Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За българската азбука

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За българската азбука

Повод да пусна тази тема е находката ми в саита zamunda. net, раздел торенти, компютърни програми. За да не бъда голословен, а и за да се обоснова най - напред ще дам няколко цитата:

adXok:
    30. 03. 2009г.
    „...
    Историята на 24 май — празник на българската просвета и култура и на славянската писменост.
    Славянска писменост!?! Що за уродливо понятие... Ако приемем, че има славяни като народ (което е твърде ново понятие и всъщност е от латинското slave, което значи РОБ), то комай само руснаците пишат на кирилца. Останалите славяни толкова си тачат "славянската азбука", че вече дори не я ползват! Що за уродливост!?”
    Ъм... лично аз пък мисля, че букви като Ь, Щ, Я, Ю са ненужни. Както и буквосъчетанията ДЖ и ДЗ, за които отдавна, много отдавна си има БУКВИ от българската азбука.
    Но това е друга тема. А както и подозирам, програмата слага фонетична подредба на QWERTY тип клавиатури, където:
    W = в

Y = ъ
    и подобни други безумия!”

nikailnik:
    30.03.2009г.
    „Ако имаме буквите Я и Ю, съответно за звуците [йа] и [йу], то къде трябва да сложим буквата за звука [йе] в думи като йерархия, йезуит, Йемен? А за звука [йо] в думи като Йордан, йод... Разбира се има кирилски символи с диакритични допълнения като руското
    ¨ - в думата е¸ (превод: нейно, нейна, неин), което се чете като именно [йо], но това е неприложимо в българския, защото усолжнява писмеността, както така са усложнени символите за омекотяване на съгласни в моравските езици, чешки, словашки и другите там... създадени специално за тях, които те не използват отдавна, а са преминали на маймуница! Нали са славяни. Руснаците поне държат още...

Ь е ненужна защото успешно е заменима от Й в думи като Петйо, асансйор... чете се по един и същ начин, ако там имаше ь вместо й. Нали!
    Щ е ненужна, защото успешно си се изобразява с шт. Не може да се произнесе [щ] като единствен звук, както дова е при [дж] и [дз]! пешт, ношт, къшта, ноштница, Ноштта падна над града!
    Я и Ю по аналогичен начин се изобразяват успешно с: йабълка, йутийя, йунак, йордан, йо-йо, бйуст... происнесете ги и ще видите, че е едно и също... само дето абуката е станала по-опростена и еднозначна, което е целта на всяка азбука... иначе китайци и японци имат по 3-4 хиляди "букви", "срички" и прочее думи.”
    KalinVD
    „Айде ако обичаш да не се опитваш да правиш просъветска пропаганда!!! Не всички знаят но е ФАКТ ,че онези руски и съветски диваци НЕ признаваха и все още НЕ признават Кирилицата на която пишат за БЪЛГАРСКА!!!
    СЪЗДАДЕНА ОТ БЪЛГАРИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИ!!!!”

31. 03. 2009г.
    Battvanio:
    „Не издържам, като гледам как с лека ръка се изтриват или добавят букви и символи от нещо УНИКАЛНО!!!!!!!!!!!!!!!
    Долу ръцете от БЪЛГАСКАТА АЗБУКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Имате ли си представа, колко малко народи имат своя азбука и писменост????????????????????????????????????????? ???????
    Ние трябва да се гордеем с тази АЗБУКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Нека да Ви напомня за едни така наречени "Велики Британци",
    които произнасят всяка "своя" гласна като "Ъ", защото нямат свои букви! Пишат едно, четат друго, разбират трето!?!?
    Както казваше моя дядо- "Тя простотията не ходи по гората"

nikailnik:
    Ето ви малко образователен курс отново от мен:
    Българската азбука произлиза от много старото коптско писмо, родено в Египет преди хиляди години. КОПТСКА АЗБУКА
    Гръцката азбука също произлиза от него, но на доста по-късен етап. Глаголицата е доста по-ново писмо и по-скоро е фигуративна азбука, нещо като руни-йероглифи със семиотично предназначение.
    Плюс това Паисий написва "История СЛАВНО Българская", а не "История славяно-българская". Но иначе ни карат да учим глупости.

Това са част от цитатите които извадих, посочвам ги с никнеймовете и датите на писане в сайта.
    Тези писания ме наведоха на някои размисли, които искам да споделя в пространсвото, за обсъждане.
    "В спора се ражда истината" - нали така, а може би на времето аз не съм учил история както трябва или има нови теории, които не ги знам. За мене е отвратително да изпадаме в такъв краен национален нихилизъм, че да отричаме такава българска заслуга, като славянската писменост и да се стига до предложения за корекция на някои букви. Вярно е, че саита е за компютърни програми, но това не значи да отречем нещо изконно българско.
    Предлагам тези въпроси да бъдат подложени на обсъждане от хората, които имат интерес, желателно е мненията да са от исторически, езиковедск и лингвистичен аспект. Не слагам интернет препратки/връзки/ понеже незнам как се прави това.
    Приканвам всеки със свое мнение да го изрази.

Ако има грешки не хулете братя и сестри защото не Дух Свят писа, а ръка грешна и человеческа!
    Който има очи да чете, който има акъл да мисли.

диалог няма да постигнеш, но да те оплюят ...да

наистина трябва да се гордеем с тази наша азбука с която са боравили не малко народи

" Плюс това Паисий написва "История СЛАВНО Българская", а не "История славяно-българская"."
    има логика ...нали ние сме "славяни" защо ще е хем славяно хем и българская??... ехх този комунизъм..
    Зимата пее свойта зла песен,
    вихрове гонят тръни в полето,
    и студ, и мраз, и плач без надежда
    навяват на теб скръб на сърцето.

Comment

TERZIev написа Виж мнение
      има логика
      Логиката в случая противоречи на фактите. Направо философски парадокс

Comment

За мене е отвратително да изпадаме в такъв краен национален нихилизъм, че да отричаме такава българска заслуга, като славянската писменост и да се стига до предложения за корекция на някои букви. Вярно е, че саита е за компютърни програми, но това не значи да отречем нещо изконно българско.
        На мен тази тирада ми прилича на зов за заключване на темата, но като имам предвид че сумати народ продължава да се радва на "онази" тема - ще я оставя.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Би могло да се поразсъждава доколко промяната в азбуката е положително явление от езикова гледна точка. Дали има възможност да донесе някаква полза. За мен тоя въпрос е доста неясен, но предишните промени ме карат да мисля, че отговорът е по-скоро "да".

Comment

TERZIev написа Виж мнение
            диалог няма да постигнеш, но да те оплюят ...да

наистина трябва да се гордеем с тази наша азбука с която са боравили не малко народи

" Плюс това Паисий написва "История СЛАВНО Българская", а не "История славяно-българская"."
            има логика ...нали ние сме "славяни" защо ще е хем славяно хем и българская??... ехх този комунизъм..
            Не е заяждане, но от къде я вадиш тази "СЛАВНО" българска? Виждал съм факсимилета на Пайсиевата историрия, ясно се чете "СЛАВЯНОБОЛГАРСКАЯ" /няма да се напъвам да търся тарите букви да го пиша в оригинал/, а иначе пълното заглавие гласи "ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБОЛГАРСКАЯ О НАРОДЕ И О ЦАРЕИ И О ЖИТИЯ И СТРАДАНИЯ ВСЯ БОЛГАРСКАЯ" , а за оплюването , нека ме оплюят, свикнал съм. Надявам се да са останали и умни хора, които да подходят сериозно към въпроса.
            А към всички останали, целта ми беше по - скоро да се разгледа историческият аспект на появата на нова писменост и заслугата на създателите към ползвателите(народите) на тази писменост, а дали да се променя - " ПАНТА РЕЙ".

Comment

Thorn написа Виж мнение
              На мен тази тирада ми прилича на зов за заключване на темата, но като имам предвид че сумати народ продължава да се радва на "онази" тема - ще я оставя.
              Коя е "онази" тема?!

Comment

Кухулин написа Виж мнение
                Логиката в случая противоречи на фактите. Направо философски парадокс
                Благодаря за помощта и препратките/както бях писал в началото незнам как се слагат/, но в илюстациите(тези и други) ясно се чете СЛАВЯНОБОЛГАРСКАЯ. Паисий е писал много преди нас и много след Св. Св. Кирил и Методий и тeхните ученици и сигурно е имал по - вече основания та да
                озаглави произведението си така, а относно СЛАВЯНО и БЪЛГАРСКА Черноризец Храбър Сам пише "Прежде оубо словене..." /съжалявам, че не успях да вкарам скенираната страница/ , а и нямам старите буквени знаци, но който има акъл ще ме разбере.
                Last edited by viki_1963; 03-04-2009, 16:51.

Comment

_magotin_ написа Виж мнение
                  Коя е "онази" тема?!
                  Национализъм и нихилизъм дрън дрън и т.н.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

АБА ХОРА, поне 1, 2- ма дайте мнение заслужава ли се обсъжда темата или аз вече съм прекалено изкуфял? Мислех да поразсъждаваме за делото на Св. Св. Кирил и Методий (независимо до колко соа българи), мислех, че все пак7имаме нещо което сме създали ние за света, а в един момент виждам само отделни фрази: thorn "Национализъм и нихилизъм дрън дрън и т.н.", _magottin_ "Коя е "онази" тема?!" , Напишете нещо обосновано, върху което човек може да се замисли!
                    Last edited by viki_1963; 03-04-2009, 21:00.

Comment

В изворите, които са писани в България в края на ²Х-нач. Хв. при това от ученици на Кирил и Методи изрично се казва, че бащата на Кирил и Методи е византийски военачалник, самият Методи е бил византийски военачалник, а Кирил е византийски дипломат и очевидно, че били ромеи дори в червата си, а че били със славянски етнически произход - това няма особено значение. В същите старобългарски извори се казва, че създали славянската азбука по поръка на византийския император в отговор на молбата на великоморавците. Това историята около създаването на славянска азбука, така както е описана в старобългарските извори от края на ²Х-нач. на Хв. А това, че впоследствие славянската азбука била пренесена в България и тук намерила своята втора родина, това е друг въпрос.

Comment

viki_1963 написа Виж мнение
                        Мислех да поразсъждаваме за делото на Св. Св. Кирил и Методий (независимо до колко соа българи), мислех, че все пак7имаме нещо което сме създали ние за света, а в един момент виждам само отделни фрази...
                        Принципно делото на светите братя би могло да се обсъжда от поне две гледни точки - синхронна и модерна. Тъй като използваш местоимението "ние", което се явява атрибут на модерността, вероятно имаш предвид impact-анализ на славянската писменост върху българското общество и българската държава (и света като цяло) днес. Какво щяхме да правим без нея - някакви разсъждения в тази посока се въртят тук. Какво щеше да прави светът... интересна тема, наистина.

Comment

Stan написа Виж мнение
                          В изворите, които са писани в България в края на ²Х-нач. Хв. при това от ученици на Кирил и Методи изрично се казва, че бащата на Кирил и Методи е византийски военачалник, самият Методи е бил византийски военачалник, а Кирил е византийски дипломат и очевидно, че били ромеи дори в червата си, а че били със славянски етнически произход - това няма особено значение. В същите старобългарски извори се казва, че създали славянската азбука по поръка на византийския император в отговор на молбата на великоморавците. Това историята около създаването на славянска азбука, така както е описана в старобългарските извори от края на ²Х-нач. на Хв. А това, че впоследствие славянската азбука била пренесена в България и тук намерила своята втора родина, това е друг въпрос.
                          Предполагам катоизвори ползваш пространните жетия, не отричам, че баща им е бил подласт, но майка им е била славянка. Иначе как ще се обясни пълната съвместимост на глаголицата /а по-късно и кирилицата/ с вуковия състав и звуковото развитие на славянските езици(източник: " ГРАМАТИКА НА СТАРОБЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК" издание - БАН, С.1991г. стр.22 и следващите. А относно "В същите старобългарски извори се казва, че създали славянската азбука по поръка на..." има извори в които се казва, че Кирил се затворил в килията и сътворил писмената за 1 нощ.

Comment

Във Византия не било абсолютно никакъв проблем да си едновеременно чистокръвен славянин и 100% ромей. В единия случай става въпрос за етническа принадлежност, а в другия - политическа и културна и романтичните представи от типа - славяните ариори обичат България и мразят Византия, просто не отговарят на действителността. Така например византийски патриарх по времето Константин V Короним е бил славянинът Никита, а в армията на Никифор ² през 811г. има славяни, така че не било абсолютно никакъв проблем Кирил и Методи да са от славянски произход и в същото време ромеи до мозъка на костите си.

Comment

Стара моя идея . А може би не само моя. Св.св. Кирил и Методи са създали славянска азбука именно по поръчка на Константинопол. С една единствена и ясна цел: Приобщаване на многобройните славяни към ИРИ. Ромейската идея се задъхва и боксува. Славянските племена преминават към владетелите на север от ИРИ. Нужно е нещо да ги обедини но: към Имперската Идея. След кончината на св. Константин Кирил, след като блестящо е защитил новата азбука в Рим, Методи е във Великоморавия. Той дейста по по-раншния план (Великоморавия е държавата която може винаги да излезе в гръб на България (но не това е важното ), тя може да се превърне в мощен обединител на славяните. Не става, и римското духовенство носи вина за това. Защо? Защото усеща заплахата.
                              Българския княз Борис-Михаил също се е заел с подобна задача . И той желае да обедини славянските племена, НО в границите на своята държава (с евентуална цел разширението на държавата). Затова приема учениците, при които има доста лица, които са от българските предели (това при доста голяма условност, дали са били славяни в границите на Българската държава или българи не е е ясно, но и не е толкоз важно). Резултата е виден и до днес . Най-личните ученици са приети в Преслав и са разпределени както в столицата така и по краищата на държавата. Св. Климент прави азбуката по...... българска (българите са запознати с гръцките букви и е ясно, защо в азбуката са добавени малко, но важни букви и е приведена в по......разбираем вид, вместо глаголическите кръгчета, кръстове, триъгълничета и квадрати). В резултат е създадена Българска азбука, която накрая заменя (14-ти 15-ти век или малко по-късно) славянската, глаголическа (позната сега като такава). Падането на България под турска окупация, (както и преди това ромейска, а и отслабването след смъртта на Иван Асен 2-ри, и смъртта на Михайл Шишман) пренася азбуката в Русия (тя разбира се е пренесена доста преди това в Русия, както и в Сърбия). Русия става център на православието, на славянството и азбуката е мощно оръжие за това. Но вече става славянска . Да не забравяме, че до скоро в Русия (т.е. бившата СССР де) се смяташе, че азбуката я е изобретил др. Сталин .

Comment

Working...
                              X