Османски паметници на територията на България
Collapse
X
-
Comment
-
"Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
- МУСТАФА ШАРКОВ -
---------------------------------------------------------------------
www.ottomanbul.blogspot.com - Османски паметници на територията на БългарияComment
-
Хайде, малко и от мен - софийските джамии ...

Керемитли джами

Ел Хаджи байрям джами (Сунгурлар махалеси)

Квартала около Буюк джами

Самата Буюк джамия (сега Археологически музей)

Баня башъ през 1961 г.

Баня башъ през 1929 г.

Баня башъ през 1887 г.
ха-ха, някой да ми пише премия джигер-тава на Али паша чаршийка ... и за десертче - тавук гьоз или казан диби
Last edited by поп_Първан; 24-02-2012, 16:54.Comment
-

повярвай ми тавук гьозю не искаш да ядеш, значи пилешко око, сигурно за тавук гьоюсю се бориш
Инак нямаш грижи, знам едно място, където много хубаво ги правят, има няма на 40 мин. в югоизточна посока.
А снимките са много хубави и аз съм ги събрал едно време
Comment
-
Аз докато се стегна и да напиша нещо за Хамза бей те хората го ремонтираха и откриха
Пускам какво е написал Махиел Кийл по въпроса в сб. Хора и селища, то и без друго нямам много повече за казване
Comment
-
-
Велико Търново
Куршумли джамия

Това на хълма сигурно е джамията Феруз(Файруз, май е по правилно?) бей?

"Моята крепост беше българската нация, българският народ, моят български произход."
- МУСТАФА ШАРКОВ -
www.ottomanbul.blogspot.com - Османски паметници на територията на БългарияComment
-
Comment
-
Тази също от Велико търново дали няма шанс да е от 19век? не съм с едоближавал до нея, само от царевец съмя снимал

- МУСТАФА ШАРКОВ -
-
saladin, добре си дошъл
Благодаря за снимките, много ценна придобивка за темата от изчезналата за жалост сграда от османския период. Да преди време я дъвкахме с поп Първан тази баня и злощастното решение на тогавашната управляваща върхушка за нейното разрушаване. Мисля, че ясно се вижда, защо се е казвала чифте баня
Comment
-
прекрасна снимка на свиленградската баня, случайно да знаеш дали я заля скорошното наводнение? Някакви данни за произхода на снимките?
Last edited by KIZIL DELI; 12-03-2012, 23:23.Comment
-
Ето и отговорът на загадката, от Л.Миков. Османски обществени сгради в българските земи ХV-Х²Х. (Изглежда на непубликувана разработка, която се появява на сайта на ИСАМ).
Да е жив и здрав cven, че ме светна за това интересно писание
Ей как да не му стане весело на човек(с. 182) За втори път Дервиш баня в Кюстендил се разглежда в статия на В. Димитрова, посветена на османските паметници от XV и XVI век в Кюстендил1 (Димитрова 2005: 216-218).
В. Димитрова напомня, че старата част на банята е построена през 1566 г. Отбелязва се също, че банята е функционирала до края на XX век, след което е изоставена и подложена на разрушение (Димитрова 2005: 216-218). Деликатно е (с. 183) изтъкната и една грешка на X. Минети. Става дума за приложения от него план-разрез на банята, в който двете части са представени с двускатен покрив, какъвто старата част няма и не е имала (Димитрова 2005: 216-217). Същата грешка се среща и в план-разреза на тази баня, включен в текста на П. Кантарджиев за архитектурните паметници на османските турци по българските земи (Кратка история 1965: 178, фиг. 177). По-късно тази грешка се повтаря и от М. Харбова (Харбова 1991: 149).
1.Статията на В. Димитрова е съкратен вариант на нейната дипломна работа, написана под мое ръководство и защитена през 2005 г. в департамент История на културата при Нов български университет в София.
Много ясно, че ще препишат Минети къде ще се бъхтят да вървят чак до Кюстендил за едната баня
Comment
Винаги съм си знаел, че не им е чист косъмът на станимаклии

Comment