Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Създаване на българската държава?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

boilad написа Виж мнение
    Уважавеми,Stan,вярата ти във всемогъщата сила на българското оръжие е забележителна,но в такъв случай какво му е пречело на Аспарух да влезе в Цариград и да установи контрол над ресурсите на Империята..
    Предполагам, стените на същият този Цариград са били една сериозна пречка в това начинание... и Аспарух едва ли е имал такива намерения.

Comment

Никъде не съм писъл,че се осланям на сегашните норми в международната политика.Става въпрос за имперската доктрина за универсалността на собствената държава,всички останали са в нейната сянка.
      Вярно,че през V²²в. Империята води тежка война с Персия (при Ираклий),а от арабите губи доста територии,но е видно,че се е справила и е оцеляла,както и след сблъсъка й с българите.
      Остани със здраве.
      Liberte, egalite, fraternite
      Viva la revolution
      Zalmoxis написа
      Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
      http://hristoen4ev.blogspot.com/
      dibo написа
      Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
      - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

Comment

Случилото се дава съвсем ясен отговор на намеренията на Аспарух и потвърждава моята теза.
        Остани със здраве.
        Viva la revolution
        Zalmoxis написа
        Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
        dibo написа

Comment

Stan: ...какво му е пречело на Аспарух да влезе в Цариград и да установи контрол над ресурсите на Империята.
          Подходът ви към събитията може да се нарече дори и доста смешен, защото за какво му е на Аспарух да тръгва към Цариград, когато по един сравнително лесен начин той се сдобива от ромеите не само с ежегоден данък, но даже и с обширните, толкова необходими за поминъка на народа му, богати на вода и трева поля отвъд и отсам Дунав!?
          Last edited by ; 16-10-2011, 17:26.

Comment

Такааа...Темата започна да се отклонява от заглавието си.Време е да внесем малко яснота:
            1.Какви са критериите при които говорим за държава?Ето моето мнение:http://forum.boinaslava.net/showthre...l=1#post282213
            2.Има ли приемственост между Кубратова и Аспарухова България?Отново моето мнение:http://forum.boinaslava.net/showthre...l=1#post282189
            3.Ако има приемственост,откога трябва да се приеме,че съществува държава България?И пак от мен:виж линка към първа точка.

П.П.И понеже спора се завихри около това при какви обстоятелства една държава от разглежданата епоха получава международно признание:1.До колко признанието от Византия има някакво значение и 2.Кога трябва да приемем,че империята признава дадена държава?
            Ще ми бъде интересно да видя аргументирани мнения по всички въпроси.
            Останете със здраве.
            Viva la revolution
            Zalmoxis написа
            dibo написа

Comment

проф. Добрев написа Виж мнение
              Подходът ви към събитията може да се нарече дори и доста смешен, защото за какво му е на Аспарух да тръгва към Цариград, когато по един сравнително лесен начин той се сдобива от ромеите не само с ежегоден данък, но даже и с обширните, толкова необходими за поминъка на народа му, богати на вода и трева поля отвъд и отсам Дунав!?
              Професоре, ако обичате, рекатирайте се поста - цитираният текст, не е мой, а на boilad!

Comment

boilad написа Виж мнение
                Никъде не съм писъл,че се осланям на сегашните норми в международната политика.Става въпрос за имперската доктрина за универсалността на собствената държава,всички останали са в нейната сянка.
                Вярно,че през V²²в. Империята води тежка война с Персия (при Ираклий),а от арабите губи доста територии,но е видно,че се е справила и е оцеляла,както и след сблъсъка й с българите.
                Остани със здраве.
                Не си го писал, обаче именно от гледна точка на сегашните норми разсъждаваш, което е груба грешка. Айде помисли и дефинирай какво значи точно "Византия признава България"?
                Всъщност, Дунавска България е съществулала и преди 680 г., през тази година тя просто се разширява на юг от реката.

Comment

boilad написа Виж мнение
                  1.До колко признанието от Византия има някакво значение и 2.Кога трябва да приемем,че империята признава дадена държава?
                  Ще ми бъде интересно да видя аргументирани мнения по всички въпроси.
                  Останете със здраве.
                  по 1) - никакво значение няма "признаването от Византия". Всъщност Византия временно се примирява с обстоятелствата, а не "признава" - иначе нямаше да има 700 години изпълнени с войни между българи и ромеи.
                  2. Пак опираме до въпроса - коя е Византия, че да "признава". Такова животно просто в този период няма. Естествено, може да се зададе и обратният въпрос - договорът от 681 г. не е ли всъщност признаване на Византия от страна на България?
                  А това, поставя и друг въпрос - кой и кога е "признал" Вазантия. Въобще това с "признаването" си е бош лаф както и да се гледа.

Comment

Stan написа Виж мнение
                    договорът от 681 г. не е ли всъщност признаване на Византия от страна на България?
                    ей право в целта! И аз съм се замислял, че аджеба, ако за момент решим да извъртим договора от прабългарска гледна точка си е чисто и просто "признаване на правото на съществуване" на няква си Византия на юг, в замяна, на което тя цака парички на бай ти хан Аспарух Точно толкова е релевантно .

Comment

Поне по един въпрос постигнахме съгласие,че България съществува преди 680г.До някъде съм съгласен и с възражението ти,че Византия не признава,а се примирява,но си оставам на мнението,че за да съществува една държава й е необходимо международно признание.Да мислиш,че Византия,Източната Римска Империя или както искаш я наречи няма никаква тежест в международната политика си е твое право (никоя държава не съществува изолирано).
                      И понеже нямам намерения да разпалвам спор по отношение на това коя е Византия и какво е нейното значение,мисля да сложа край на спора.

П.П.Професоре,наистина какво искате да кажете,че и на мен нищо не ми е ясно?
                      Останете със здраве.
                      Last edited by boilad; 16-10-2011, 19:42.
                      Viva la revolution
                      Zalmoxis написа
                      dibo написа

Comment

Stan написа Виж мнение
                        Професоре, ако обичате, рекатирайте се поста - цитираният текст, не е мой, а на boilad!
                        Съжалявам за неволната си грешка и ви поднасям извиненията си!

Comment

boilad написа Виж мнение
                          Професоре,наистина какво искате да кажете,че и на мен нищо не ми е ясно?
                          Искам да кажа това, че след добре известната война, крайната цел на прабългарите на Аспарух да заемат и да се установят по тези земи вече е постигната.

Именно поради няма изобщо никаква нужда от завладяване на Цариград и "установяване контрол над ресурсите на Империята", както вие се изразявате.

Тази нужда ще възникне едва при Крум и ще достигне своя връх при Симеон.

Тя обаче е напълно естествената реакция на българите срещу голямото желание и намерение на гърците да ги прогонят от тези земи.

Comment

Приблизително мненията ни съвпадат и не смятам,че някога българите са искали да превземат цялата Империя,дори при Крум и Симеон.Просто в цитирания пасаж иронично опонирах на Stan,който защитава тезата,че мнението на Византия няма абсолютно никаква тежест в международен план,когато става въпрос за признаване на държавата България.Моля,четете внимателно преди да си позволявате да извадите цитат от контекста и да го коментирате(не знам вече за кой път и в коя поредна тема вече пиша това).Ето линк към мнението на Stan http://forum.boinaslava.net/showthre...l=1#post282231
                            Останете със здраве.

П.П.Ако и Вие подобно на Stan приемате,че през Средните векове всичко се е решавало със силата на оръжието проблема си е Ваш!Явно за някои хора "дипломация" е непозната дума.
                            Last edited by boilad; 16-10-2011, 21:00.
                            Viva la revolution
                            Zalmoxis написа
                            dibo написа

Comment

boilad написа Виж мнение
                              Просто в цитирания пасаж иронично опонирах на Stan,който защитава тезата,че мнението на Византия няма абсолютно никаква тежест в международен план,когато става въпрос за признаване на държавата България.
                              И през 681 г. кой точно се интерисува от мнението на Византия за това дали признава България или не?
                              - Арабския халифат?
                              - Аварския каганат?
                              - славянските племена на Балканите?
                              - папата?
                              - лангобардите?
                              - франките?
                              Май на всички тях въобще не им дреме за мнението на Византия.

Comment

И понеже нямам намерения да разпалвам спор по отношение на това коя е Византия и какво е нейното значение,мисля да сложа край.
                                Viva la revolution
                                Zalmoxis написа
                                dibo написа

Comment

Working...
                                X