Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Участието на траките във формирането на българската народност

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Участието на траките във формирането на българската народност

Темата се появи като следствие от този пост в темата за северите - заб.модератор

Божидар Димитров смята, че траките не са взели участие при формирането на българската народност, тъй като те са елинизирани и романизирани още през античността, а по време на варварските нашествия са мигрирали на юг към големите градски центрове, за да търсят убежище.
    На друго място обаче, той твърди, че българите са първите европейци, тъй като край Варна е намерено най-старото злато в Европа. И независимо, че то е принадлежало на праисторическите хора, той го приписва на траките, чиито потомци сме били ние.
    Така че никакво твърдение на Б. Димитров не бива да ни учудва чак толкова.
    Last edited by Guy de Mont Ferrand; 13-02-2008, 12:22.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
    It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
    Божидар Димитров смята, че траките не са взели участие при формирането на българската народност, тъй като те са елинизирани и романизирани още през античността, а по време на варварските нашествия са мигрирали на юг към големите градски центрове, за да търсят убежище.
    Неудобно ми е да си призная, но в този случай съм съгласна с мнението на Божидар Димитров.

Comment

Мисълта ми беше, че той изказва две взаимно изключващи се мнения.
      А според мен, траките са взели някакво участие при формирането на българската народност, но едва ли някой може да каже точно колко голям е техният дял. Вероятно не е много голям. Мисля, че те трябва да са се включили най-вече под формата на власи, гърци и каракачани. Разбира се, от своя страна така изброените етноси не са чисти траки по произход.

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

През лятото говорих с един археолог от Поморие.За моя огромна изненада той ми заяви че през Средновековието Поморие никога не е бил гръцки град / за разлика от Несебър/.Няма гръцки погребения няма гръцка керамика.Градът е бил с тракийско население което след ²Х век е било асимилирано към българската народност.Многоброен народ като траките просто не може да изчезнат за едно - две поколения през ²V - V век.Вероятно част от тях наистина са били грецизирани но част от тях са били българизирани.Вероятно траките са били доминиращият елемент в областта между Родопите и Стара Планина до присъединяването на тази област към българската държава.

Comment

За археология не мога да говоря, но най-късните надписи на тракийски са от около 2-3 век, след това няма, само топоними. Изчезват личните тракийски имена също така, няма никакви заемки от тракийския в езиците на придошлите с преселението племена. А езикът е един от основните признаци на етническата принадлежност, да не кажа основния. Възможно е да е имало отделни населени места, в които да се е запазил тракийският етнос, но това трябва да се докаже не само с липса на гръцка керамика и погребения.

Comment

А погребенията през средновековието не трябва ли да са преди всичко християнски? По какво се отличава едно тракийско от едно гръцко погребение през средните векове?
            А дори и да става дума за траки, те вероятно са били толкова силно елинизирани по това време, че не съм сигурен за траки ли трябва да ги броим, или за гърци.:sm186:
            Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 13-02-2008, 15:58.

Comment

Очевидно има по какво - както може да се направи отграничение между българско и гръцко християнско погребение.Между другото в Поморие е открит хероон / типична тракийска сграда/ който се датира ²V - V век.За силната елинизация на траките доста може да се поспори.

Comment

Това, за хероона е интересно. Но съм по-склонен да приема, че става дума за ²V век, защото през 391 г. Теодосий ² забранява всички езически култове на територията на Империята.
                Но дори да е от V век, това си е през античността. А говорехме за средновековието.
                За степента на елинизация при траките не ми се спори, защото липсват доказателства за съществуването на тракийски език през средните векове. Освен ако албанският не е наистина наследник на този считан за мъртъв език. Но ако имаш някакви доказателства, ще ми е интересно да се запозная с тях. Не съм сигурен и на какъв език са говорили траките през V век. Твърде възможно е обаче по това време те все още да са се самоидентифицирали като траки. Така напр. през V век на власт е император Лео I, който произхождал от племето беси.

Comment

За да се твърди каквото и да е, за или против елинизацията и ромеизацията, трябва да се приведат сериозни и систематични доказателства.
                  1. Наличие на споменаване в изворите - след 6 век няма
                  2. Остатъци от езика (надписи, заемки, имена и т.н.- след 2 век (ако не ме лъже паметта, дали не беше и по-рано) - няма
                  3. Археологически доказателства (артефакти, светилища, погребения) - дайте да ги видим колко са, къде са и кое им е тракийското.

Любопитна съм какво е тракийско християнско погребение - трупоизгаряне с последващо погребване или ???

Comment

Според мен няма лошо да има открити тракийски културни паметници и пред VI век, но въпроса е че те са прекалено малко и не говорят за силно влияние на тракийската култура по тези земи в това време, а по-скоро за остатъчни групи, който постепенно окончателно се претапят и изчезват. А за елинизацията и латинизацията на траките незнам какво може да се спори, след като е много ясно отразено в историята кога се датират последните тракийски държавни образования и кога изчезват последните им институции, от там нататък е просто неминуемо за толкова време те да не възприемат много неща от господстващия чисто полически елинизъм и латино-елинизъм.

Така че и аз в този случай ще подкрепя Б.Д. Ако траките и да са участвали в формирането на българската народност, то само като добавки в генетичния фонд, като култура ми се струва просто невероятно или много малко вероятно.
                    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                    きさまはしんでくださいませんか
                    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

В езиково и етнокултурно отношение участието на траките при формирането на българската народност наистина е доста малко.
                      Но то и от културата на прабългарите и славяните не е останало много след налагането на християнството. Всъщност, днес от славяните е останал поне езикът. От прабългарите - името. От останалите - основно генетичен материал. Даже ако говорим за културен принос, то приносът на римляни, гърци и евреи при формирането на българската култура е не по-малък от този, на прабългарите и славяните. Да не кажем дори, че е по-голям.

Така че смело можем да поставим и римляните сред нашите предци.

Comment

Не твърдя че траките са основен фактор в създаването на бълтарската народност.Но тяхното участие не трябва да се пренебрегва.Щом е възможно хунски остатъци да оцелеят повече от 300 години в Среднодунавската равнина за да се влеят към маджарите защо това да не е възможно и с траките.Още повече че в сравнение с хуните траките са били несравнимо по многобройни.Процеса на елинизация на траките е доста спорен / приема се априори/ и може би се е реализирал само отчасти.Хана моите уважения към твоите позиции /доказала си твоята компетентност/ но не ми се спори кога точно е изчезнал тракийският език - във всеки случай е доста след ²² век.

Comment

Щом е възможно хунски остатъци да оцелеят повече от 300 години в Среднодунавската равнина за да се влеят към маджарите
                          Това пък как е доказано?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Говорим за т.нар.шекели.Май си има отделна тема на форума.

Comment

добре, аз наистина не съзм много на ти с българската археология, но какви черти от тракийската култура се запазват след създаването на ПБЦ.
                              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                              きさまはしんでくださいませんか
                              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Working...
                              X