До Емона е , която си дал за пример по-горе:
и която пак е на север от Месемврия
Хайде да вземем най-накрая да мерим с еднакъв аршин, а? Между другото не знам какъв е тоя нос Палеокастро, има такава крепост на н. Емине, иначе такова географско понятие не ми е известно.
Питах само какво мислите и дали коренът -виза не е тракийски
Не си спомням да съм казал, че точно това доказва наличието на българско население.
Обаче казах нещо за "аргументите, които се използват в спор, пък и за патоса, който се влага".
Явно пак ще трябва да повтарям, че не съм казвал нищо относно това кое какво доказва и какво не. Питах само какво мислите, нищо повече. Поне стигнахме до консенсус, че името "Тутхон" е българско. В книгата на Петър Коледаров виждам града означен на картата на Средновековна България и с името "Въхело", което не ми беше известно, но явно е побългарена форма на "Анхиало". А "Цариград", доколкото си спомням, е наричан в български средновековни извори "от Търново и Северна България" и "Константиновия град", което е дословен превод на гръцкото "Константинопол". Пак ще спомена аршина...
[U]Искам най-любезно да ви помоля да не ми приписвате отново неща, които не съм казал (което се случва за n-ти път в тази тема!), мисля, че вече е прекалено, благодаря Ви предварително
.
Много съм съгласен със следното мнение на Къзъл Дели:
И аз си мисля същото, на няколко места в "традиционната" българска историография, т.е. в сравнително скорошни трудове, да речем от 70-80-те год. на миналия век, съм срещал твърдението, че градовете по крайбрежието придобиват български характер към края на 13 - нач. на 14 век. Вие, струва ми се, отхвърляте напълно тази теза, аз не съм склонен да я приема в нейния краен вариант, но по-скоро в "умерен" такъв, който поддържа мнението, че основната маса е гръцка (поне на юг от Балкана), но българското население е поне второ по многобройност, а може и да е преобладаващо в някои градове. Не разбирам следния въпрос:
който ми седи някак си излишно...Нали все пак искаме да изясним максимално какво е положението въз основа на всички данни, с които разполагаме, лично на мен ми е интересно какво ще излезе и, ако не се заяждаме, темата се развива добре. Аз поне изобщо не съм искал да се заяждам с моя въпрос, ако това си разбрал, просто смятам, както казах вече в пост 344, че твърдението за топонимията в пост 340 не е достатъчно пунктуално. Стан пък явно в спора си с мен "забравя" умерения си тон в пост 338:
и в следващите постове говори за изцяло, 100 % гръцка средновековна топонимия по крайбрежието, което явно не е съвсем така. Явно е че има и българска средновековна топонимия дори и на юг от Балкана, нищо, че преобладаващата е гръцка по произход. Какъв е огромният проблем с това? И в самата дн. Гърция ако не се лъжа има средновековни пристанища със славянски имена като Главиница (в Епир). Или какво: аз да взема да си замълча и да се оттегля наказан в ъгъла, ревейки самотно, щото не съм си научил урока и съм яко тъп, необразован и безпросветен?
и която пак е на север от Месемврия
Хайде да вземем най-накрая да мерим с еднакъв аршин, а? Между другото не знам какъв е тоя нос Палеокастро, има такава крепост на н. Емине, иначе такова географско понятие не ми е известно.Питах само какво мислите и дали коренът -виза не е тракийски
Не си спомням да съм казал, че точно това доказва наличието на българско население.
Обаче казах нещо за "аргументите, които се използват в спор, пък и за патоса, който се влага".Явно пак ще трябва да повтарям, че не съм казвал нищо относно това кое какво доказва и какво не. Питах само какво мислите, нищо повече. Поне стигнахме до консенсус, че името "Тутхон" е българско. В книгата на Петър Коледаров виждам града означен на картата на Средновековна България и с името "Въхело", което не ми беше известно, но явно е побългарена форма на "Анхиало". А "Цариград", доколкото си спомням, е наричан в български средновековни извори "от Търново и Северна България" и "Константиновия град", което е дословен превод на гръцкото "Константинопол". Пак ще спомена аршина...
[U]Искам най-любезно да ви помоля да не ми приписвате отново неща, които не съм казал (което се случва за n-ти път в тази тема!), мисля, че вече е прекалено, благодаря Ви предварително
.Много съм съгласен със следното мнение на Къзъл Дели:
И аз си мисля същото, на няколко места в "традиционната" българска историография, т.е. в сравнително скорошни трудове, да речем от 70-80-те год. на миналия век, съм срещал твърдението, че градовете по крайбрежието придобиват български характер към края на 13 - нач. на 14 век. Вие, струва ми се, отхвърляте напълно тази теза, аз не съм склонен да я приема в нейния краен вариант, но по-скоро в "умерен" такъв, който поддържа мнението, че основната маса е гръцка (поне на юг от Балкана), но българското население е поне второ по многобройност, а може и да е преобладаващо в някои градове. Не разбирам следния въпрос:
който ми седи някак си излишно...Нали все пак искаме да изясним максимално какво е положението въз основа на всички данни, с които разполагаме, лично на мен ми е интересно какво ще излезе и, ако не се заяждаме, темата се развива добре. Аз поне изобщо не съм искал да се заяждам с моя въпрос, ако това си разбрал, просто смятам, както казах вече в пост 344, че твърдението за топонимията в пост 340 не е достатъчно пунктуално. Стан пък явно в спора си с мен "забравя" умерения си тон в пост 338:
и в следващите постове говори за изцяло, 100 % гръцка средновековна топонимия по крайбрежието, което явно не е съвсем така. Явно е че има и българска средновековна топонимия дори и на юг от Балкана, нищо, че преобладаващата е гръцка по произход. Какъв е огромният проблем с това? И в самата дн. Гърция ако не се лъжа има средновековни пристанища със славянски имена като Главиница (в Епир). Или какво: аз да взема да си замълча и да се оттегля наказан в ъгъла, ревейки самотно, щото не съм си научил урока и съм яко тъп, необразован и безпросветен?

) Та в този случай както за жалост и в много други, ако "авторитите" говорят за побългаряването на черноморските градове ми се струва, че са изфабрикували поредната пресилена теза, която не почива на никаква доказателствена база, ако да не е и в ярко противоречие с известните извори (и такива случаи има). 
Comment