,е създаден за външнополитически цели на ПБЦ,а именно изместване на ИРИ в опитите й за влияние сред централноевропейските славяни,като се изземва и самото средство за влияние - глаголическата писменост.
                      С други думи,предназначението на Охридската школа е да произвежда глаголически книги за износ в териториите,където Кирил и Методий са развивали своята културна дейност"
                      Тази теза, която иначе е доста интересна, е трудно защитима поради простият факт, че учениците КиМ са прогонени от Великоморавия и славянската писменост там е изкоренена от самите великоморавски управляващи. При това положение княз Борис би трябвало да е доста наивен, че ще може да осъществи "износ" на славянска писменост към Виликоморавия, това е вседно до се опиташ да изнасяш за Саудитска Арабия вино и сланина. Друг е въпросът, че само 10г. след като учениците на КиМ са прогонени от Викоморавия, там нахлуват унгарците, което прави предпологаймия износ още по-труден.

Comment

И ако не е Климент, кой е създал кирилицата? И защо е "Кирилица" тогава?

Comment

Докс написа Виж мнение
                          Ако това си искал да обсъдим,то е трябвало да зададеш темата в някой форум от типа "Лична драма",а не в исторически форум.От друга страна,ако някой изпада в национален нихилизъм,то това си е лично негов проблем-такива човеци винаги е имало и ще има,нека ги оставим да търсят истината в страданието си.И още нещо,което е много важно го разбереш-българите са създали българска писменост,която е послужила за основа на някои славянски писмености,например руската - това самите те го признават,макар и с много увъртания,но това е друга тема
                          Лошото е, че станаха много нихилистите и тези които изопачават азбуката и езика, а дали да ги оставяме или заклеймяваме, примерно като Паисий, незнам. А за форума виждате ли, как се появяват теми за обсъждане дали "... българите са създали българска писменост,която..." след като "...Коцел, княза Панонски и възлюби казаните славянски книги"
                          цитата е от "Пространното житие на Кирил" и на много други места се подчертава "СЛАВЯНСКИ", а иначе съм съгласен с _magotin_, че събитието довело до разпространението на писмеността е християнизацията. За нуждите на администрацията се е ползвал преди това гръцкия. Едва след налагане на християнството се явява нуждата от разбираем превод на богослужебните книги. И мисля, че точно тук е нашата заслуга, че спасяваме и разпространяваме писмеността, бела тя славянска или българска.
                          Last edited by viki_1963; 09-04-2009, 12:51.
                          Който има очи да чете, който има акъл да мисли.

Comment

И мисля, че точно тук е нашата заслуга, че спасяваме и разпространяваме писмеността, бела тя славянска или българска.
                            С това бих се съгласил, но употребата на "нашата" в случая ми се вижда неоправдано - ние, които обсъждаме това тук, нямаме никаква заслуга, нито нещо общо с тази работа, освен че се възползваме успешно от резултата от това (но пък Маготин е прав за друго: ако се беше случило иначе (без да обсъждаме какви други последици би имало това), то сега вероятно щяхме да пишем с различна азбука, но тъй като щяхме да сме свикнали с това, нямаше да обсъждаме този въпрос).

Comment

gollum написа Виж мнение
                              С това бих се съгласил, но употребата на "нашата" в случая ми се вижда неоправдано - ние, които обсъждаме това тук, нямаме никаква заслуга, нито нещо общо с тази работа, освен че се възползваме успешно от резултата от това (но пък Маготин е прав за друго: ако се беше случило иначе (без да обсъждаме какви други последици би имало това), то сега вероятно щяхме да пишем с различна азбука, но тъй като щяхме да сме свикнали с това, нямаше да обсъждаме този въпрос).
                              Не се хващай буквално за думата, сложил съм "нашата" в смисъл, че я ползваме сега, в България. За заслуга може би ще имаме ако успеем да я опазим и не я заменим с латиница или замяната на бекви с цифри и други подобни. За другото писане съм съгласен, че човек се научава на всичко и ако си изучил глаголица, японски или египетски йероглифи, ще може да пише с тях без проблем /който може да пише естествено/.
                              Който има очи да чете, който има акъл да мисли.

Comment

За кирилицата не биха казали, че е създадена..

_magotin_ написа Виж мнение
                                И ако не е Климент, кой е създал кирилицата? И защо е "Кирилица" тогава?
                                Кирилица е наречена много по-късно.

Прочетете постинга на уважаемия съфорумник RIZAR в съседна тема.

Кирилицата е възникнала в Североизточна България като допълнение на гръцката азбука с няколко букви, взети от някаква друга азбука, известна там по това време. За кирилицата тогава не биха казали, че е създадена. Създадена е глаголицата - Свети Кирил (Константин Философ) я е създал.

Мое предположение: християнски мисионери, кавказки албанци, в усилията си да покръстят пра-българите са създали за тях някаква азбука, която няколко века запазила ограничена употреба.

Comment

Working...
                                X