Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българските митове

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Thorn написа
    Щом са от Солун, значи са ромеи. Това е политоним, а не етноним - нещо като американци или австралийци днес. А дали са гърци, арменци, българи или славяни е друг въпрос.
    Напълно съм съгласен с това мнение! То обезмисля всички други спорове. Още повече, че двамата братя са били на ромейска държавна служба и като следствие на това са работили за интересите на Византия, а не на друга страна.
    neHCuoHEpa написа: Когато говорите с някой човек(пък и не само, вижте и във форума из менията), се заслушайте колко пъти казвате само думите - ОК и СОРИ вместо ДОБРЕ и ИЗВИНЯВАЙ...., а това са малка част от чуждиците които навлизат в нашия език
    .
    Драги ми neHCuoHEp нима мислиш, че езика е нещо статично и не се развива?! Независимо с чуждици или без. В българският език има достатъчно много чуждици, които използваме без да се замисляме. Защо тогава да спираме новите? Ето един пример (чуждиците са подчертани, поне тези, които аз виждам):
    neHCuoHEpa написа: Хора, спора който водите клони към категорята "безмислени". За събитие или личност за които няма достатъчна информация или тя се разминава от различните източници е напразно хабене на сили(в случая и някой и друг мазол по ръката). Без по-ясен източник(даже трябва да са повече) е невъзможно да докажете каквото и да е. Това съм сигурен, че на всички ни е ясно. По добре е да се откроят(без безмислени крайни оценки) да се дадат всички възможни варианти, като всеки си преценява на коя да вярва(като най-добре е да остане безпристастен). Без нови сведения от някоя и друга намерена колона или някой ръкопис, примерно, ще си гадаем до панти века.
    Не знам, защо толкова се набляга, че братятя са създали азбуката, и че са българи. Като по важното в случая е, че нашата страна е съхранила и доразвила делото им. Иначе то щеше да си остане само сух факт в историята без никакво последство в настоящето.
    http://mamkamu.blog.bg/
    http://gledam.blogspot.bg/

Comment

Позволявам си да добавя някои поправки
      neHCuoHEpa написа: Хора, спора който водите клони към категорята "безмислени". За събитие или личност за които няма достатъчна информация или тя се разминава от различните източници е напразно хабене на сили(в случая и някой и друг мазол по ръката). Без по-ясен източник(даже трябва да са повече) е невъзможно да докажете каквото и да е. Това съм сигурен, че на всички ни е ясно. По добре е да се откроят(без безмислени крайни оценки) да се дадат всички възможни варианти, като всеки си преценява на коя да вярва(като най-добре е да остане безпристастен). Без нови сведения от някоя и друга намерена колона или някой ръкопис, примерно, ще си гадаем до панти века.
      Не знам, защо толкова се набляга, че братятя са създали азбуката, и че са българи. Като по важното в случая е, че нашата страна е съхранила и доразвила делото им. Иначе то щеше да си остане само сух факт в историята без никакво последство в настоящето.
      ПП Пенсионер, аз поне не казвам "Сори". Някои пък казват "Привет"
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Мдааа... "Привет" идва, доколкото си спомням от "Приветствам Ви", ще рече "Поздравявам Ви". Обаче си е все български поздрав. "Сори", май е "Sorry". Той вече е друго нещо. Ама "мерси" е станало колкот френско, толкова и българско.
        Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
        Неизвестен руски адмирал

Comment

Tom_Calm написа
          Драги ми neHCuoHEp нима мислиш, че езика е нещо статично и не се развива?! Независимо с чуждици или без. В българският език има достатъчно много чуждици, които използваме без да се замисляме. Защо тогава да спираме новите? Ето един пример (чуждиците са подчертани, поне тези, които аз виждам):
          Разбира се, че езика не е статично нещо. Той е отражение на света в който живеем. И като такъв е нормално щом се променя света да се променя и той. Но как се променя?!? Трябва ние да го развиваме, а не да се взима на готово всяка нова дума и термин.
          Моля те, замести тези чуждици с по точни и конкретни в текста който съм написъл. Пределно ясно ми е, че във всеки език има чуждици, но те са, за да запълнят празнината която се е отворила в езика. Лошото е когато си има точни думи(даже повече от една(за сори - съжалявам, извинявай, прости) и на тяхно място да се добавят чуждици и ги изместват... не ти ли се вижда нещо нередно????
          Замислете се, защото несъзнателно(което е по-лошо) ще загубим нещо много хубаво!!!

Но стига по тази тема, че не е много тук мястото и.
          "...времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме." В. Левски

Приемайте промените, но не изменяйте на ценностите си.

Comment

Мдааа... "Привет" идва, доколкото си спомням от "Приветствам Ви", ще рече "Поздравявам Ви". Обаче си е все български поздрав.
            Брей, Оздава, а дали "приветсвам ви" не идва от "привет"? Според мен си идва директно от руски.
            Например "людоед" и тя ли си е от български? Защото може да се каже че идва от "люде"; българската дума според мен е "човекоядец". Така или иначе има един куп русизми, които са навлезли (или са били навлезли навремето) точно поради приликата си с българския. Пример - Гаден Гоговското "включая" вместо "включително"

Пенсионер, съдбата на българският език е да изчезне. Не днес, но след 100 или след 200 години може. Какво да се прави, въпрос на статистика.
            Last edited by Dinain; 04-07-2006, 16:35. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Dinain написа
              Пенсионер, съдбата на българският език е да изчезне. Не днес, но след 100 или след 200 години може. Какво да се прави, въпрос на статистика.
              Чак пък да изчезне... По-скоро много ще се видоизмени.

Comment

Не му е тук мястото, но щом сме почнали... впрочем, Хана би могла по-точно да се изкаже по тези въпроси, - "люде", "привет" според мен не са русизми (какъвто да речем е "считам" или "коства"), по-скоро става въпрос за общ произход на думите, а не за заемка от руски език. "Включая" чини ми се също не е русизъм. Впрочем, това лесно се забелязва ако ти се случи да четеш някой текс тна български език, писан достатъчно отдавна (а аз навремето четох бая такива текстове).
                А въобще по този въпрос - чуждиците, особено когато са директно навлезли и имат своя роден вариант, може би не са нещо хубаво (хич не галят слуха ми думи като "дестинация", "промоция" и прочее), но като цяло езикът е динамична система и думите в него се оперделят от утотребата - при това тук действат повече статистически правила и най-вече влияние имат СМИ и това как в тях се употребява езика. Но при всички случаи това не е лошо, защото повечето думи, означават и по-голям речник и повече нюанси и възможност за изразяване на едно или друго нещо.
                По-лошото, според мен, е когато граматиката на езика все повече отстъпва опд напора на неграмотността...

Comment

Още един мит:
                  В България е имало голямо антифашистко партизанско движение в периода 1941-1944 г.
                  Въобще имало ли е фашизъм? Още един мит Май го наричаха с чудноватата словосъчетание монархофашизъм.
                  http://mamkamu.blog.bg/
                  http://gledam.blogspot.bg/

Comment

Ммм Tom, поразтърси се из форума имаше много поучителна тема по повод последния ти въпрос.
                    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

`Люде` е заменено много отдавна с гръцкото `хора`, употребява се само в диалектите. Тъй че `хора` е чуждица също Людоед си е заемка отвсякъде.
                      `Коствам` е най-вероятно от немското kosten - струвам.
                      `Считам` е русизъм, зает някъде през последните 50-ина години.
                      `Включая` е русизъм. Съотватното деепричастие от глагола включвам в българския много отдавна се образува с -йки: включвайки.
                      Със заемките от руския е сложно, защото някои от тях не дразнят ухото, звучат си съвсем славянски. Само това, че има съответна българска дума, ги издава. Пък и колкото са навлезли думи от руския през последните 150 години, два пъти повече са навлезли в руския от българския през 11-15 век. Върви търси, коя дума откъде е и чия е.

Аз не смятам, че пуризмът е разумен. Езикът е достатъчно самоподържаща се система, за да му налагаме отвън и отгоре някакви ограничения за негово хипотетично добро. Кой знае какво е добро в случая? Има езици с над 50% заемки в лексиката си и никой не предвещава смъртта им: турския например, в английския също процентът е доста висок. В известен смисъл чуждиците с мяра дори са богатство: един научен текст би загубил научността си, ако заменим всички чуждици с българските им съответствия, а и няма да е възможно.

Comment

Хана написа
                        Има езици с над 50% заемки в лексиката си и никой не предвещава смъртта им
                        Хана, съвсем нямам това предвид Но не е мястото тук.

Остава да се разгадае произхода на "привет". Но от казаното досега от Темида мога да заключа (в тон с чуждиците) - днес Динайн рулира култово

Comment

Dinain написа
                          Остава да се разгадае произхода на "привет".
                          Дерзай, Динайн....
                          Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                          Неизвестен руски адмирал

Comment

Дерзай, Динайн....
                            Винаги ми е убягвал точния смисъл на тази дума. Да не е чуждица?

Comment

`Коствам` е най-вероятно от немското kosten - струвам.
                              възможно е и да е от агнлийското `cost`, макар че все пак по-вероятно е да е от немски. Във всеки случай съм срещал употребата на тая дума в текст ако парвилно си спомням от последното десетилетие на Х²Х век.

`Люде` е заменено много отдавна с гръцкото `хора`, употребява се само в диалектите.
                              Не съм много сигурен дали донякъде не се употребява и в литературни текстове, не само в диалекти. Във всеки случай съм го срещал в старички текстове (от първата половина на ХХ век), а и самият аз понякога го употребявам по определени причини (заради малко особения му контекст ). Впрочем, така или иначе във веригата "човек", "човечество" (би било забавно "човеци") дали "хора" или "люде"...

`Считам` е русизъм, зает някъде през последните 50-ина години.
                              Сигурно, както и "считалка" ("броилка"), но ми се струва, че май съм го срещал и в текстове от преди 50-те години.

`Включая` е русизъм.
                              Възможно е, ти знаеш по-добре. Но в такъв случай е доста древен русизъм - поне на век употреба.

Впрочем, отонво ти си по-наясно, Хана, но част от нещата, които понякога възпиремаме като русизми не са ли по-скоро вече отпаднали/остарели части от българската реч?

Comment

Абе някъде съм чел, че българския и руския били с общ произход... :sm186: А, да, пишеше и за това, че повечето европейски езици са произлезли от древния общ индоевропейски...

Comment

Working...
                                X