mitaca написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За титлата "княз"
Collapse
X
-
-
pnp5q написаТази карта * също се води `по Тацит` (според нея лугии и ругии не са едно и също? :sm186: ).A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
pnp5q написаСъщо така моля за уточнение - не помня да съм го чела това - на какви тюркски източници - от кога, за кои титли - се базира `тюркския облик` на прабългарската титулатура?
Колкото до титлата канасубиги, според мен тя трябва да се разчлени кана субиги. Срвн. с титлите "кана боила колоброс", "багатур кана", "кана табан", както и с аварската титла "кана зауци". Вж. също "кавкан", "таркан", "боритаркан", "кампаган", "канарти кейнос"/"кана иртхи тюн"/"кана иртхин" Вж. също: Ст. Станилов 2003: 3; Р. Рашев 2008: 245; ГИБИ ²²²: 305; ГИБИ V: 222, Цв. Степанов 1999: 90-91; Георгиев 1990: 107; Йорданов 2001: 73.Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 08-03-2008, 21:33.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Защото тези са post factum.
А, ако аристокрацията по времето на Борис и Симеон е била славянска защо са били тез войни?
В 9-ти век няма пославянчване (според мен).
Самите комитопули носят библейски (или християнски).
Така...една вметка от мен. Митака е прав, че пославянчването започнало още при Крум и достигнало своята сила при Борис не е станало внезапно. Естествено, че ако ровим в паметниците, чак до изселването на българската аристокрация от Василий, ще откриваме какви ли не прабългарски имена, че и титли.
Но Митака, обърни внимание на християнството - дали покръстването просто е някаква идея фикс на Борис или всъщност тя преследва много по-дълбоки цели. И аз изобщо не смятам, че е свързана с признаването на България за "цивилизована" държава ( или поне не е най-важната причина ). Причината е именно обединението на славяни и прабългари, превръщането им в единен народ - и то е започнато още от Крум. На този стремеж Симеон ( пък и Петър ) не изневеряват и продължават делото на Борис. Цар не е славянска титла, но не е и прабългарска. Тя е неутрална за двата народа и като такава - удобна за обединението им. Кавхан или ичиргубоил са прабългарски титли, но комитопул не е. Аз лично съм на мнение, че пославянчването не е станало напълно поне до Второто българско царство. Но определено прабългарската аристокрация, тяхните титли и особено пък езикът им нямат тази сила през 9-ти век, която са имали през 7-ми и 8-ми, за да се извърши преносът на прабългарска титла при останалите славяни.
Точно това е слабото място на твоята теория. Ти така и не обясни защо моравските, руските и т.н. славяни трябва да приемат една прабългарска титла. В това няма логика, защото те влияние на прабългари ( ако и да са имали някакъв контакт, то изобщо не е било по начина, по който това се случва в България ) не са имали, та да приемат някаква такава титла. Беше ти обяснено, поради какви особености в славянския език, титлата княз има германски произход ( сега от кое точно племе - не знам ). Тъй като преносът на Кънензь и Пенензь е един и същ, за да докажеш теорията си, трябва също да обясниш защо Пенензь (монета), която използва същия принцип на пренос е прабългарска дума, а не германската Пфенинг?
И още нещо - дай български текст ( с година естествено ), който е пренесен при останалите славяни в който думата княз или канас се споменава. Ама оригинален. Защото при препис всичко може да се случи.Last edited by Stormbringer; 08-03-2008, 13:05."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Stormbringer, кои други славянски думи освен "княз", "витяз" и "пеняз" окончават по този начин?
Междувременно ми хрумна една теория:
Венедите са били германско, а не славянско племе, което е властвало над протославяните. От там и съществуващите недуразумения дали венедите са били славяни, или германи. От там и тяхната титла се пренася върху подчинените им славяни. Впоследствие венедите са славянизирани, а по-късно цялата маса от венеди и протославяни се разпада на отделни родове, които според тяхното местоположение са наричани склавини и анти.
Възможна е връзка на венедите с вандалите, които заедно с готите принадлежат към източногерманските племена. След Великото преселение на народите германците са наричали западните славяни и другите народи, живеещи близо до тях с името "венди", което е архаизъм, явно взет от името на венедите или вандалите.
: Свързващото звено между двете племена са вендолите, разгромени от арабския пълководец Антонио Бандерас.
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Stormbringer, кои други славянски думи освен "княз", "витяз" и "пеняз" окончават по този начин?Last edited by Stormbringer; 08-03-2008, 12:56."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаСтарополската дума за княз е kniądz. Но виж, праслав. дума кънига е интересна. Според "Vasmer's Etymological Dictionary", тя произлиза от древнотюрк. küinig.
Ще се въздържа от ПетърДобревизиране на тема кънига - кънегиня.He must have been an admiral, a sultan or a king,
And to his praises we shall always sing
Comment
-
Митак, мерси за отговора. Признавам, че погледът ти върху тези процеси е интересен, но има и няколко момента, където може да се поспори. Когато писах за славянизацията имах предвид най-общо постепенното приобщаване на славянския елемент в държавното управляние. Като всеки процес и този не става отведнъж, а търпи някакво развитие във времето. Защо е необходимо подобно "приобщаване"? Като причина може да бъде считана, че славяните все пак са преобладаващият елемент. Наистина преки доказателства няма и все пак (за броя на българите няма да се спираме, но колкото и да са, те някак си остават константа) славяните като че ли са повече. От всички войни, до Симеон примерно, славянският елемент е населявал новоприсъединените земи. Сега, за какво точно е бил нужен славянския елемент, не е ясно, може само да се гадае. Защо пък Омуртаг рискува да влезе в конфликт с Карл за някакви си две племена. Като програма може и да не е съществувала, но от Крумовите войни подобна цел малко или много е била на вниманието на владетелите.
PHP код:После Симеон поема курс към ..... (най-общо казано) Константинопол. Идеята за приобщаване на славянските племена по периферията е оставена на заден план. Целта е нито повече, нито по-малко, а именно Римски Император. В името на тази цел воюва със сърбите и хърватите и губи и с това си отива идеята на неговия баща (да приобщи славяните).
Така че, ако има "нарастване" на славянския елемент, то би било се отразило и на титулатурата. Как? Разбира се, непряко, но фактът, че под твоя власт има елемент(и то никак не маловажен) поставя въпроса за управлението му. Как той да бъде част от новата държава и същевременно да не се посяга на привилегиите на аристокрацията, която си остава прабългарска. И почват реформи, Крумовите закони, административните деления на Омуртаг. Това се дължи на стремежът на хановете да задържат натиска отдолу. Мисля, че са си давали сметка, че единствено приобщаване на тази част от населението, може да ги превърне в лоялни граждани на България, както бихме се изразили днес. И примера с тимочаните е показателен за резултатите, ако подобно включване се забави. Сега, за реформите и техният резултат е спорен момент, но при всяко положение са били недостатъчни.
PHP код:Похристиянчила да! Но пославянчила?
PHP код:Но Расате не оправдава доверието. Дава на заден.
Това за целите на Симеон е друга тема, той се опитал да покаже, че новата държава с нищо не отстъпва на Византия, виждал я като развна с нея, затова и е настоявал за титла равна на императорската.
Митак, имаш два начина да докажеш твоята теория: или прабългарите да са "контактували" с останалите славянски племена и оттам те да са я възприели ( помисли от географска гледна точка как би изглеждала подобна контактна зона), или това да е станало с "износа" на славянската книжнина от България.
ПП. Интересно се получава с това форматиранеLast edited by Коцето; 08-03-2008, 15:08.
Comment
-
градско чедо написаТочно това имах предвид: ако знаем кога е станала промяната (или предвид липсата на писмени източници, кога се смята, че е станала), ще знаем кога е най-ранният възможен момент на заемката. Не намерих обаче нещо в нета за историята на полския език, освен малко в уикипедия , където обаче няма дадено времето.
Comment
-
Юлиан Август написаДаркас има проблем- нарича се панбългаризъм и се лекува трудно.
Иначе не мога да си обясня кое друго заболяване може да накара човек да вярва, че прабългарите имали държава от 2-ри век- това при положение, че първият им владетел е живял 300 години, а втория 150, просветлили са сите славяни що е то държава - а Полша, Чехия, Великоморавия, Сърбия, Хърватската държава- ги е създал някой друг, а не славяни, че освен Рус не е имало други държавни образувания на територията на днешна Русия, аристокрацията и изобщо, народът в България си останал прабългарски, а славянски държави няма през 14-век.
Изобщо, не си е работа да не си прабългарин на тоя свят...
Не съм изпадал чак в такива крайности. Поне не твърдя че ввички народи по света са българи, както някои. И все пак имаме доказано държава от началото на 7-и век, когато славянски държави не са се вясвали. Великоморавия е държава на Само, който не е бил славянин. Естествено, че е имало и чисти славянски държави, но те са по - късни образувания, това имах предвид. Изпреварваме ги по време, освен това имаме влияние върху тях, културно и цивилизационно. Колко точно е било голямо е друг въпрос и тук много може дасе спекулира, както от панслависти, така и от панбългаристи, че дори и от панобективистиНе 7, а 77 пъти по 7...
http://www.mathematicalanthropology.org/
Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм
Comment
-
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаТ. е. при наличието на производни титли като таркан, кавхан, кана боила колоброс, канартикин, твърде вероятно е и въпросното канасубиги да е част от тази тюркска титулатура.
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаВ България случаят е малко по-различен. Езикът на прабългарите е тотално подменен от славянския заедно с титлата на владетеля. Остават обаче останалите прабългарски титли, защото славяните просто не са имали аналози за тях. Така тези титли стават прабългарски заемки в славянския език.
- Княз Славун моли княз Борис да го приеме. А кавхан тогаз трябва да е по-нисша титла и съответно ранговата таблица излиза по по-друг начин. Княз Борис, един отбор князе и чак тогаз кавхан, ичургу боил и т.н. А и ако водачите на славянските племена са се наричали князе то княз не означава владетел, а по-скоро водач, защото славянските първенци не са били владетели (самодържци), а по-скоро първи сред равни. А и собствено какви титли имат славяните освен княз (да приемем, че е славянска)? Старейшина не е точно титла.
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаПо същия начин в Римската империя гр. "василевс" и "автократор" изместват старите римски титли "август" и "император" заедно с изместването на латинския език от гръцкия. Но доста от старите римски титли, които нямат гръцки аналози, остават - "патриций", "кесар" и др.
Срвн. и с Франкската държава.
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаПод "пославянчване" на прабългарската аристокрация мисля, че трябва да се разбира най-вече "възприемането на славянския език" от тази аристокрация.
transformator написаЗа контакти между кого и кого говориш в случая? Не ми е съвсем ясно. След като думата съществува във всички славянски езици, би следвало да е заета от готски или от някой друг германски език преди разпадането на праславянската общност, когато праславянският е бил единен. Това е станало доста преди девети век, така че няма смисъл да отиваме толкова напред.
IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написаКолкото до титлата канасубиги, според мен тя трябва да се разчлени кана субиги. Срвн. с титлите "кана боила колоброс", "багатур кана", "кана табан", както и с аварската титла "кана зауци". Вж. също "кавкан", "таркан", "боритаркан", "кампаган", "канарти кейнос"/"кана иртхи тюн" (Ст. Станилов 2003:3; Р. Рашев 2008: 245; ГИБИ ²²²: 305; ГИБИ V: 222, Цв. Степанов 1999: 90-91; Йорданов 2001: 73 ).
Stormbringer написаИ какво от това??? Или може би не признаваш подобен род доказателства?
Stormbringer написаПрез 9-ти век не управлява само Борис. Какво ще кажеш за Крумовите реформи?
Stormbringer написаОбаче са със славянска титла. А баща им как се е казвал?
Stormbringer написаТака...една вметка от мен. Митака е прав, че пославянчването започнало още при Крум и достигнало своята сила при Борис
Stormbringer написаНо Митака, обърни внимание на християнството - дали покръстването просто е някаква идея фикс на Борис или всъщност тя преследва много по-дълбоки цели. И аз изобщо не смятам, че е свързана с признаването на България за "цивилизована" държава ( или поне не е най-важната причина ). Причината е именно обединението на славяни и прабългари, превръщането им в единен народ - и то е започнато още от Крум. На този стремеж Симеон ( пък и Петър ) не изневеряват и продължават делото на Борис. Цар не е славянска титла, но не е и прабългарска. Тя е неутрална за двата народа и като такава - удобна за обединението им. Кавхан или ичиргубоил са прабългарски титли, но комитопул не е. Аз лично съм на мнение, че пославянчването не е станало напълно поне до Второто българско царство. Но определено прабългарската аристокрация, тяхните титли и особено пък езикът им нямат тази сила през 9-ти век, която са имали през 7-ми и 8-ми, за да се извърши преносът на прабългарска титла при останалите славяни.
Комитопул пак повтарям не е титла и не е на славянски.
Stormbringer написаТочно това е слабото място на твоята теория. Ти така и не обясни защо моравските, руските и т.н. славяни трябва да приемат една прабългарска титла. В това няма логика, защото те влияние на прабългари ( ако и да са имали някакъв контакт, то изобщо не е било по начина, по който това се случва в България ) не са имали, та да приемат някаква такава титла.
Stormbringer написаБеше ти обяснено, поради какви особености в славянския език, титлата княз има германски произход ( сега от кое точно племе - не знам ). Тъй като преносът на Кънензь и Пенензь е един и същ, за да докажеш теорията си, трябва също да обясниш защо Пенензь (монета), която използва същия принцип на пренос е прабългарска дума, а не германската Пфенинг?
Stormbringer написаИ още нещо - дай български текст ( с година естествено ), който е пренесен при останалите славяни в който думата княз или канас се споменава. Ама оригинален. Защото при препис всичко може да се случи.
Идеята ми е, не че е пренесен насилствено, а че самите владетели са почнали сами така да се наричат (това не важи разбира се за съвремениците на Борис, и затова, ако се намери поне един документ, че тогава славянските и не български владетели са се наричали така, то аз се предавам!
Comment
-
mitaca написаЗа контакти между (пра)българите и славяноезичните руски племена. Ако княз е руска заемка трябва да е имало достатъчно контакти като брой и време, за да влезе тя в употреба на балканите. Смятам, че е абсолютно невъзможно да е имало толкоз много и толкоз дълги контакти (до Борис), а обяснението, че е руска заемка е (предполагам ) напълно коректно. Само няма как да се е случило.
Comment
-
mitaca написаТочно тези титли не са с доказано тюркски характер.
Посочи някакво изследване по въпроса, различно от това, на П. Добрев, което доказва, че тези титли са ирански.
mitaca написаспоред вас титлата княз е съществувала преди и всяко племе е имало водач с титла княз. В рамките на тогавашна България е имало доста славянски племена и съответно князе.
mitaca написаНе аналогията не е коректна. По скоро след завладяване на западната Римска Империя, Императора е трябвало да се нарича кьонинг, защото така са се наричали водачите на германските племена, а той даже ди е бил германец, а Борис не е бил славянин.
mitaca написа... ако се намери поне един документ, че тогава славянските и не български владетели са се наричали така, то аз се предавам!
Comment
-
Един прост пример: според вас титлата княз е съществувала преди и всяко племе е имало водач с титла княз. В рамките на тогавашна България е имало доста славянски племена и съответно князе. Приемайки тази титла Борис става един от многото князе нали.
Някъде по негово време титлата "княз" вече е била диференцирана- местното самоуправление е било дотам рестриктирано, че дребните "князчета" се превръщат в кметове, старейшини. Още повече, че в рамките на тогавашна България няма споменати отделни славянски племена- явно народът е представлявал някаква по-хомогенна маса, която обаче се е нуждаела от единна религия, легитимираща еднакво за всички фигурата на владетеля- иначе той представлява върховен жрец само за една част от него, както вече се спомена. Дуалистичен религиозен култ би бил немислим при такива обстоятелства. Като се прибави и единният език, който несъмнено отразява количественото преимущество на славяноезичното население, картината се оформя като една унитарна, развита държава.
Фигурата "кнез" /като правораздаващ орган през турското владичесто/ според мен е по-късна и няма много общо.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
Comment