Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвременният български национализъм

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    Ок, а все пак - в какво се изразява българската национална идея за теб лично?

    (продължение)
    Т.е., ако обобщя собствените си забележки - има ли смисъл от придържането към един тип идентичност, който вероятно ще спре да "работи" много скоро. Дали самият спор не е напълно безсмислен.

    По-нататък.
    За мен основните чисто български проблеми са следните:

    1. Демографски - очевидно ние сме една от страните с най-висок отрицателен прираст на населението, което означава, че ако нещата не се променят, след стотина години може вече да нямаме съвсем никакви проблеми (просто и нас самите няма да ни има).

    2. Културен - част от този проблем е обвързана с горния (освен, че българите намаляват прогресивно (за сметка на ниска раждаемост/висока смъртност/емиграция), основният прираст на населението е от една определена етническа група (циганите), която общо взето е доста асоциална). Постепенно българите се състаряват и нарастват за сметка на по-асоциални групи. И нищо не се прави по въпроса за постепенното социализиране на тези групи.

    Решаването и на двата проблема, естевено, е свързано с подобряването на икономическото състояние на държавата, но далеч не се орграничава само с това. Аз лично, виждам решението на проблема в опита да се реконструира или по-скоро конструира някаква нова българска идентичност, която да отговаря на локалните и глобални промени в структурата на социума. Тази идентичност трябва по нов начин да утвърждава единството на хората, но, често казано, не ми хрумва как точно може да се извърши това дело на практика.

    Comment


      #47
      Явно някои ,твърде увлечени в дискусията, пак объркват понятията "националист" и "патриот". Или просто така им изнася.

      По въпроса за националната идентичност - едва ли може да се конструира национална идентичност, тя по-скоро се създава с времето - най-често твърде дълго и когато можем да приемем, че се е създала такава, се оказва, че тя не отговаря вече на заобикалящата я действителност. Така че, това е един постоянен процес. Всъщност - ние имаме национална идентичност, друг е въпроса, че както справедливо отбеляза Голъм, тя "не отговаря на локалните и глобалните проблеми в структурата на социума". За да отговаря на тях, обаче, по лесно би било ние да се движим към тях, отколкото да се опитваме / ставайки смешни/да
      нагласим света според мерките на нашата национална идентичност.
      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

      Comment


        #48
        Да, съгласен съм.
        Точно затова предложих този конструиращ проект, макар по-точно да би било - да се създаде нов тип идентичност. Не знам, възможно е, може би, подобно дело да добие дори съзнателен и, така да се каже, подреден характер. Макар че не би могло да стане на чисто институционално ниво, защото нито ще е ефективно, нито дори осъществимо. По-скоро, това може да се извърши чрез някакъв тип "обществена" активност (впрочем, усещате ли колко вече е дискредитирано това понятие - май вече никой не си представя дори възможността за общо, целенасочено действие (какво да говорим за подем на някаква "национална" социална активност)).
        Очевидно, по своя характер тази обща идентичност не може да се опира на понятието за "нация" - нещо друго ще трябва да го измести, но въпросът е - какво? Мисля че едно отклонение на дискусията в тази посока обещава известна плодотворност.

        Comment


          #49
          Идеята за "планирано" изграждане на национална идентичност ми прилича до голяма степен на социално инженерство - тема, която обсъждахме наскоро. Можем да поразсъждаваме по темата, но в крайна сметка ще сме изградили някаква " идеална" според нас теза, която ще си остане само тук. Но пък, от друга страна, защо не си почешем малко езиците / т.е. - пръстите/, и без това навън е такава жега.....
          Та какви смяташ да са основните характеристики на тази идентичност и как да я караме - по-цивилизационно / технически/ или по-културно / духовно/ ориентирана ? Или най-добре - смесица от двете, пък каквото стане . Я дай да ги набележим по точки.
          "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

          Comment


            #50
            Националист и патриот е едно и съшто но на различни езици- латински и гръцки съответно.
            На бойно поле България

            Comment


              #51
              Originally posted by "elemag"

              Националист и патриот е едно и съшто но на различни езици- латински и гръцки съответно.
              :lol: :lol: :lol:
              Любезни ми Елемаг - преди да изказваш съждения за етимологията /произхода/ и семантиката /значението/на думите, вземи понаучи правописа - явно много ти липсват някои основни познания. Що се отнася за "патриот" и "националист", наистина, корените им означават едно и също - родина, но в съвременния български език тези думи в никой случай не са пълни синоними. Вземи един тълковен речник и ги провери, за да се осветлиш по въпроса. Нещо повече, вземи тълковен речник на който и да е друг индоевропейски език и ще забележиш, че те имат различни значения. Привеждам ти едно доказателство от Merriam-Webster , защото нямам подръка български тълковен речник:

              nationalism: a sense of national consciousness exalting one nation above all others and placing primary emphasis on promotion of its culture and interests as to those of other nations or supranational group

              patriotism: love for or devotion to one's country

              Ако това не ти е достатъчно, ето ти и определение от руски речник:
              НАЦИОНАЛИЗМ - 1. Идеология и политика, исходящая из идей национального превосходства и противопоставления своей нации другим.
              2. Проявление психологии национального превосходства, национального антагонизма, идеи национальной замкнутости.


              ПАТРИОТИЗМ: Преданность и любовь к своему отечеству, к своему народу.

              Разликата между двете думи в българския език е абсолютно същата. Може би и ти я знаеш, но не ти изнася.
              И ако ти си националист, аз пък съм патриот, ето това е разликата.


              Между другото - и двете думи са с латински произход -
              NATIO -нация, народ
              PATRIA - родина

              Гръцките думи са съответно; ЕТНОС и ПАТРИДА , като и в двата езика семантичните разлики между тях се запазват.
              "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

              Comment


                #52
                Речникът дали не е от пред 1990 . Защото в него национализмът е сбъркан с шовинизмът???
                На бойно поле България

                Comment


                  #53
                  Не бих казал, че това има значение - двете понятия са се различавали както преди 1990 г., така и сега. Да не говорим, че към англ. речник едва ли можеш да приложиш същия аргумент.
                  Национализмът се състои точно в това - борба за надмощие на своята култура и интереси (или тези които се възприемат като собствени, национални). Естествено, тази борба ще се провежда освен като "разясняване" (т.е., способстване за националното осъзнаване на неосъзнали се елементи), така и като противопоставяне на културното влияние на останалите нации. В случая не става въпрос непременно за "горещо" противопоставяне.
                  А шовинизъм е нещо различно, най-вече като интензивност на емоцията и безсмисленост на самото занимание (и етимологията именно в тази посока насочва). Шовинизъм е например да продължаваш да се придържаш към националната идея, когато самата тя вече е станала част от традицията (или мисловния фон) и нещо повече - вече е отживяла идентификационната си роля. Но ти продължаваш да я смяташ занай-важна и сурово и безмислостно да се бориш за осъществяването й. Т.е., ултраемоционална и афектирана привързаност към загубена (в смисъл на изгубила собственото си значение) кауза.

                  А сега - да се върнем към темата - малко по-горе поставих въпроси, които според мен са съвързани с темата на дискусията, някакви отговори по същество?

                  Comment


                    #54
                    Лично аз за себеси смятам че сам националист.Но не от онези като Воислав Шешел.Такива хора са едно социлно зло.Просто милея за своята родина,и ме боли когато "млади и интелигентни хора казват-Ебал сам и маиката на тая държава,отивам да мия клозети в Германия щото там е по-хубаво".Срам ме е от такива хора,и ме боли да слушам такива изказвания.Защото си имаме история от която да се гпрдееме а не да се рамуваме,защото във вичките воини водени от нас до момента българския воиник не е изцапал ръцете си с невинна кръв.Срам ме е от всичките некадърни политици играли си с нас през последните 13 години.В национализма няма нищо страшно,стига да не изпадаме в патологични състояния както б бивша Югославия.

                    БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО :evil:
                    Състраданието е слабост...

                    Comment


                      #55
                      Не знам. Ако единственото, което виждаме в понятието национализъм като личен смисъл е миналото и "славната" ни история, аз не съм националист. И нещо повече - не виждам никакъв смисъл в национализма (и именно затова поведох дискусията в тази посока). Трябва да се преосмисля постоянно този проблем и да се влагат нови смисли и съдържания - иначе е закостенял традиционализъм, който само дърпа нещата назад.

                      Comment


                        #56
                        Originally posted by "elemag"

                        Речникът дали не е от пред 1990 . Защото в него национализмът е сбъркан с шовинизмът???
                        Не, съвсем "пресни "са всички речници от които ти цитирах, а пък, от друга страна - думи като национализъм и патриотизъм, които не са от жаргонния слой на езика и поради това не подлежат на сравнително бързо остаряване и промяна в значението, са запазили значението си непроменено от терминологична гледна точка доста време. Е, може и да станат синоними след време, някакви си двеста-триста години, въпреки, че не се забелязва подобна тенденция....но език е това, почти жив организъм, така че всичко е възможно. Както и да е - ти просто може би си изпреварил времето си. За сега "националист" има отрицателна конотация / фоново значение/, а "патриот" - положителна. И хайде да спрем с този езиковедски спор, защото темата заприлича малко на темата за империя или царство.
                        "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

                        Comment


                          #57
                          Е добре ако приемете че когато говоря за национализъм имам предвит и патриотизъм може да сложим точка на това отклонение.
                          За Голум: защо смесваш постоянно национализмът с миналото . Нали по горе обясних (или поне се опитах,) че минало, настояще и бъдеще би трябвало да се разглеждат заедно както една взаимно свързана система. Всеки опит те да се разделят води до изкривяване на нещата. Всъщност това много ясно се вижда в така наречените скин хед и други лумпенизирани групички. Даже ако не се лъжа някой беше пуснал линк към сайта на някакви такива всевдопагриоти.
                          На бойно поле България

                          Comment


                            #58
                            да, все се пишат за почитатели на Тангра :lol:
                            albireo написа
                            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                            Comment


                              #59
                              И се мъчат да изкарат българите арийци и роднини с тевтонските племена сякаш те са някаква свещенна раса. Въобще малоумници всякакви.
                              На бойно поле България

                              Comment


                                #60
                                Originally posted by "gollum"

                                точно толкова нужна на обществото, колкото й трябва велосипед на някоя риба.
                                :lol: :lol: :lol:

                                Това ме разби! ти не си добре, Голъм :twisted:

                                По темата - аман от национал-шовинизъм .

                                А Паси и на мен не ми се харесва, но кво да прайш... :|
                                Спасибо Вам, Георгий Константинович, за то, что спасли Россию! Вечная вам память!

                                Comment

                                Working...
                                X