Хан Тервел и арабите

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Sulla
    Dictator Reipublicae Romanae
    • Nov 2006
    • 362

Я поеми въздух и карай по-спокойно, че както си се засилила направо си разкатала фамилията на граматиката .

Comment

• Darkas
      ветеран
      • May 2007
      • 757

Как би изглеждал този пост след малка редакция:

"В ранното средновековие (след създаването на Дунавска България) хан Тервел успява да утвърди България като държава. След опита на измама на Юстиниан с/у българския кан се сключва договор м/у Византия и България, в който има 4 точки. Една от тях е да си разменят предателите. Факт е също така, че двете държави взаимно се защитават (всяка служи като преграда за враговете на другата) особено срещу общи заплахи, каквито са арабите. Лъв ²²² и Тервел затова са се обединили с/у тях и първи са ги отблъснали, като по този начин са им попречили да навлязат в Европа"
      Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

• поручик
        новак
        • Mar 2008
        • 21

Тази тема се е получила доста интересна,ама в тези 6 страници има по-малко информация за Тервел и арабите отколкото за средновековната и антична история.

Доста смешно звучат постове като - "Българите са били Християни",или Тервел е бил Християнин".Все пак се замислете - Тервел живее доста преди Борис.А това той да е бил Християнин е много малко вероятно,но ако е бил,е трябвало това да е тайна,народа не би го приел.Все пак когато Борис покръства българите,болярите възтават...

А за взаймоотношения България-Византия съм чувал , че в стремежа си да превземат Константинопол,Българите са опирали до арабите...
        За броя на знам,че са били избити около 20 000 араби , но не може да е сигурно...

А защо не насоча мислите в друга посока-какво е щяло да стане,ако Тервел не беше помогнал на Византия..Дали Арабите са щели да я превземат,или Византия е щяла да победи и всички последици от тези промени
        Не на религията

Comment

• shadowsong
          Кръвопиеща Мамуто-Хиена
          • Nov 2007
          • 304

Виж това ще е интересна алтернативка българите не помагат на Византия, може да добавим, че и Шарл Мартел (май така се казваше) е умрял от сифилис та франките са премазани.
          За алтернативката сериозно правете тема и да почваме.
          за арабите 32 хиляди мисля,че бяха. Разбира се и дума не може да става за 100% достоверност, но това е което имаме.
          Кръвта из нашите гърди
          не е съвсем изляна!
          Народе, цял стани! Иди!
          Че Македония въстана.

Comment

• Коцето
            Дуелист
            • Jun 2007
            • 452

Карл Мартел, аз поне така съм го чел.

Comment

• Satavaxan
              любознателен
              • May 2007
              • 129

Малко за цифрите в тази битка:
              Кампанията през 717-718 е била дълго подготвяна от страна на арабите.
              През 90те години на 7век приключили поредните размирици в халифата и експанзията незабавно била възобновена по всички направления - на запад били превзети Магреб и Иберийския п-ов, на изток - дн. Афганистан и Средна Азия. Същевременно Византия се гърчела във вътрешна криза след 695г.
              Позготовката за похода е траяла няколко години. Не е невъзможно арабската армия да е била от порядъка на 100-120 хил. войници, защото такива армии е имало макар и по рядко, в историята. Халифатът е разполагал с достатъчно ресурси за да поддържа обща армия от поне 200-300 хил. войници и да може да използва значителна част от нея за настъпателни операции.
              Не може да се прецени какви сили са имали византийците в Цариград - 4те тагми са наброявали общо 16 хил. войници, но едва ли това са били всички сили в града. Не по-малко от 25000.
              Византия е имала и армии извън Константинопол - именно те разгромили в Мала Азия отстъпващите арабски войски след това.
              Тервел най-вероятно е слязъл в Тракия със всичките си сили - новите оценки за аспаруховите българи са че са били 100-150 хил. Според традициите на конните народи, почти всеки здрав мж е участвал и в армията, което значи поне 5060 хил. войници за българската армия. Една част от тях все пак е трябвало да остане на север, срещу Хазария, така че Тервел е имал поне 30-40 хил. войници със себе си. Тази бройка се потвърждава и от сведенията за избитите араби - между 22 и 32 хил. - за такова количество избити хора е нужно не по-малко количество войска.
              Българската победа е имала своето значение за общия успех срещу арабите, но не следва в никакъв случай то да се преувеличава - арабите са продължили обсадата и след битката още няколко месеца и са отстъпили в добър ред. Решаващите поражения те понесли в Мала Азия.
              В този смисъл е преувеличено Тервел да бъде величан като спасител на Европа. Един от спасителите, може би.
              И пак в този смисъл, Карла Мартел и битката при Поатие наистина са били спасителни за западна Европа, защото Мартел е бил сам и при негово поражение е нямало кой да спре арабите поне във Франкската държава (пък и в Западна и Централна Европа въобще, чак до Аварския хаганат).
              Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!

Comment

• dakata1974
                новак
                • Nov 2006
                • 23

поручик написа
                Т
                Доста смешно звучат постове като - "Българите са били Християни",или Тервел е бил Християнин".Все пак се замислете - Тервел живее доста преди Борис.А това той да е бил Християнин е много малко вероятно,но ако е бил,е трябвало това да е тайна,народа не би го приел.
                На мен пък точно това ми звучи смешно. Защо да не е бил християнин. През този период не съм чувал да е имало някаква нетърпимост срещу християните та виждаш ли на българите (някои от които са почитали славянски божества,други Тенгри, а трети незнам какво) да им е станало неприятно. Фактите говорят точно обратното. Незнам дали ти е известно, но според доктрината на византийците член на "Семейството на владетелите" (начело на което е стоял василевса на ромеите) e можел да бъде само християнин. Как ако Тервел не е бил такъв е бил ъзгласен от император Юстиниан IIРинотмет за "кесар", която титла фигурира през периода в ранглистата?

Comment

• decapitator
                  редовен
                  • Oct 2007
                  • 52

Здравейте, ако на някой му се намират тъй наречените ИИБИ под ръка(в електронен вариант разбира се), били могъл да ми даде линк?

Comment

• Thorn
                    ветеран
                    • Aug 2005
                    • 7760

ИИБИ? Това какво е? Да нямаш предвид ГИБИ или ЛИБИ? Повечето от тях ги има на Крораина http://www.kroraina.com/NI/

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• decapitator
                      редовен
                      • Oct 2007
                      • 52

Имах предвид източни или арабски извори, моя грешка

Comment

• Thorn
                        ветеран
                        • Aug 2005
                        • 7760

Не съм ги мяркал

thorn

Comment

• Deadwing
                          редовен
                          • Oct 2008
                          • 89

Ще може ли дадете някакви доказателства,че Тервел е християнин,защото единственото,за което се сещам е Паисиевата история,която няма много голяма историческа стойност.

Comment

• Thorn
                            ветеран
                            • Aug 2005
                            • 7760

На това нещо пише "Богородице, помагай на кесаря Тервел"

thorn

Comment

• _magotin_
                              Временно суспендиран
                              • Feb 2008
                              • 667

Thorn написа

На това нещо пише "Богородице, помагай на кесаря Тервел"
                              Пет въпроса по повод на мнимото християнство на българските канове:

1. Защо преди Борис-Михаил никой не носи християнско име, а това е задължително в онази епоха?
                              2.Къде са им храмовете?
                              3.Как ромеите, ортодоксални екстремисти на епохата, пропуснаха да забележат това положение?
                              4.Къде са им християнските гробове, кръстове и други аксесоари?
                              5.Защо собствено българската историческа традиция - Именник, надписи - не съобщава подобно нещо?

Comment

• Thorn
                                ветеран
                                • Aug 2005
                                • 7760

Ако мен ме питаш - аз не смятам, че са били християни, при това именно заради посочените от теб аргументи. Допускам, че лично Тервел може и да се е покръстил, дори и чисто церемониално, което практически не се е отразило на повечето му поданици.

thorn

Comment

Working...