Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гагаузите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

«Джагфар тарихы»,т.1, гл.4, стр.22:"Только враждебные действия против него авар и союзных с ними румцев/ромеев/ заставили его/кан Аспарух/ покинуть эту область и уйти в Искандеровы горы/Балкан/. Там он образовал свое царство, которое назвал Бурджан/България/ - в память о своем прежнем владении. Его потомки, как писал сеид Якуб(12 столетие), приняли от тамошних ульчийцев/славян/ христианство, а вместе с ним - и ульчийский язык. А это произошло вследствие того, что попы ульчийцев проповедовали на своем языке и что булгары поселились в домах ульчийцев. Только бурджанские кук-огузы, не бросившие жизнь в поле, сохранили свой тюркменский язык..."
    /пояснения са мои/

Comment

Майка ми е от Варненският край, селото е било предимно турско но след 1880 годнина започават да се заселват и българи. Интересно е че като общ език са говорили турски понеже има местни гагаузи и българи които са се присели от Анадола. Както всеки прекарах детството си на село, многото ми приятели бяха българи и знаех от баба си че техните баби са гагаузи, като дете се чудех кака например баба Марийка или дядо Георги ми говорят на турски но техните внуци не говореха (също политиката по онова време не беше много слконна към турско говорящи елементи, децата явно криеха че са гагаузи). По късно дядо ми обясни че селата Добротич, Есеница, Метличина, Тръница и Караманите (Варненско) са били преди предимно със гагаузко население. Жалко че гагаузите във България са на изчезване, техните потомци са вече със предимно българско етническо и езиково самосъзнание.
      Във Варненският край те са били значителен турско говорящ сегмент но сега остава само на приказки, имам познати които казват че "и моята баба или моя дядо са гагузи" но със това си остава, просто езикът, бита и културата не се е предала на днешните поколения.

Comment

Chaush написа Виж мнение
        Майка ми е от Варненският край, селото е било предимно турско но след 1880 годнина започават да се заселват и българи. Интересно е че като общ език са говорили турски понеже има местни гагаузи и българи които са се присели от Анадола. Както всеки прекарах детството си на село, многото ми приятели бяха българи и знаех от баба си че техните баби са гагаузи, като дете се чудех кака например баба Марийка или дядо Георги ми говорят на турски но техните внуци не говореха (също политиката по онова време не беше много слконна към турско говорящи елементи, децата явно криеха че са гагаузи). По късно дядо ми обясни че селата Добротич, Есеница, Метличина, Тръница и Караманите (Варненско) са били преди предимно със гагаузко население. Жалко че гагаузите във България са на изчезване, техните потомци са вече със предимно българско етническо и езиково самосъзнание.
        Във Варненският край те са били значителен турско говорящ сегмент но сега остава само на приказки, имам познати които казват че "и моята баба или моя дядо са гагузи" но със това си остава, просто езикът, бита и културата не се е предала на днешните поколения.
        Това с криенето беше гадно, най-вече това, че не водеха "градските" деца на село, за да не питат защо баба и дядо не знаят български...Така старите хора си умираха без да видят внуци и правнуци...мъката им е била ужасна!!! Мене се оказва, че са ме водили на гости в Брестак и Вълчи дол само при добре говорящи български роднини(само 2 лели на баща ми), а сега се оказва, че имам поне 200 родственика само там-прадядо ми е имал пет братя и сестри, съответно баща ми е имал 14 чичовци и лели и т.н. А за езика...Чауш, Съветската школа лансира "езика, като маркер на идентичността...", примера с ирландци и шотландци отдавна доказва несъстоятелността му.
        П.П. Пропуснал си няколко села...и, че старите хора в района си помагаха и нямаха никакви "етнически" конфликти, а с уважение казваха: "отивам да помоля амуджата да изорем ясака на родата", като според мен това не е обида(амуджа) както се смята, а показва родствени връзки.

Comment

Между гагаузите има предание, според което,между делиорманските турци и гагаузите има разлика колкото между ципите(обвивките) на лука: "бизим арамъз бир сован зар кадардър". "

Comment

съвсем точно, отлични отношения между хората, старата държаванта политиката така разбъркала кашата че някой групи като гагаузите са по мое мнение вкарани във дълбока кризна на идентетичност, историята им е систематично ерозирана така че глава да ти се мае...

Comment

Жалко, че гагаузите са станали косвена жертва на турците, т.е. негативното отношение към турците е рефлекирало и върху тях.

Comment

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/1...6.00330.x/full - Тук има за любителите на генетиката изследване на генома на гагаузите в Молдова. За съжеление, и на български да беше, пак толкова щеше да ми е ясно Разбрах само, че освен географски, сме и генетично между Западните Европа и Азия

Comment

Хан Тупан написа Виж мнение
                  Наиболее близок к турецкому, туркменскому и азербайджанскому языкам.
                  Гагаузский язык принадлежит к огузской подгруппе тюркских языков, ближайший родственный язык — турецкий.
                  Източник -руската уикипедия. Не пише да е кипчашката група. Така,че печенежко-куманската теория според мене е мъртво родена т.е. каквото е останало от куманите и печенегите е било асимилирано от някой. Та въпросът си остава открит -от къде (то явно откъде -Анадола) но кога тия огузи са дошли /преселени в Добруджа.
                  Има едно доста голямо преселение в СИБ през втората половина на 15 век от Караманлийския бейлик(в т.ч. и на арменци, а вероятно и на селджуци), но като цяло е малко разглеждано от нашите научни среди. Аз се опитвам да го включа в етногенезиса на гагаузите, заради караманлиите-християни, но това не се харесва на братята гърци, а и в България "патриотарите", като потискат темата, косвено помагат на "мегалитата".
                  Last edited by Ben Gagauzum; 25-06-2012, 13:10.

Comment

Езикът на гагаузите е близък до турския..Това обаче не доказва, че прапрадедите им са говорили на този език..
                    Има мнение/теза, че при гагаузите и езикът им различни тюркски наслагвания, т.е. различна от тезата за анадолския произход.
                    А иначе- самите гагаузи трябва да решат коя от тезите за произхода ще изберат..

Добруджа дали е била обезлюдена в 14, 15, или 16 век - няма значение. Фолклорът на гагаузизите е им смес от балкански и тракийски, така че е напълно възможно, те да са мигранти от балкана, или тракия..Което значи че всяка теза за произходът има място!.Нека те да си изберат в какво вярват..

Аз мисля че мнозинството гагаузите (поне Молдовските) са склонни да приемат "северотюркската теза/северотюркските тези ", или по-скоро - не се приемат за турци и родствени с тях (не обичат турците)..

Иначе: Свинин е доста ясен (не вярвам много че не познавал татарския език, не че не възможно) - езикът на гагаузите в бесарабия е развален славянски с татарски думи, иначе всички говорят на турски..

Comment

nik написа Виж мнение
                      Има мнение/теза, че при гагаузите и езикът им различни тюркски наслагвания, т.е. различна от тезата за анадолския произход.
                      Има ли аргументи към тази теза?

Comment

Кухулин написа Виж мнение
                        Има ли аргументи към тази теза?
                        Това е малък етнос населяващ Североизточна България, на север от Варна, както и в Молдова и Украйна, където са доста повече на брой. Тяхната религия е източно православие, но произходът им е азиатски и говорят на тюркски език. По нашите земи са се заселили през Средновековието наред с узи, кумани...

Comment

Мани ги тия глупости. Ако има конкретни данни за тюркско езиково наслагване, ще ми е интересно да ги видя. Доста време отделих на гагаузкия език преди няколко месеца, но материалите в тая посока ми се видяха пределно оскъдни.

Comment

За гагаузкия език - не знам..

Какво е твоето виждане за произхода на гагаузите?

Comment

Мисля, че гагаузкия език произхожда от турския език посредством диалектно членение. По въпроса за биологичния и етнокултурния произход нямам мнение.

Comment

Кухулин написа Виж мнение
                                Мисля, че гагаузкия език произхожда от турския език посредством диалектно членение. По въпроса за биологичния и етнокултурния произход нямам мнение.
                                Oт кой турски по-точно?

Comment

Working...
                                X