Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гагаузите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Matrosov написа Виж мнение
    Аз съм от Варна. За гагаузки (много силно казано) район се смята квартал/село Виница. Изключително рядко ще чуете друг език освен български. В миналото гагаузите са били винарите на Варна. Съответно и пияниците. В момента едва ли някой ще се определи като гагауз.
    Имаше някъде много добра статия относно гагаузите. Като я намеря ще пусна линк.
    ===
    http://www.varna-bg.com/museums/arch..._d/d_part3.htm
    и аз съм от варна , и както споменаха "те не са си дали вярата, но са си дали езика"".
    прав си, че надали някой вече ще се нарче гагаузин. висчки около варна знаят турски(майками бабами,прабабами и т.н.), но те са си българи
    Зимата пее свойта зла песен,
    вихрове гонят тръни в полето,
    и студ, и мраз, и плач без надежда
    навяват на теб скръб на сърцето.

Comment

nokolov написа Виж мнение
      Мисля, че е необходимо дипломиран историк от Соф.Университет да обобщи темата и да даде компетентно мнение .

Не мислите ли, че трябва да направим златен фонд с такива изказвания

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

гагузите

Май никой варненец не посочи, че в с. Орешак, Варненско има гагузи и то не малко само в това село. Аз съм работил там и контактувал с гагузи. Те са православни християни, говорят турски език и заради езика си напоследак започват да се признават за турци. Незнам дали е вярно но д-р Божидар Димитров, каза че имало политика от страна на Турция за приобщаване на гагузите към турската култура и асимилиране. Тези в село Орешак, без никаква намеса се признават за турци, а между другото говорят доста развален турски.

Comment

гагаузите са си българи, все едно българите мюсюлмани да са турци...съща е историята

Comment

TERZIev написа Виж мнение
            гагаузите са си българи, все едно българите мюсюлмани да са турци...съща е историята
            Правиш сериозна грешка. Етносът не се определя от езика. Религията е многократно по-силен фактор при образуването на етноса, както и в процеса на личното самоосъзнаване. Ще дам няколко примера - голяма част от гърците в егейска Македония са потомци на говорещи на български език християни-патриаршисти. Някои от тях все още знаят местния български диалект, но не се чувстват българи, а гърци.
            В Босна и Херцеговина, Хърватско и Сърбия се говори един език, но според вероизповеданието имаме три етноса - хървати (римо-католици), босненци (мюсулмани) и сърби (православни).
            Поради мюсулманската си религия (а и по ред други причини), голяма част от мюсулманите, говорещи на български език, се чувстват и декларират като турци, възприемат турците като по-близки до тях, исторически винаги са били лоялни поданици на Османската империя, много от тях са се изселили в Турция и т. н.
            Обратно на тях, говорещите на турски език, гагаузи и карамнлий (православни християни), масово са се изселили от Турция в Гърция.
            Списъкът може да бъде продължен с много други примери - напр. Ирландия - общ език за почти всички - английски, но два етноса обособени от различната религия британци - протестанти и ирландци - римо-католици, американци и афро-американци (тук разликата е в расата) и пр.
            Твърдението ЕЗИК = ЕТНОС (НАРОДНОСТ) е напълно неправилно.

Comment

MOLDOVA NOVA (13.01.2009 г.)

Моите поздравления за поставянето и дискусията по темата. Тъй като те са свързани със Североизточна България, мисля, че и аз мога с нещо да помогна на Майка България. А пред нейното-наше знаме, и пред търсенето за истинската й история, и аз съм се клел и коленичил със сълзи на очи.
              Ще си позволя да пусна няколко материала, ако не бъда отново "оплют" от "колеги форумци"...
              Моля, прочетете ТУК:
              Румынское гражданство, румынский паспорт в Кишиневе ☎ +(373) 79 777 331 Помощь в получении гражданства Румынии, Молдовы и Российской Федерации

Девненец
              Аз съм селянин по рождение, но не всички селяни са мои братя!

Comment

Адмирал о.з. Иван Добрев

За този известен гагаузинн от село Кичево, Варненско, може да прочетете ТУК:

Comment

Selianin написа Виж мнение
                  За този известен гагаузинн от село Кичево, Варненско, може да прочетете ТУК:
                  http://www.duma.bg/2007/0207/080207/...stvo/ob-2.html
                  много интересно и точно(една част от роднините ми са от там и се водят гагаузи, но са с българско мислене, както и трябва да е).

защо ми изтрихте мнението? към ония господин по-горе?

dibo: Защото съм преценил, че е безсъдържателно.....Други въпроси?
                  Last edited by dibo; 22-01-2009, 10:48.

Comment

За гагаузите четете и ТУК:

Това е в един форум за Русия, Молова, Румъния и Приднестровието. В него аз от няколко години водя една тема за Преселението на българите в Бесарабия. Там интересът е огромен (прочитанията са 55614!). В нея има много материали и за гагаузите.
                    Овен всичко друго през месец Май 2008 г. посетих село Копчак, до гр. Тараклия, автономна република Гагауз ери, за основаването на което моето село Девне е дало близо 1600 българи, а днес там твърдят, че всички в селото са гагаузи.
                    Но за връзката Девня-Копчак ще дам още материали, стига да представляват интерес за форума.
                    Девненец

Comment

княз Крылов написа Виж мнение
                      Та някой няма ли да коментира това, или трябва да ви го преведа?
                      Това разбира се е официалната руска политика/май трябваше руска с най големите възможни букви/.Състои се в това -Българи Гагаузи- тюрки -Българите смесени със славяни-наши по-незначителни братя.А Гагаузите стават плячка на русия молдова украйна и духовно на турция.Тук срешнах мнения от пишман философи македоноиди и най-различни дето неса виждали жив Гагаузин.Идете във Варна в старите квартали Каварна почти всички-поне месните Българево-Кантарджиево-оброчище-Брестак варненско Михалич....да изброявам ли още.Като си отваряте устата внимавайте да не обидите някого.Тези приказки за турци изказани на някаи от посочените места могат да ви донесат неприятности.А юнакът дето им гредал рязаните карабини положително ще се завърне без пикало

Comment

cell написа Виж мнение
                        В Българево има една кръчма "При Гагауза " .След такава реклама където и да влезеш е едно и също .Тъй като тука има твърдения че гагаузите са християни ,само дето говорят на турски ,защо тогава аз имах 3-ма набори който бяха от Българево и бяха обрязани.Причините със сигурност не бяха просто медицински(има разлика при обрязване от сюнетчия и от хирург).Излиза че тия хора са не само християни ,но и спазват този близкоизточен ритуал който ние свързваме с мюсюлманската вяра.
                        Гагаузът собственик се казва Борис.Жив и здрав е можеш да го провериш.

Comment

Иван Градешлиев

Иван Градешлиев е историк, гагаузин родом от Българево
                          Книгата му "Гагузите" е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА на студентите по "ЕТНИЧЕСКИТЕ ОБЩНОСТИ В БЪЛГАРИЯ", както и по дисциплината „ЕТНОСИТЕ НА БАЛКАНИТЕ”

от тук:

1987

1092. Градешлиев, Иван (Каварна). Коледуването в село Българево, Толбухински окръг, в сравнение с традициите на старото местно население от Североизточна България / Иван Градешлиев. // Бълг. фолклор, Х²²², 1987, ¹ 1 с. 46–54.

Потвърждава извода за старинния произход на това население и за принадлежността му към българския народ.
                          Last edited by mimi_kir; 19-05-2010, 21:35.

Comment

гагаузите са печенеги.
                            sigpic

Comment

Last roman написа Виж мнение
                              гагаузите са печенеги.
                              Айде бе!
                              A strong toun Rodez hit is,
                              The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Шопите да, но гагаузите - надали...