Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хунската теория за произход на прабългарите

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    4.2.Ал Масуди -
    Според П.Добрев френския превод е българите "са били от религията на магите."
    ...продължение на "Вести за времената"-
    "Ако някой буржан умре,събират заедно слугите и приближените ,които е оставил,и се разпореждат с тях според приетите завети-изгарят ги с умрелия,като казват:"Изгаряме ви на тоя свят,но не ви изгаряме в отвъдния свят."Те правят големи гробници.Ако някой от тях умре,го слагат в гробницата заедно с жена му и прислугата му и ги оставят там ,докато умрат."

    -"Златните ливади и източниците на бисери"

    Свещени храмове на славяните/т.2,с.245/- Мисля на тях да обърна внимание по-късно.
    защото ,все пак не са български , но са много интересни и даващи ни някаква представа за религията на славяните.

    4.3.Посочката на ЕЛ БАЛХИ -
    "Персите наричат твореца Яздан,тюрките - Бир Тенгри .Аз чух българите да наричат твореца на света с името ЕДФУ и аз ги запитах,как наричат идола,който почитат.Те ми отговориха ,че го наричат ФА."
    /El-balhi . La Configuration de la Terre. Paris,1898,p.78/

    Comment


      "Разбира се, липсват каквито и да било доказателства за изповядването на будизъм сред прабългарите"-пак се разбързахте ,не обръщате никакво внимание на арабските извори.
      Добре ,ИЦА , "предваряющу" - казваш няма нищо,хайде ,сега да видим ,какво има,защото нещо напоследък не си в ракурс с новините за българските археологически разкрития-
      "... беше намерена случайно в земята край село Завет ,недалеч от Сборяново,една бронзова статуетка,изобразяваща индийското божество Джайна.Освен това в района се разказва за недалечна пещера ,в която била открита и каменна статуя на Буда.Тези на пръв поглед сведения не биха учудили никог ,който би прочел едно писмо на Цариградския патриарх до Петър I.Сред споменатите имена на създатели на еретични учения е и това на Буда,а България била наречена в това писмо "Будия".В писмото още се казва,че у Волгокамските българи до Xвек. имало и " брахмански закон".Съвременник на произлезлия от царско семейство Буда е и принц Джайна.Джайнизмът е най-мощната религия на богатите в Индия."
      извадка от книгата на Е.К.Теодоров и Д.Гергова -"Прабългарски и тракийски следи",С.,2006г.
      За лично твое сведение ,като горещ фен на готите ,една статуетка на Буда е намерена и в Хелгьо ,Швеция!

      Comment


        Рицар, това със статуетката не говори кой знае какво. Както става ясно от отговорите на папата, Борис е разполагал с книги на сарацини. Ама едва ли това значи, че сме сарацини

        Понеже в някакъв по-преден постинг споменаваше за тия отговори, как ще коментираш отговор 62? Там става дума за култ към камък, който лекува? Има ли такова нещо сред тюрките? И второто нещо, което си струва да коментираш, е свързано с отговор 33. Там се обяснява, че нашите слагали конска опашка като емблема при влизане в бой. Това дали има нещо общо с тюрките. Ако не, с кои други народи?

        Тия въпроси не са свързани директно с тангризма. Но мислиш ли, че знакът ²V² има нещо общо с религията на прабългарите? Именно археологията показа, че това е бил много разпространен символ. Има ли някаква асоциация с други култури?

        Казваш също, че в отговор 47 ставало дума за кукерски игри. Значи тук логиката е, че има кукерски игри по време на Сирни заговезни, понеже за тоя период питал Борис. Такива игри има също и по Коледа. Не знам защо именно към кукерите ни насочи? А и в самия отговор пише само за игри по време на 40-те дни преди Великден. Борис по принцип пита какво ли не за тоя период - може ли да се съвукоплява, може ли да пие вино, може ли да обяви война... Цитатите ти на презвитер Козма също не са добра идея, понеже той по принцип описва много по-страшни грехове, извършвани от еретиците.

        Comment


          Добре, че имам някаква идея какво е джайнизъм. Че авторите на тази книга очевидно нямат.


          thorn

          Средновековните църкви в България

          Comment


            Ето статията на Brenjes (1971 г.) за будисткия храм в Мадара:
            http://www.kroraina.com/brentjes/index.html
            Според едно изследване (Квинто 1991 г.) споменатата статуетка (случайна находка от Разградско) била притежание на руски войник - будист, чрез който попаднала в България по време на Руско-османските войни от ХV²²² - Х²Х век.



            RIZAR, уж прабългарите бяха християни, а сега пък станаха будисти.
            За кое писмо става дума и има ли го публикувано някъде? Бих искал да се запозная по-подробно със съдържанието му.

            "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
            It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

            Comment


              "Рицар, това със статуетката не говори кой знае какво. Както става ясно от отговорите на папата, Борис е разполагал с книги на сарацини. Ама едва ли това значи, че сме сарацин."

              Боя се ,че според мен това ''саракини" не е точно ,това за което си мислиш .

              Според църковните историци Сократ Схоластик и св. Евсевий Цезарейски , това учение продължил в християнско време "скитът" Саракин, който също бил живял известно време в Египет. Саракин смесил християнството с учението на Питагор и неговия последовател - сицилийския философ Емпедокъл (* 490 пр.н.е. - † ок.430 пр.н.е.) - и учил, че има две естества: добро и зло. След неговата смърт жената, при която живеел, дала книгите му на своя роб Кубрик, който после отишъл в Персия и се нарекъл Мани (Манес). На неговото име учението на скита Саракин се е нарекло манихейство .
              Прочети внимателно "Писмото на Цариградския патриарх Теофилакт до българския цар Петър"-виж В. Златарски "История на БД през средните векове",Т.I,,част 2-ра
              стр.844-
              "11 .египтянинът Скитиан ,родительть на тия бледословия,който не се устрашил вседързновенно да нарече сам себе си Бог Отец и ученикът му Теревинтий,той е и Буда,и той бидейки син на погибелта,не се ужасил да назове себе си Син Божий,И Курбик,той е и Манес,който и сам престъпник побеснял ...."

              Comment


                http://www.kroraina.com/brentjes/index.html - не знам тук С14 ще свърши ли някаква работа.

                Ох,не я знам тази Гергова,само това съм чел от нея,този Теодоров пък е творил до 1980год..Това излиза посмъртно,авторите изглеждат "нормални",не застъпват никаква теза ,само изследват,да не говорим пък за автохтонство,сакън.
                Трябва да ти кажа,обаче биографията и е желязна,та дрънка всичките си 8 книги е написала /написали са и ги/ на английски.
                Погледни и това - www.alewiten.com

                ИЦА , виж по горе за цар Петър посочката.

                Хубави въпроси,обещавам да ги разгледам-
                - виж и този -
                67.Вие заявявате, че сте имали обичай, когато сте решавали да обвържете някого с клетва за някаква работа, да слагате пред себе си палеш (двуостър меч) и в него да става заклеването./нещо прилича на скитски/

                Камъни имат арабите и до днес го крият в Мека,ама нали не си "правоверен" ,не можеш да го видиш!
                Погледни и тези работи-
                Един от известните старогръцки прозаици - Лукиан Самосатски - потвърждава обичая скитските премена да се кълнат в меч:

                Други вярват в други неща: Скитите принасят жертва на меч, Траките - на Залмоксис...

                Християнският апологет, философ и филолог Климент Александрийски отбелязва почитта им към меча:

                В древността Скитите се молели коленопреклонно на меча, Арабите - на камъка, а Персите - на реката (...) Както ми се струва, твърде много (племена), след като забият само меч, му принасят жертви като на Арес. Сред Скитите Савроматите, както казва Хилезий в съчинението си "За мистериите", изпитват страхопочитание пред меча.
                Обещавам да ги разгледам тези въпроси.

                Comment


                  не знам тук С14 ще свърши ли някаква работа.
                  Не, няма да свърши - статуетката е от бронз, а С14 върши работа само за материали, които някога са били органични. Има други методи за радиоактивно изотопно датиране, но не знам те каква работа вършат за такива къси периоди от време.

                  Comment


                    До Археологията още не съм стигнал ,освен това скоро ще излезе нещо велико!!!!
                    3 -тома Бъгларска археология от проф. Бояджиев с общ обем около 2000 стр. голям формат.В момента проф. Т.Тотев пише рецензията и предговора.

                    Comment


                      Да ти кажа, май не става дума за това. Не знам дали не намекваш, че прабългарите са били манихейци В отговора се казва "Питаш какво да направиш с книгите, които взе от сарацините и които имаш при себе си." А виж все пак това с конската опашка, мисля че е доста показателно.

                      Не съм сигурен дали ясно съм разбрал, че според теб българите са приели християнството преди Борис. Айде, някаква форма. Добре, обаче защо Борис обяснява на папата, че наскоро се явил някакъв грък, който бил лъжлив свещеник и покръствал българите? Тоя мотив присъства в поне три въпроса. Че даже и накрая папата казва, че му предлага чистото християнство, а не някакви лъжливи версии според желанията "на гърци, арменци и други разни". Хващам се с тоя конкретно период, отпреди това също може да се види какви ритуали са имали хановете ни.

                      Comment


                        RIZAR написа Виж мнение
                        ИЦА , виж по горе за цар Петър посочката.
                        Видях посочката, но там писмото не е цитирано, а е преразказано и интерпретирано. А в последно време се доверявам на интерпретациите само на определени автори, тъй като съм се напатил достатъчно от некоректни тълкувания.
                        В книгата не е ли посочено откъде е текстът на писмото?

                        SRH написа Виж мнение
                        Не съм сигурен дали ясно съм разбрал, че според теб българите са приели християнството преди Борис.
                        Съвсем ясно си разбрал. Той направо влачи темата към автохтонната теория, но си мисли, че чрез начина на поднасяне на информацията, няма да се набие на очи. Но ние си го знаем него.
                        Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 04-07-2008, 18:14.

                        "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                        It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                        Comment


                          Сега нищо не намеквам за манихейство,да не ме оръси някой.
                          Сега изследвам...Щом и покойния Р.Рашев сменяше по няколко пъти хипотезите си,кой съм аз,че...

                          Към ИЦА-има три податки ще ти ги дам след малко....

                          Comment


                            RIZAR написа Виж мнение
                            Според църковните историци Сократ Схоластик и св. Евсевий Цезарейски , това учение продължил в християнско време "скитът" Саракин, който също бил живял известно време в Египет. Саракин смесил християнството с учението на Питагор и неговия последовател - сицилийския философ Емпедокъл (* 490 пр.н.е. - † ок.430 пр.н.е.) - и учил, че има две естества: добро и зло. След неговата смърт жената, при която живеел, дала книгите му на своя роб Кубрик, който после отишъл в Персия и се нарекъл Мани (Манес). На неговото име учението на скита Саракин се е нарекло манихейство .
                            Прочети внимателно "Писмото на Цариградския патриарх Теофилакт до българския цар Петър"-виж В. Златарски "История на БД през средните векове",Т.I,,част 2-ра
                            стр.844-
                            "11 .египтянинът Скитиан ,родительть на тия бледословия,който не се устрашил вседързновенно да нарече сам себе си Бог Отец и ученикът му Теревинтий,той е и Буда,и той бидейки син на погибелта,не се ужасил да назове себе си Син Божий,И Курбик,той е и Манес,който и сам престъпник побеснял ...."

                            Не знам за останалото, но написаното за Мани и Манихейството е просто неистина.
                            1. Основателя на манихейството(Мани) не е бил роб, а е дете на знатна майка, а баща му - Fâtâk Bâbâk е бил гражданин на Екбатана и религиозен реформатор. Най-вероятно бащата на Мани е именно този "скит". Самият Мани живее във Вавилон, но също така пътува много, включително до Индия
                            2. Мани всъщност е почетна титла, а не лично име. Кубрик(Cubricus) е, по всяка вероятност, латинизирана версия на популярното ориенталско име Shuraik което може би е било личното име на Мани.
                            3. Не знам поради каква причина като влияния при формирането на манихейството са посочени Питагор и Емпедокъл, но основно влияние всъщност оказва Будизма.



                            С уважение,
                            Last edited by Иво.Станоев; 04-07-2008, 18:54.
                            "Никой народ не е бил победен в собствените си учебници" - Will Durant - американски историк и философ

                            Comment


                              [QUOTE=RIZAR;221140]I.Източници за религията на българите-
                              Първото ,което ми прави впечатление е издаването на български изворите за българската история в крайно фрагментиран вид.Някои от източниците са пропуснати-затова,ще трябва все пак да се прибегне до използването на литература,чето авторство е малко спорно,но затова пък,в тях има податки за някои неизползвани източници от нашите титуловани учени/имам впредвид до 1990год.-Проф. Златарски,Мутафчиев..



                              Rizar, ако отвориш Историята на Златарски издание 1970 във втората и глава(стр.54 и нататък) ще четеш само за хунобългари и тюркски произход. При Мутафчиев нещата стоят по същия начин. Не разбирам защо ги провеждаш като пример за автори подкрепящи твоята теза??!?!





                              Прочетох и статията на Ст. Йорданов. Пълна е с противоречия! Независимо от протюркската му насоченост,която за него е безспорна, и той манипулира фактите. И той ,и други привеждат за пример хазарските вярвания и език и причисляват хазарите( нашите кръвни врагове и съседи ) към тюрките! Същевременно превежда техни имена и думи с иранския език , а твърди ,че почитат Тенгри!?!? Принадлежността на хазарите и езикът им към индоевропейските народи е безспорна и не е нужно да се обсъжда!

                              Comment


                                SSmart написа Виж мнение
                                И той ,и други привеждат за пример хазарските вярвания и език и причисляват хазарите( нашите кръвни врагове и съседи ) към тюрките! Същевременно превежда техни имена и думи с иранския език , а твърди ,че почитат Тенгри!?!?
                                Само аз ли не успявам да видя къде е противоречието тук?

                                SSmart написа Виж мнение
                                Принадлежността на хазарите и езикът им към индоевропейските народи е безспорна и не е нужно да се обсъжда!
                                И според кого това е така?

                                "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                                It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                                Comment

                                Working...
                                X