Обяснено е още в първите постове от "mitaca"Канас може да се чете и като "къняс".Оттук нататък само "с" трябва да стане "з".И се получава Къняз.Излишно е се обяснява какво следва.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За титлата "княз"
Collapse
X
-
Stormbringer написаАми веднага след като трета палатализация е започнала да действа. А вече дали това е станало за година или по-малко, не може да се каже. Може никога да не е била произнасяна от славяните по начина по който я произнасят германците - зависи кога е преминала в езика. Така или иначе в момента в които думата е била записана, вече се е произнасяла като къненз.
Имам предвид, че за една година не може кьониг да стане княз! Ако е приета от Немско щеше да е кьониг Борис.
Comment
-
"къняс" - такава дума няма в старобългарския, пък ако щеш и със "з" да е накрая.
Думата е КЪН(ЕН)ЗЪ! Няма никакъв начин по който "ят" да се превърне директно в малка носовка!!!
Ти сериозно ли не ме разбираш или шикалкавиш?
Имам предвид, че за една година не може кьониг да стане княз! Ако е приета от Немско щеше да е кьониг Борис.Ако е приета от Немско щеше да е кьониг Борис
КЪДЕ? :twisted:"Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Има тъй като няма гръцки букви за ъ и я и канас може свободно да значи къняс.Това КЪН(ЕН)ЗЪ как доказа,че от него идва княз.
Сега да продължим с унижожителния аналиp :aaa:
Твърдите,че има славяни които не са чували за българите и откаде-накаде ще приемат прабългарска титла.
Ама има и славяни които не са чували за германците.И е по-вероятно да приемат титла на една частично славянска държава,а не на немците с които имат непрекъснати войни.Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.
Comment
-
Има тъй като няма гръцки букви за ъ и я и канас може свободно да значи къняс
КЪН(ЕН)ЗЪ - просто това е старобългарската дума за княз - няма какво да доказвам - така си е била записвана навсякъде в старобългарските писмени паметници. А "кънензъ" се превръща в "княз", на едно друго място наречено РУСИЯ, вследствие на руската редакция на старобългарския
Което мен ме обърка в началото на темата, понеже тази дума е не 1, а цели 2 пъти заемана в българския език. Трансформатор мисля че поясни прехода от руски в български пак някъде из темата.
Ама има и славяни които не са чували за германците"Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Stormbringer написа"къняс" - такава дума няма в старобългарския, пък ако щеш и със "з" да е накрая.
Думата е КЪН(ЕН)ЗЪ! Няма никакъв начин по който "ят" да се превърне директно в малка носовка!!!
Ми може и да е била. Ти прочете ли какво съм написал или само отгоре-отгоре? Да не би думата да е писмено засвиделствана една година след контактите с немското княжество?
КЪДЕ? :twisted:
И отгоре-надолу и по диагонал (двата диагонала всъщност), че и отдолу нагоре. Но даже за 50 години не може да се случи. Също така двете теории които подкрепяш се изключват взаимно.
А отговорил си - не видях докато пишех.
Comment
-
Е,пак между къняс и "кънензъ" откривам повече прилика отколкото между "кънензъ" и кьонинг.Особено ако канес се чете кънес.Ей,ама е така е като някой езиковед каже нещо няма начин да греши.Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
Comment
-
Как би се изписало canas от canasubigi с кирилски букви?
Също така двете теории които подкрепяш се изключват взаимно.
Но даже за 50 години не може да се случи.
Е,пак между къняс и "кънензъ" откривам повече прилика отколкото между "кънензъ" и кьонинг"Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
И къняс и "кънензъ" започват с "кън".Кьонинг започва с "Кьон".Кьонинг завършва на "инг".Къняс,може да се чете и канес(я си изменя в е) завършва на няс,нес.Къненз завършва на ензъ,енз.Според мен разликата между з и с е по-малка отколкото между инг и енз,ензъ.Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
Comment
-
Аз се отказвам от участие в тая тема...нищо продуктивно не излиза от цялата работа, всеки си навива на своето и така...аз каквото имах да казвам, казах."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
???????Ако можете да докажете,че теорията която подкрепям е грешна,няма да споря.Както направих при темата "Дали Никифор е превзел Плиска".Ама засега за нея има повече основания отколкото за германския произход.А това,че някой езиковеди приемат за по вероятно княз да идва от Атлантида отколкото от прабългарите,не е моя работа.Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
Comment
-
Титлата "княз" има латински произход
Не се карайте. Всъщност титлата канас е латинска. От лат. canis (куче). Към него е добавено българското убий го, или убий ги (за мн. ч.). Т. е. титлата е убий кучето, или убий кучетата. Това е титлата, носена от върховния прабългарски жрец, какъвто е бил ханът (архонтът). Знаем, че прабългарите са убивали кучета и са гадаели по вътрешностите им. Тази титла отговаря на римското pontifex maximus (върховен жрец), което традиционно е носено от римските августи през езическия период. Иначе не може да се обясни тавтологията в надписите "канасубиги Омуртаг, от бога архон". Хем канасубиги, хем архон. Правилният превод трябва да е "кучеубиецът Омуртаг, от бога владетел", или "върховният понтифекс Омуртаг, от бога владетел".
Потвърждение за това намираме в титлата на по-късния български цар Йоан (Калоян). Той е носел гръцката титла σκυλι (куче). Т. е. Скило Йоан (Кучето Йоан, император на българи и власи).Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 18-03-2008, 00:14.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
владетелят на шумер, тук има езиковеди и те достатъчно ясно ти обясниха колко несериозни са постовете ти. Упорството ти не се възприема добре. Още повече, че желанието ти да сравняваш думи само по звучене е абсурдна и това би трябвало да е ясно за всеки потребител, желаещ да пише на тези форуми.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
И къняс и "кънензъ" започват с "кън".Кьонинг започва с "Кьон".Кьонинг завършва на "инг".Къняс,може да се чете и канес(я си изменя в е) завършва на няс,нес.Къненз завършва на ензъ,енз.Според мен разликата между з и с е по-малка отколкото между инг и енз,ензъ.
Абе, ще дойдеш и ти на моето, ама ........."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
Comment