Guy de Mont Ferrand написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Военен флот !?
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеМи де да знам, обясни ми, щото на мен хич не ми е ясна цялата тази история, да не говорим, че хич не ми е ясно също и как/кога османците вземат Добруджа и под каква форма и дали имат действителен контрол преди Мехмед ² да консолидира властта си. А това, че Шилтбергер казал за 3-те Българии е хубаво, но съм сигурен, че ще се намерят още 10 извора, които да казват, че това е земята на Добротица и т.н. та дай да не го преекспонираме, всъщност аз така и не съм сигурен, че разбирам какво точно иска да кажеш?Last edited by Guy de Mont Ferrand; 27-01-2012, 15:27.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеМисля, че се събираме да обменяме мисли и кой крив и кой прав накрая в даден спор е последно по значимост, ако произлиза нещо градивно от цялата работа!A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написа Виж мнениеДа, Къзъл, но кой в такъв случай е цар на България между 1360 и 1385 г. когато имаме известия за боен флот на Добротица? Иван Срацимир или Иван Шишман? А Ханс Шилтбергер защо пише за "три страни, които и трите се казват България"?A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Ги, съжалявам, че почвам с бележка, но ти като модератор би следвало да бъдеш в състояние да зарежеш отклоненията от добрия тон досега и да се върнеш към сладкия мохабет. Пак да кажа, че познавам и двама ви, абсолютно съм убеден, че бихте се разбрали, ако седнете на една маса, има ли смисъл да се размахват бойни брадви и да се праскат тежки приказки на масата
Сега по трите Българии, но не знам дали не бива да се пренесе в отделна тема, ти си прецени. Точно азбучните учебникарски постановки в българската историография много често са ме смущавали, щото като почнеш да ги ръчкаш излизат не дотам бетонирани. Лично аз не знам някой да е показал каквато и да е родствена връзка на династията на Шишмановци с тази на Балък-Чулпан-Добротица (ако изобщо въвряха в този ред, както казах не съм много в час), а по-скоро сякак изглежда да нямат нищо общо. Освен това сякак изглежда Добротица & Co. да си провеждат самостоятелна политика, та ако и Шилтбергер казва, че има 3 Българии не виждам как това пречи на тезата, че династията (тук е големият въпрос и на мен пра-гагаузи ми харесва) си управлява територията самостоятелно или в васална връзка с Шишман, а по-късно с Мурад. Между другото, според както сочи науката, Баязид ² трябва да е гътнал уж деспотството и да е де юре османска територия, та тук сведението на Шилтбергер е в конфликт с тази теза (ако разбира се четеш Шилтбергеровото сведение, така както ти). А отделен въпрос е, че мазалото там е пълно и хронологията на кой какво държи и до кога в района хич не е убедителна. Що се отнася до гагаузите, осм. регистри от 16 в. категорично показват, че ги има там, не виждам защо да не са били и от по-рано? Стига да не държиш на тезата, която лансира преди време, че това са местни хора, които почнали да говорят турски. Та мисълта ми е, че има бая поле за дискусия, та не ми се струва, че всичко е така добре изяснено както ти го представяш. Тук археологията би била много от полза, но там съм съвсем бос
Comment
-
Мисля, че примерът с Драгаш е твърде неуместен поради простата причина, че той се отцепва от Сърбия, а не от България, какъвто е случаят с Добруджанското деспотсво.
Мисля също, че като се говори за крепостите в подножието на Източна Стара планина, не е лошо да се погледнат изворите, защото, човек с изненада може да установи, че тези крепости са доста лабилни в политическо отношение и в рамките на няколко години няколко пъти от ромейски стават български и обратно, при това жителите им се предават без бой на всяка войска, която се зададе
Мисля също, че е напълно безпредметно въобще писането по тази тема тук, където единственото вярно мнение е това на модератора. Ако на модератора му стиска нека си ги публикува. Така ще могат спойно да бъдат обсъдени, без да бъдат трити мненията изразяващи несъгласие.
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написа Виж мнениеОт 1371 г. има три български държавни формирования - Видинското царство на Йоан Срацимир, Търновското царство на Йоан Шишман и Добруджанското деспотство на Добротица.
Comment
-
Stan написа Виж мнениече тези крепости са доста лабилни в политическо отношение и в рамките на няколко години няколко пъти от ромейски стават български и обратно, при това жителите им се предават без бой на всяка войска, която се зададе
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеГи, съжалявам, че почвам с бележка, но ти като модератор би следвало да бъдеш в състояние да зарежеш отклоненията от добрия тон досега и да се върнеш към сладкия мохабет. Пак да кажа, че познавам и двама ви, абсолютно съм убеден, че бихте се разбрали, ако седнете на една маса, има ли смисъл да се размахват бойни брадви и да се праскат тежки приказки на масата
Сега по трите Българии, но не знам дали не бива да се пренесе в отделна тема, ти си прецени. Точно азбучните учебникарски постановки в българската историография много често са ме смущавали, щото като почнеш да ги ръчкаш излизат не дотам бетонирани. Лично аз не знам някой да е показал каквато и да е родствена връзка на династията на Шишмановци с тази на Балък-Чулпан-Добротица (ако изобщо въвряха в този ред, както казах не съм много в час), а по-скоро сякак изглежда да нямат нищо общо. Освен това сякак изглежда Добротица & Co. да си провеждат самостоятелна политика, та ако и Шилтбергер казва, че има 3 Българии не виждам как това пречи на тезата, че династията (тук е големият въпрос и на мен пра-гагаузи ми харесва) си управлява територията самостоятелно или в васална връзка с Шишман, а по-късно с Мурад.
Между другото, според както сочи науката, Баязид ² трябва да е гътнал уж деспотството и да е де юре османска територия, та тук сведението на Шилтбергер е в конфликт с тази теза (ако разбира се четеш Шилтбергеровото сведение, така както ти).
А отделен въпрос е, че мазалото там е пълно и хронологията на кой какво държи и до кога в района хич не е убедителна. Що се отнася до гагаузите, осм. регистри от 16 в. категорично показват, че ги има там, не виждам защо да не са били и от по-рано? Стига да не държиш на тезата, която лансира преди време, че това са местни хора, които почнали да говорят турски. Та мисълта ми е, че има бая поле за дискусия, та не ми се струва, че всичко е така добре изяснено както ти го представяш. Тук археологията би била много от полза, но там съм съвсем босA strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Stan написа Виж мнениеМисля също, че е напълно безпредметно въобще писането по тази тема тук, където единственото вярно мнение е това на модератора. Ако на модератора му стиска нека си ги публикува. Така ще могат спойно да бъдат обсъдени, без да бъдат трити мненията изразяващи несъгласие.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
KIZIL DELI написа Виж мнениеУф, че досадно, сега виждам, че си писал, пардон. Какво е българското на Добруджанското деспотство? Династията българска ли е? Не се ебавам питам сериозно.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Ето какво пише Ю. Венелин за Каварна:
"К 12 часу мы остановились в виду Коварны. Это местечко возле морского берега. До войны могло считаться в нем до 500 домов или 3500 жителей, из числа коих около ⅓ доли были болгаре. Турки [местечко] обнесли было земляным валом, который им ни к чему не послужил, ибо страх от приближающегося москова проникает не только чрез турецкие земляные валы, но и некоторые каменные стены: т.е. турки убрались заблаговременно в Варну, утащив за собою и болгар. Я вышел в местечко; многие турецкие и болгарские семейства возвратились уже в свои дома. Посреди местечка проходит в дуговидном направлении к морю глубокий (с 25-30 саженей глубины) звор. В местечке несколько мелочных лавок; я зашел в одну болгарскую, но к несчастью не мог разговориться с хозяином, ибо [он] не знал болгарского языка, кроме турецкого, как и все почти болгаре, коварнские уроженцы. Однако нашлось двое стариков, которые, в молодости сюда зашед, не забыли своего языка. Мне показалось замечательною аналогия между именами Варны и Коварны; старичок мне объяснил, что настоящее имя Коварны есть Говорна, слово болгарское, что это было прежде большое чисто болгарское село и что турки сюда переселились за его память и исковеркали название. Здесь находилась большая каменная и хорошей архитектуры болгарская церковь, но турки, уходя в Варну, развалили ее; я осмотрел одни развалины."
Според мен никак не е невероятно българите да изоставят постепенно майчиния си език, контатктувайки основно на турски с преобладаващото турско население на Добруджа по това време. Християнските анклави са доста малобройни, почти без пряка връзка помежду си. Ето и карта на Добруджа от средата на 19 в.
Comment
-
Малко брОене; споменаване на българския етноним в сметководната книга на Антоан Барбиер или Антонио Барбери, 1366-67 г.:
Приходи:
III. България (2)
Сбор на всички приходи:
България (1)
Разходи:
321. България (1)
328. България (1)
356. български (1)
358. български (1)
359. български (1)
362. български (1)
370. български (1)
388. България (1)
395. България (2)
422. България (1)
503. България (1)
508. България (1)
607. България (2)
797. България (1)
Сбор на всички разходи:
български (1)
Общ брой на споменаване на етнонима = 20 (по Гюзелев, В. Три етюда..., С. 2009)
Брой на споменаване на етноним гагаузи/прагагаузи/Гагаузия = 0Last edited by Guy de Mont Ferrand; 27-01-2012, 14:41.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
nikibars написа Виж мнение...
Положението на Добруджа се още повече влошило след присъединението на Кримското татарско ханство в 1476 г. към османското царство, когато тя станала най-близката сухопътна връзка на Турция с новата и васална държава.Last edited by Guy de Mont Ferrand; 27-01-2012, 15:40.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Stan написа Виж мнениеМисля, че примерът с Драгаш е твърде неуместен поради простата причина, че той се отцепва от Сърбия, а не от България, какъвто е случаят с Добруджанското деспотсво.
Ок, по всяка вероятност династията е куманска, т.е. от турски (тюркски ако предпочитате) произход. Но такива са династиите и в Търново и Видин - част от предците и имената им са турски без обаче те да имат различно от българското самосъзнание. Явно е, че става въпрос за асимилирани от българите турски благородници, явно е и че са кумани и че идват на власт след въстанието на Ивайло и продължителната гражданска война в България през 1277-80 г. При положение, че първата такава династия е Тертер, чийто кумански произход се проследява задоволително и че имаме същото име засвидетелствано в династията на Добротица, защо е необходимо да изравяме някакви нови и чужди на българите владетелски родове (примерно пра-гагаузки), когато най-близкото до акъла е, че Балик/Балък и Иванко Тертер по всяка вероятност са потомци на клон на същата династия? На запад е Шишман, на изток - Тертер, все кумани и съответно турци и все българизирани - какъв е проблема?A strong toun Rodez hit is,
Comment
Comment