Стига де, протогагауза е ясно, че се базикам, даже съм сложил емотиконче. Но това за нефа е наистина интересно. Значи в края на 14 век са узрели за корабоплаване.
Иначе наистина излишно се нервиш.
Иначе наистина излишно се нервиш.
), но и да не е (а какъв е тогава всъщност?) генуезците са може би дори с една идея по-напред от венецианците като мореплаватели в ония години. Най-добрите. Факт

А за "Добрият деспот Добротица" има ли някаде посочено да се чувствал някакъв, освен деспот, или да е не е Тертер... http://liternet.bg/publish13/p_pavlov/gagauzi.htm Но като погледна територията на деспотството много съвпада с разпространението на балканския гагаузки... http://www.museumsilistra.net1.cc/in...d=47&Itemid=65 ...а и с разпространението на неславянските некрополи в Мизия и Малка Скития.
Какво общо има Гагаузландия с генуезците; деспотът да не се е чувствал деспот...а какъв тогава? "Да е не е Тертер" изобщо не го разумЕвам, пък "балканския гагаузки" е ок, ама тогава що на север от Дунава го е нямало Добротица? Виж: това за разпространението на населението донякъде приемливо се обяснява с географски подробности: нормално е на юг и север от Дунав да има еднородно конно и, що не, тюркоезично население, Добруджа фактически представлява едно продължение на Великата евразийска степ, но на юг от Дунав.
Какво общо има Гагаузландия с генуезците; деспотът да не се е чувствал деспот...а какъв тогава? "Да е не е Тертер" изобщо не го разумЕвам, пък "балканския гагаузки" е ок, ама тогава що на север от Дунава го е нямало Добротица? Виж: това за разпространението на населението донякъде приемливо се обяснява с географски подробности: нормално е на юг и север от Дунав да има еднородно конно и, що не, тюркоезично население, Добруджа фактически представлява едно продължение на Великата евразийска степ, но на юг от Дунав.
...А, сетих се, отбелязали са го на картите си заедно с още 1567 други пристанища (

)!!! Къде се е "самоопределял Добротица"? Татарите са едни "верующи", ум да ти зайде...особено през 14 век.
ти пръв го използва този термин ("конни народи"), аз просто те цитирах, не помня да съм го употребявал някъде другаде, защото не ме кефи особено
Тюрките още от Алтай са си номадско население или поне полу-номадско, мобилността е и основната причина днес да има тюркоезично население толкова далеч от прародината им (какви пет лева, опс 100 процента?!?). Преди тях степите са владеели ираноезичните, едва към 6-ти век балансът се променя в полза на тюркоезичните, така че горният пост ми седи уекинко така излишно, нещо като изхвърляне ли, заяждане ли (между другото не съм чел Тангра/Танакра, както и да се пише).

Comment