Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвременният български национализъм

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Смесвам национализма с традицията, по една много проста причина - всички, които се смятат за националисти го правят - те виждат корените на своите убеждения (както и идеалите си, в повечето случаи) в миналото на народа и държавата си. Това почти винаги ги прави противници на всякакъв род промени в държавната и обществена структура.
    По горе описах един възможен път на развитие, който би направил традиционният национализъм (т.е., държавната и обществена идентичност базирана върху понятието за нация) абсолютно ненужен и неефективен - за всички, които се възприемат като националисти (или поне тези, които познавам или за които съм чувал) подобно развитие ще бъде възприемано като негативно - т.е., те схващат социума си ограничено - в рамките на националната му форма и не допускат евентуалното развитие към друга, която може да измести националната идентичност.
    За тях връзката между минало, настояще и бъдеще е предварително дефинирана - миналото съдържа модела за подражание и идеалите (като под минало се възприема определен период от историческото ръзвитие на държавата), настоящето е подчинено на борбата за налагане и поддържане на националната идентичност - бъдещето е заключено в нейната жизненост.
    Именно затова подкарах дискусията в тази посока, за да добие някакъв конструктивен елемент (и да проверим как връзвате минало, настояще и бъдеще).

Comment

[quote="gollum"]Смесвам национализма с традицията, по една много проста причина - всички, които се смятат за националисти го правят - те виждат корените на своите убеждения (както и идеалите си, в повечето случаи) в миналото на народа и държавата си. Това почти винаги ги прави противници на всякакъв род промени в държавната и обществена структура.
      Е може би всички националисти които си познавал досега. Аз а и други приятели и познати гледаме на нещата по гореописания комплексен начин. Или ще повторя учейки се от миналото променяме настоящето за по-добро бъдеще. Всичко друго би било извръщение.
      На бойно поле България

Comment

тц тц, едва сега изчетох по-сериозно темата. И отново излиза че съм на същото мнение като Ам-Гъл. Отдавна съм се определил като "интернационалист" по идеали...

но на практика, нещата не изглеждат точно така. В момента единствените сериозни над-национални структури са мултикорпорациите. Само те не се придържат строго към националните интереси при действията си. А всяка една нация по света в момента преследва само своите си интереси. Единствено ЕС е някакъв опит за надрастване на националното мислене, но съвсем наскоро се видя че дори и неговите собствени членове са разединени и се обединяват само когато собствените им интереси съвпадат...т.е. национализма определено е жив и действен. А не би трябвало да е така, защото е абсолютна отживелица, и най-страшното - той е един от основните двигатели на въоръжените конфликти по света.

А за елементарните му прояви дори не ми се говори.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Хм, Империал, донякъде съм съгласен с теб, но определено смятам, че Национализма едва ли някога ще изчезне...
          Просто хората са такива!!!
          Но най-лошото в цялата тази работа е, че повечето хора зад паравана на национализма следват свои, користни цели и и по този начин, поне според мен, се получава този, донякъде отрицателен оттенък, който е придобило самото понятие. Но национализмът ще продължава да съществува, същински и ли не...
          Нека Всевишний укрепи десницата на народа и войската, за да запази честта, правата и славата на Отечеството и на избраний от народа монарх. Да живее България!!!

Comment

Не съм съвсем съгласен с теб, Тоширо.
            Национализмът съществува сравнително отскоро (в исторически план) и вече е започнал да изчерпва съдържанието си (основната причина за това е, че е изиграл ролята си). Което означава, че може не след дълго да изчезне напълно като активна съставка и да се влее в безкрайния фонд на традицията.
            Национализъм (напомням) - това е особена форма на обществена идентификация, която изисква обединяването и сплотяването на въпросния социум (и неговото системно организиране) под формата на "нация" и, сътоветно - "национална държава". Нацията се разпознава като общ произход и обща култура на съставните й елементи. Естествено, тази общност се създава като от многото съставни елементи се акцентира върху някои, които оттам-насетне, се обявяват за национални белези.
            Всички културни особености, които не влизат в признатите за националнообразуващи се заглушават или подтискат. Другата характерна особеност е, че тази "национална култура" обикновено се свързва с понятието за определен етнос, който е нейн "носител" (или - "гостоприемник" ).

Comment

Национализмът ще изчезне когато изчезнат държавите а това ще стане когато изчезне човечеството. Просто когато хората се разпрострат на няколко планети национализмът ще стане на планетарно ниво а след това вероятно цели планетни системи ще бъдат обвинявани в национализъм ако не му измислят друго название тогава.
              На бойно поле България

Comment

Самият факт, че национализмът не е иманентно качество на държавното устройство (или пък на социума), предполага, че може да има най-различни форми на обществено устройство, които да го изключват. Все пак, националните държави са сравнително ново историческо явление и няма вероятност да са задължителни или вечни - и, според мен, ще отмре много преди предполагаемата кончина на човечеството.
                Разбира се, ако се смятам за националист би ми се искало да виждам в нацията нещо вечно... някаква неотменна човешка или социална характеристика, но един кратък поглед към Историята показва неъстоятелността на подобен възглед (или неговата емоционалност).

Comment

BMPO e edinstvenata realna politicheska sila,koiato moze da obedini vsichki nacionalisti pod svoite zamena v imeto na Otechestvoto!

Comment

Всеки път, когато някой започне да твърди, че нещо е "единствено" и особено " да обедини под свойте знамена", да не говорим " за "в името на Отечеството", ме втриса. Ти пък откъде си толкова убеден, че имаме еднакви възгледи за това Отечество и за това, кое е добро за него?
                    "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

ВМРО? хаха-хаха
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Originally posted by "gollum"

Не съм съвсем съгласен с теб, Тоширо.
                        Национализмът съществува сравнително отскоро (в исторически план) и вече е започнал да изчерпва съдържанието си (основната причина за това е, че е изиграл ролята си). Което означава, че може не след дълго да изчезне напълно като активна съставка и да се влее в безкрайния фонд на традицията.
                        Национализъм (напомням) - това е особена форма на обществена идентификация, която изисква обединяването и сплотяването на въпросния социум (и неговото системно организиране) под формата на "нация" и, сътоветно - "национална държава". Нацията се разпознава като общ произход и обща култура на съставните й елементи. Естествено, тази общност се създава като от многото съставни елементи се акцентира върху някои, които оттам-насетне, се обявяват за национални белези.
                        Всички културни особености, които не влизат в признатите за националнообразуващи се заглушават или подтискат. Другата характерна особеност е, че тази "национална култура" обикновено се свързва с понятието за определен етнос, който е нейн "носител" (или - "гостоприемник" ).
                        Май не си разбрал това което съм написал по-горе. Национализмът е идеология. Нещто повече единствената идеология която може да създава държави , всички други идеологи са само потребители на създадените от национализмът държави.
                        А и още нещо-всички държави са национални, ненационални държави няма.
                        На бойно поле България

Comment

Хихи, обичам такива логически недомислици -- "единствената идеология която може да създава държави " и "А и още нещо-всички държави са национални, ненационални държави няма." След като всички държави вече са национални, от какво ще изгражда национализмът нови държави?!? Значи все пак е имало една "съставна" държава-родител, от която се е отцепила "националната" държава
                          Иначе за такива щуротии не ми се спори 8)
                          XV mile the sea brode is
                          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Добре де това няма нищо общо с темата!

Нека кажем, че Българите трябва да са националисти!
                            Канцлер на хазната

Comment

"Трябва да са" - това нещо не ми звучи както трябва. Всеки сам решава какъв да бъде (т.е., в какво да вярва, към какви принципи да се придържа и как да действа) в идеалната ситуация.
                              Колкото до изказването на Елемаг - това е логическа недомислица. Много преди да се появи понятието за нация (а следователно и национализма като идеология) съществуват държави - значи те са основани на съвсем различни принципи. Сега, като се поогледам и замисля, периода на националните държави заема не повече от 3% до 5% от продължителността на човешката история (и то в най-добрия случай). Това доста очевидно показва, че "нацията" не е задължителна част от обществото, нито от държавното усторйство. И че няма да е вечна.

Comment

Понятия като "народ" и "нация" с техните съвременни определения са обречени на изчезване, за добро или за зло.
                                "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Working...
                                X