Както обещах, отключвам темата. То така или иначе, проблемите от тази избуяха в останалите теми в раздела, което идва да покаже, че не става въпрос за единичен изолиран въпрос. Както и да е, надявам се дискусията тук да продължи в по-спокоен тон и предимно с аргументи.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Хунската теория за произход на прабългарите
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Дискусията е проблематична по следните причини:
1. На голяма част от участниците в нея понятието "хуни" им е неясно, което не е особена изненада, тъй като и до днес в академичната наука въпросът за "хуните" е изключително дискусионен. Тук наблюдаваме един тежък парадокс - обясняваме едно неизвестно- прабългари - с друго неизвестно - хуни...
2. На друга част от участниците не е ясно понятието "тюрки" или понятието "степни иранци", а към тези и към "хуни" отношението е най-вече емоционално.
3.Докато дискусията се води на ниво "коментари върху фрагменти от извори" тя няма да добие необходимата задълбоченост.
4.За да решим съществуващия проблем, ми се струва необходимо всякакви мнения да се подкрепят с исторически и археологически данни, факти, цитати, позовавания, а на лингвистиката да се даде не основна, а спомагателна функция.
Comment
-
_magotin_ написа Виж мнение4. ........ а на лингвистиката да се даде не основна, а спомагателна функция.
Comment
-
mitaca написа Виж мнениеВсъщност в една друга тема (почти)всички участници май се съгласиха, че от наличните данни не може да се състави каквато и да е хипотеза за (пра)българския език, както и за неговия произход. Така, че и аз предлагам лингвистиката да се остави (до нови данни ). Аз за хунския (доколкото знам, а не знам много признавам) има даже и по-малко (поне записани от хуните).
Comment
-
Добре, пост #347 ми се струва много добра "програма" за продължаване на дискусията, така че предлагам на участниците да се придържат към така скицирания план: Първо да се изясни и разграничи какво са "хуни", "тюрки" и "степни иранци" и чак след като са ясни тези основополагащи понятия, да се продължи разговора за това към коя група (или съчетание от кои от тези групи) спадат прабългарите. Т.е. следващите постове да се отнасят до това всеки да разясни (с аргументи) какво разбира под всяко от тези понятия.
Comment
-
Ресавски, щом всеки от желаещите да вземат участие в дискусията уточни какво разбира той под тези три имена, това от само себе си ще стане ясно. И това не се отнася само до "анти-иранците" - поначало ми се струва несъстоятелно да се води дискусията с подобно намерение - "привържениците на Х да натрият носа на привържениците на Y". Целта е разбиране на това какви вероятно нещата са били, а не победа над привържениците на еди кой си теория.Last edited by gollum; 14-07-2008, 17:40.
Comment
-
[Колкото до портрета на султана, такива доказателства у мен предизвикват силен смях, защото нито един от султаните след завоюването на Византия не е турчин
Comment
-
tenataks написа Виж мнениеПреди години четох /не мога да цитирам къде/ за направено изследване,според което към края на Османската империя турският султан имал около 3 % "турска кръв".Има и книга "Майките на султаните" от Али Кемал Мерам.Проф. Илбер Ортайлъ, директор на музея Топкапъ обаче отхвърля тезата като невярна:ide.li/article1314.html
Comment
-
Гост
resavsky написа Виж мнениеВсички "антииранци" не е лошо да се уточнят - хуни и тюрки идентични ли са.
Хунската теория равнозначна на тюркска ли е?Last edited by messire Woland; 23-01-2009, 17:48.
Comment
Comment