boilad написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Създаване на българската държава?
Collapse
X
-
Никъде не съм писъл,че се осланям на сегашните норми в международната политика.Става въпрос за имперската доктрина за универсалността на собствената държава,всички останали са в нейната сянка.
Вярно,че през V²²в. Империята води тежка война с Персия (при Ираклий),а от арабите губи доста територии,но е видно,че се е справила и е оцеляла,както и след сблъсъка й с българите.
Остани със здраве.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
http://hristoen4ev.blogspot.com/Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
- това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Случилото се дава съвсем ясен отговор на намеренията на Аспарух и потвърждава моята теза.
Остани със здраве.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
http://hristoen4ev.blogspot.com/Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
- това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Гост
Подходът ви към събитията може да се нарече дори и доста смешен, защото за какво му е на Аспарух да тръгва към Цариград, когато по един сравнително лесен начин той се сдобива от ромеите не само с ежегоден данък, но даже и с обширните, толкова необходими за поминъка на народа му, богати на вода и трева поля отвъд и отсам Дунав!?Stan: ...какво му е пречело на Аспарух да влезе в Цариград и да установи контрол над ресурсите на Империята.Last edited by Гост; 16-10-2011, 17:26.
Comment
-
Такааа...Темата започна да се отклонява от заглавието си.Време е да внесем малко яснота:
1.Какви са критериите при които говорим за държава?Ето моето мнение:http://forum.boinaslava.net/showthre...l=1#post282213
2.Има ли приемственост между Кубратова и Аспарухова България?Отново моето мнение:http://forum.boinaslava.net/showthre...l=1#post282189
3.Ако има приемственост,откога трябва да се приеме,че съществува държава България?И пак от мен:виж линка към първа точка.
П.П.И понеже спора се завихри около това при какви обстоятелства една държава от разглежданата епоха получава международно признание:1.До колко признанието от Византия има някакво значение и 2.Кога трябва да приемем,че империята признава дадена държава?
Ще ми бъде интересно да видя аргументирани мнения по всички въпроси.
Останете със здраве.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
Професоре, ако обичате, рекатирайте се поста - цитираният текст, не е мой, а на boilad!проф. Добрев написа Виж мнениеПодходът ви към събитията може да се нарече дори и доста смешен, защото за какво му е на Аспарух да тръгва към Цариград, когато по един сравнително лесен начин той се сдобива от ромеите не само с ежегоден данък, но даже и с обширните, толкова необходими за поминъка на народа му, богати на вода и трева поля отвъд и отсам Дунав!?
Comment
-
Не си го писал, обаче именно от гледна точка на сегашните норми разсъждаваш, което е груба грешка. Айде помисли и дефинирай какво значи точно "Византия признава България"?boilad написа Виж мнениеНикъде не съм писъл,че се осланям на сегашните норми в международната политика.Става въпрос за имперската доктрина за универсалността на собствената държава,всички останали са в нейната сянка.
Вярно,че през V²²в. Империята води тежка война с Персия (при Ираклий),а от арабите губи доста територии,но е видно,че се е справила и е оцеляла,както и след сблъсъка й с българите.
Остани със здраве.
Всъщност, Дунавска България е съществулала и преди 680 г., през тази година тя просто се разширява на юг от реката.
Comment
-
по 1) - никакво значение няма "признаването от Византия". Всъщност Византия временно се примирява с обстоятелствата, а не "признава" - иначе нямаше да има 700 години изпълнени с войни между българи и ромеи.boilad написа Виж мнение1.До колко признанието от Византия има някакво значение и 2.Кога трябва да приемем,че империята признава дадена държава?
Ще ми бъде интересно да видя аргументирани мнения по всички въпроси.
Останете със здраве.
2. Пак опираме до въпроса - коя е Византия, че да "признава". Такова животно просто в този период няма. Естествено, може да се зададе и обратният въпрос - договорът от 681 г. не е ли всъщност признаване на Византия от страна на България?
А това, поставя и друг въпрос - кой и кога е "признал" Вазантия. Въобще това с "признаването" си е бош лаф както и да се гледа.
Comment
-
Stan написа Виж мнениедоговорът от 681 г. не е ли всъщност признаване на Византия от страна на България?
ей право в целта! И аз съм се замислял, че аджеба, ако за момент решим да извъртим договора от прабългарска гледна точка си е чисто и просто "признаване на правото на съществуване" на няква си Византия на юг, в замяна, на което тя цака парички на бай ти хан Аспарух
Точно толкова е релевантно
.
Comment
-
Поне по един въпрос постигнахме съгласие,че България съществува преди 680г.До някъде съм съгласен и с възражението ти,че Византия не признава,а се примирява,но си оставам на мнението,че за да съществува една държава й е необходимо международно признание.Да мислиш,че Византия,Източната Римска Империя или както искаш я наречи няма никаква тежест в международната политика си е твое право (никоя държава не съществува изолирано).
И понеже нямам намерения да разпалвам спор по отношение на това коя е Византия и какво е нейното значение,мисля да сложа край на спора.
П.П.Професоре,наистина какво искате да кажете,че и на мен нищо не ми е ясно?
Останете със здраве.Last edited by boilad; 16-10-2011, 19:42.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
Гост
Съжалявам за неволната си грешка и ви поднасям извиненията си!Stan написа Виж мнениеПрофесоре, ако обичате, рекатирайте се поста - цитираният текст, не е мой, а на boilad!
Comment
-
Гост
Искам да кажа това, че след добре известната война, крайната цел на прабългарите на Аспарух да заемат и да се установят по тези земи вече е постигната.boilad написа Виж мнениеПрофесоре,наистина какво искате да кажете,че и на мен нищо не ми е ясно?
Именно поради няма изобщо никаква нужда от завладяване на Цариград и "установяване контрол над ресурсите на Империята", както вие се изразявате.
Тази нужда ще възникне едва при Крум и ще достигне своя връх при Симеон.
Тя обаче е напълно естествената реакция на българите срещу голямото желание и намерение на гърците да ги прогонят от тези земи.
Comment
-
Приблизително мненията ни съвпадат и не смятам,че някога българите са искали да превземат цялата Империя,дори при Крум и Симеон.Просто в цитирания пасаж иронично опонирах на Stan,който защитава тезата,че мнението на Византия няма абсолютно никаква тежест в международен план,когато става въпрос за признаване на държавата България.Моля,четете внимателно преди да си позволявате да извадите цитат от контекста и да го коментирате(не знам вече за кой път и в коя поредна тема вече пиша това).Ето линк към мнението на Stan http://forum.boinaslava.net/showthre...l=1#post282231
Останете със здраве.
П.П.Ако и Вие подобно на Stan приемате,че през Средните векове всичко се е решавало със силата на оръжието проблема си е Ваш!Явно за някои хора "дипломация" е непозната дума.Last edited by boilad; 16-10-2011, 21:00.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
И през 681 г. кой точно се интерисува от мнението на Византия за това дали признава България или не?boilad написа Виж мнениеПросто в цитирания пасаж иронично опонирах на Stan,който защитава тезата,че мнението на Византия няма абсолютно никаква тежест в международен план,когато става въпрос за признаване на държавата България.
- Арабския халифат?
- Аварския каганат?
- славянските племена на Балканите?
- папата?
- лангобардите?
- франките?
Май на всички тях въобще не им дреме за мнението на Византия.
Comment
-
И понеже нямам намерения да разпалвам спор по отношение на това коя е Византия и какво е нейното значение,мисля да сложа край.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
Comment