Ами според мен национализма е хубаво качество и всеки БЪЛГАРИН трябва да го има!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Съвременният български национализъм
Collapse
X
-
Национализмът едва ли може да се определи като "качество" на даден човек. Става въпрос за конкретна идеология, в която само по себе си не виждам нищо хубаво - защото се предполага, че хората, които се придържат към нея ще правят всичко според разбиранията си, за добруването на нацията и просперитета на националната държава. Но многосе съмнявам, че достатъчно често те са наясно с нещата и преценката им е добра. А особено, в сметлината на отмирането на понятието на "нация" - техните действия ще бъдат все по-неадекватни на реалността (а оттук и най-малкото неефективни). Затова привързвам "национализма" към традицията - това е поглед отправен в миналото (при това - мечтателен).
Хубаво качество, което ми се ще да виждам у всички (без значение дали живеят в България или не, или дали се чувстват/идентифицират като българи) е например способността за мислене или качествена интелектуална дейност... (и много други неща, естествено, но сред тях не бих включил национализъм).
Comment
-
Уф,за едни е традиция,за други-не ама национализма си е факт.Нали?И ни е изключително необходим в момента.Нация,която не помни и тачи своето минало е стадо а както знаем функцията на стадото е то да бъде доено и стригано/казвам ви го като бъдещ животновъд :twisted: /.Не казвам че трябва да живеем само в своето славно минало и да загърбим настояще и бъдеще,не,но миналото ни е необходимо И ТО МНОГО.Ако някои иска да заличи една нация ,не му е необходимо да я покорява с оръжие,просто я кара да се срамува от своята история/и вместо да закусваме баничка с боза ние ядеме лаина в макдоналдс.../.И понятието нация не е лишено от смисъл.Защото ако не сме нация,какво сме по дяволите?Стадо?Тълпа? :evil: Сбирщина?
Ние сме българи,и такива ще си останеме.И понеже не можеме да промениме този факт нека си се гордееме че сме такива вместо да се срамуваме от това. :evil: Въпреки че някои успяват в това да заличат всичко БЪЛГАРСКО в себе си,и за такива хора един куршум е малко :twisted: :fire:Състраданието е слабост...
Comment
-
Явно говорим на различни езици. Всички държави са национални. Бих искал да видя коя е тая държава в която няма нация. Всъщност така и не разбрах аргументите ви . Единствено Golum изказа своите но той кой знае защо гледа на национализмът като на някакъв вид съвременен традиционализъм. Всъщност национализмът е единствената идиология на коята се крепи самата държава. Ще дам за ясното следните примери. След втората световна война държавата наречена Югославия трябваше да се разпадне но в края на 40 те националистът Тито -хърватин по националност именно на нациализмът я закрепи и изведе към възход. След неговата смърта тази държава просъществува само 10 години и се разпадна именно защото изчезна югославския национализъм и заедно с него и държавата . На нейно място се появиха държави също създадени от националисти (тук очаквам някой да се опита да докаже
че някоя от тези държави е създадена не от националисти или от либерали например но може да не се пънете няма да намерите такава държава).На бойно поле България
Comment
-
Doбре де, какво разбираш ти под нация и народ? За Югославия - веднъж всички са югославски националисти под Тито, после изведнъж всеки си става националист на собствената държава Хърватско/Сърбия/Босна...... То това национализма много фалшива работа тогава. Мен ако питаш Тито точно потъпква местния национализъм и затова успява да задържи обединена Югославия.
Ако те разбирам правилно да си националист означава да си горд от това, че принадлежиш на даден народ/държава, така ли е?XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Да, явно говорим на различни езици и сме се залутали в паралелни информационни потоци .
Все пак, никой от вас, които се определяте като националисти не отговори на въпроса, който поставих по-горе - в какво виждате съвременното съдържание на българската национална идея? И как смятате, че трябва да се разрешат проблемите, поставени пред нея?
Подобни въпроси съвсем не са отвлечени или пък неясни. Аз исказах своето мнение - чакам вашето.
Колкото до националните държави - да, по-голямата част от съвременните държави са такива (но ние просто живеем в края на периода на национализма, нормално е). Въпреки, че мога да посоча и не малко, които не са "национални" - Саудитска Арабия, Русия, САЩ (в известен смисъл), редица африкански и азиатски държави, които все още не са преминали през този стадии (като Афганистан, например).
Същевременно, нито една от държавите преди XVIII в. не е национална, при това - целият обозрим исторически период преди тази дата. Това вярвам е достатъчно очевидно за всеки - логично е, че при това положение националната идея в един или друг момент ще изчерпи държавно организиращата си сила и ще бъде заменена от друга форма на идентификация. Нещо повече - според мен това вече се случва. Каква ще бъде новата форма (и дали ще е само една) можем само да гадаем - аз исказах едно предположение, може да се изградят още много...
Comment
-
Originally posted by "Sturmfuhrer"
Спора става безсмислен!
Никой няма да си промени мнението, но аз ще кажа, че ако не обичате държавата си не обичате никой!
И от друга страна, да обичаш родината си в никакъв случай не е предпоставка за това да мразиш останалите - нещо, което е присъщо на националистите."If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
Comment
-
Originally posted by "Elemag"
Ти сериозно ли мислиш това може да се събере в един постинг?!?!?!
Comment
-
Няма съвременна българска идея,НЯМА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.Нашето общество в момента е изградено от аборигени толко неграмотни че и името си не могат да напишат или малди и интелигентни хора ,готови да вършат всичко друго но не и да направят нещо за своята страна.Няма национална идея,или поне няма да има докато сме готови да лижеме нечий задник и да псуваме България,щото така е модерно.
"Мами,махай се от тая скапана държава....../и праи свирки на некои 70 годишен шваба за гражданство../-не сте ли чували това доста често?Ето така се възпитават идеали в днешните деца от техните родители.....За каква национална идея говориме бе момчета?Колко от вас биха жертвали нещо за тая измъчена държава?Щотот ми е писнало от дрислювци служили некакви месеци в казармата и опищели квартала...
Обаче е лесно да искаш нещо от страната си а какво си готов да жертваш за нея?Когато си отговориш на този въпрос тогава говориш за национални идеи и така нататък...
П.С.Извинявам се ако съм малко краен и ако съм обидил някого,но това е моето мнение... :evil: :evil: :evil: :evil:Състраданието е слабост...
Comment
-
Golum ти май се опитваш да ме обидиш. Помисли малко и ще разбереш че искаш от мен да изложа цяла докторина. Ако искаш по-конкретен отговор задай по-конкретен въпрос.Например за определен род въоръжени сили или развитие на даден вид индустрия или поглед върху територията или етническото развитие. Но на такъв общ въпрос като твоя трябва да изпиша томове.На бойно поле България
Comment
-
елемаг, и на мен почва да ми писва лека полека вече. Кажи като си толкова надъхан какво не ти харесва в България сега и какво ще промениш ако утре станеш министър (знучи ама баш като детски лексикон, ма кво да направя като само се обясняваш и нищо не казваш)
Армията ни е последна грижа пък да ти кажа, нито ни е притрябвала особено (няма кой да ни напада скоро, пък и ние няма на кой да се дуеме), нито е първостепенна грижа. Сега малко ще се изцепя простащи и елементарно, без дълбока мисъл и философия, обаче тук съм и пряко засегнат - за мен най-първото нещо, което трябва да се оправи на нашата държавица е да се даде на средния човечец възможността да си живее безметежно животеца. И не ми казвайте, че половината са мързеливи свине дет само чакат на готово, а другата дебеловрати мутри. Няма значение какви са, смисъла на едно управление е само и единствено да осигури елементарната сигурност на хората да направят избора как да живеят. Ако не искаш да работиш добре, мизерствай си, но пък ако искаш трябва да можеш да успееш. А сега у нас е така, че има сума супер способни хора , които обаче не могат да се реализират. А искат. И не искат да заминават нанякъде си.
И, елемаг, още нещо (и към тебе, Голум) Тук не става въпрос за някакви доктрини или пък за това как националното самозъжнание се губело в глобализацията. Тук в крайна сметка опира до това как, по дяволите, лекарите да получават заплати, които да не предизвикват смях през сълзи.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
Comment