Това е добре известен факт,но Хониат познава въпросната област ,като „Българските окръзи около Серес”, а Охрид нарича "главния град на българите”.Следователно той се придържа към официалното делена на теми,като това е тема България,очевидно е, че "влах" в случая е етноним, а не топоним.Ето един показателен пасаж от П.Мутафчиев."Хониат укорява византийското правителство, задето то поради небрежното си отнасяне към българите оставило незащитена такава една важна крепост, каквато е бил Просек.Тия думи Никита казва по повод на вземането на Просек от Хриз. Но „небрежността”, в които той обвинява византийците, не се отнася до Хриз, а до населението от околностите на Вардар, дето се намирал Просек. За Никита Хриз не е „българин”, а „влах”."!!!
Но пък ми хрумна интересната идея,да не би пък Асеневци наистина да имат корени от Велика Влахия.Аргументите са,че те търсят непрекъснато развите на държавата в тази посока,а също и използването на чудото със св Димитър Солунски, светец който по никакъв начин преди това не е свързван с българската държавност,мисля.
Но пък ми хрумна интересната идея,да не би пък Асеневци наистина да имат корени от Велика Влахия.Аргументите са,че те търсят непрекъснато развите на държавата в тази посока,а също и използването на чудото със св Димитър Солунски, светец който по никакъв начин преди това не е свързван с българската държавност,мисля.
Не че се заяждам за да ви разваля кефа - просто ми е чудно
Изобщо има ли следи - археологически, лингвистични или други които със сигурност могат да се свържат с власите? Иначе за изворите е ясно - сведения има, особено от 10в. нататък..

Comment