Най-напред искам да благодаря на всички които проявиха интерес към скромното ми мнение. Още повече на тези които намериха време да напишат своите забележки. Аз още в първия пост казах, че има вероятност моето впечатление да е грешно или преувеличено. Така, а сега по-конкретно.
Като махнем "националния" какво остава от "държавния интерес"? За Рим например според мен остават Римското право, Сената, и писмените свидетелства за историята на Рим от Полибиус, Туцидит и най-вече статута и привилегиите които вървят с римското гражданство. В Персия също е имало високо развита администрация основана на писменна култура - закони и административни актове. Всички тези компоненти или липсват или са доста слабо застъпени в България.
Както Кало вече посочи проблемът е в начина по които са описани случилите се исторически събития. И защо при наличието на един Балкански полуостров има толкова противоречещи тълкувания в Българска, Гръцка, Турска, Македонска, Румънска истории?
Горното бе по повод на фразата "Тук ще бъде България" на Аспарух. А моето основание за използването на този пример бе, че това ми е било казано в час по история, и затова не мисля, че е само и единствено фолклор.
А защо има от юг, но не на север? Може би защото "нашата" южна е била всъщност Византийската "северна" граница. И тъй-като на север от нас няма Византия и ние нямаме ясни граници там.
Ами в това, че когато пъпчиви пубери от ВМРО и прочие "патриотични" организации издигат лозунги за България на три морета те със сигурност имат предвид България в модерния, националистичен смисъл, демек "Кога ке го газиме Вардаро?"
Ами, дребна подробност наречена "паспорт". В момента в които имаш паспорт ти имаш една родина, различна от "целия свят". Е, верно е, че някои държави разрешават двойно гражданство, но 1) не всички и 2) не знам дали някоя държава разрешава тройно, четворно и въобще цял-свят гражданство.
С уважение,
Иво Станоев
България, Римската империя, Персия и Хазарският хаганат са имали територии, граници, управление, дори "доктрини". А те са определяни не от национален, а от държавен интерес.
Нито българската, нито световната история са създадени за някакви пропагандни цели. Тези истории просто са се случили и са били описани.
Това е просто някакъв фолклор и не разбирам защо изобщо тук се споменава това нещо.
Границата на юг е била ясно очертана. За другите граници сведенията не са много сигурни и затова днес не можем да ги определим с голяма точност
А в какво точно се изразява днес тази опасност?
Но какво пречи целият свят да ти е родина и пак да си има нации
С уважение,
Иво Станоев
Comment